Activiteiten Tanzania

De Canopy Walk / Treetop Walk

Mocht je in Lake Manyara op safari gaan, dan is het zeker aan te raden om te vragen naar de Canopy Walk, ook wel de Treetop Walk genoemd. Dit is een hele bijzondere ervaring die je in Tanzania alleen in Lake Manyara kunt beleven. Tijdens deze Treetop Walk loop je op zo’n 15 meter hoogte over stevige bruggen langs de boomtoppen in de prachtige ongerepte natuur van het National Park. De totale afstand van deze canopy walk is meer dan 370 meter lang en biedt prachtige uitzichten vanuit vele boomtoppen. Een écht unieke manier om de natuur vanuit een heel nieuw perspectief te kunnen ervaren! Geniet samen met apen, vlinders en verschillende exotische vogels die ook hoog in de bomen zitten van het prachtige uitzicht! Deze activiteit duurt meestal ongeveer een half uur, maar kan ook langer duren afhankelijk van hoe lang jullie op de brug blijven staan. Zeker 1 van de hoogtepunten van je Tanzania reis!

Treetop walkway Manyara

 

Bezoek de “Elephant caves” en de watervallen van de Ngorongoro Highlands

Voor de natuurliefhebbers is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan de Elephant caves, ofwel de olifanten grotten van de ‘Ngorongoro Highlands’. De Elephant caves en zijn omliggende watervallen worden altijd met veel enthousiasme ontvangen door onze gasten. Deze plek heeft deze naam gekregen omdat in het droge seizoen de olifanten hier massaal naartoe trekken, omdat er zekerheid is van water. Het bezoek aan de Elephant caves wordt vaak gedaan op de dag na de Ngorongoro Krater. Jullie gids zal jullie hier veel vertellen over de verschillende planten die hier in dit tropische regenwoud groeien en hun vele medicinale werkingen. Onderweg kun je verschillende watervallen bekijken die met al hun kracht van de kliffen naar beneden vallen. Waarna je uiteraard de ‘elephant caves’ zult bezoeken. Als je goed op let kun je ook nog verschillende dieren zien die hier in het bos leven zoals: olifanten, buffels, apen en vogels. De zogenaamde olifanten grotten zijn een plek waar vele dieren, waaronder olifanten, graag komen om zout en andere mineralen uit de bodem te halen. Er zijn hier vele pootafdrukken van allerlei verschillende dieren te zien en het is erg interessant om te leren welke dieren welke verschillende pootafdrukken hebben. Als je geluk hebt zie je ook de dieren zelf! Het is aan te raden in de wat koelere vroege ochtenden te gaan. Niet alleen omdat het enige inspanning kost om hier heen te lopen, maar ook omdat in de ochtend de lucht dunner en koeler is waardoor de vele geluiden van het bos beter te horen zijn.

elephant caveselephant caves waterfalls

 

Luchtballon safari

Een safari in een luchtballon is iets dat je Tanzania vakantie onvergetelijk zal maken. De luchtballon zal zo laag mogelijk vliegen, waardoor je letterlijk over de boomtoppen van de bomen zal vliegen om zo dicht mogelijk bij de dieren te kunnen komen en de meest prachtige beelden te kunnen zien.  En omdat je met de snelheid van de wind mee zult vliegt hoor je ook letterlijk elk geluidje. Als je écht een onvergetelijke ervaring wilt meemaken en daar wat voor over hebt, dan is dit dé activiteit voor jou! Er zijn verschillende plekken waar de ballonvaart kan worden gedaan. Zie onderstaand de plekken + de beste tijd om de migratie te kunnen zien:

Ndutu: februari,  Centraal Serengeti: april en de 1e 2 weken van mei, Noord Serengeti: Eind juli, augustus en september

Luchtballon safari in de SerengetiLuchtballon safari in de serengeti , tanzaniaLuchtballon safari in de Serengeti

 

Bezoek de Materuni & de Kuringe Waterfalls

Materuni waterfalls

Deze Waterval is gelegen vlakbij Moshi (Materuni) en is daarom het beste te combineren met een verblijf in Arusha. Deze Excursie in zeer geschikt voor reizigers die de Mount Kilimanjaro eens van wat dichter bij willen zien. Op een heldere dag heb je vanaf hier een prachtig uitzicht op ‘Kibo’, een van de beroemde toppen van de Kilimanjaro.

Na ca. 2 uur rijden vanaf Arusha zult u aankomen in het schitterende dorpje dat Materuni heet. Na een mooie wandeltocht met lokale gids kom je uit bij de schitterende watervallen van tot wel 70 meter hoog. Dit zijn de hoogste in deze omgeving. Vanaf deze hoogte vallen duizenden liters kristalhelder water afkomstig van de gletsjers van Kilimanjaro in de poel beneden. Het prachtige pad richting de Materuni Waterval baant zich door valleien en het tropisch regenwoud en is gelegen op 2500m boven zeeniveau. Deze uitzichten worden afgewisseld met koffie-, banaan- en avocadoplantages. Onderweg zal de gids je van alles vertellen over het leven in dit lokale dorpje, kun je Bananenbier proeven en wordt er verteld over de verschillende soorten flora en fauna. Neem een handdoek mee als je een lekkere frisse duik wilt nemen in het heldere water afkomstig van de Mount Kilimanjaro. Hierna krijg je een demonstratie over de manier waarop zij in Materuni Koffie wordt geroosterd op de traditionele manier. Waarna je uiteindelijk een verse kop Materuni koffie kunt drinken. Met dit uitstapje wordt er redelijk wat gelopen (40 minuten tot aan de waterval), daarom is het raadzaam om goede wandelschoenen mee te nemen.

Het dorpje vlakbij de watervallen is een uniek en prachtig dorpje gelegen aan de voet van Mount Kilimanjaro. Het ‘groene’ dorpje is gezegend met een goede grond waardoor het vol staat met prachtige groene vegetatie. Dit maakt dat het dorpje er van een afstand zeer aantrekkelijk uitziet en mensen uitnodigt om eens een kijkje te nemen in het culturele erfgoed van het Chagga volk. Vanaf het dorpje heb je ook een adembenemend uitzicht op Moshi en de Kilimanjaro.

De Rundugai Hot Springs

Ongeveer 35 kilometer vanuit Moshi zijn de warmwaterbronnen van Rundugai te vinden. Vele mensen noemen het een kleine oase te midden van een uitgedroogd woestijnachtig landschap. In dit gebied stroomt heet water van diep ondergronds naar boven en bereikt het de oppervlakte waar het eenmaal aangekomen een zeer aangename temperatuur heeft. In de volksmond wordt het ook wel de ‘Chemka Hot Springs’ genoemd wat ‘kokend’ betekent. Dit wordt zo genoemd door de manier waarop het water bubbelend de oppervlakte bereikt, echter is het water een heerlijke temperatuur om in te zwemmen en te relaxen. Het water is glashelder en is op sommige plekken tot wel 6 meter diep. Het helderblauwe water is zó helder dat je zelfs op de diepste plekken te bodem nog kunt zien! De bron wordt omgeven door palmbomen en de grote wortels van vijgenbomen komen hier vaak boven de oppervlakte uit en eindigen in de bron. Zo kun je jezelf aan de wortels van de bomen vasthouden terwijl je de warme stroom water onder je langs voelt gaan en je wegdroomt en geniet van de geluiden van vele apen en exotische vogels. Mocht je hier in de buurt zijn, dan is het zeker aan te raden om even in deze prachtige kleine oase te stoppen om te zwemmen en van de omgeving te genieten. Combineer dit met een heerlijke picknick en je komt helemaal tot rust. Als je geluk hebt heb je op heldere dagen ook een prachtig uitzicht op Kilimanjaro. Onthoud wel dat het water uit de bron niet drinkbaar is.

rundugai hot springs

Mto Wa Mbu Mountainbike tocht

Mto wa Mbu is een groene oase in de uitgestrekte Maasai vlaktes. Door de aanwezigheid van water wordt hier zelfs rijst en bananen verbouwd! Hier zal de mountainbike tour van start gaan. De mountainbike tour is een favoriete activiteit van Tanzania Specialist. Stel je eens voor, heerlijk op de fiets terwijl je omringd wordt door een prachtige natuur met afwisselde typisch Afrikaanse cultuur. Jullie zullen door de Afrikaanse straatjes rijden waar je een zo nu en dan een koffie- of bananenkwekerij tegen kunt komen. Ook rijdt je langs een Afrikaanse school waar je een kijkje zou kunnen nemen. Nadat je uit het bewoonde gebied bent gereden vervolgt de route zich door de prachtige groene bossen waar het gebied om bekend staat. Tijdens de tocht kun je een paar spectaculaire uitzichten bewonderen op Lake Manyara, vergeet dus niet je camera mee te nemen! Deze mountainbiketour gaat over vlak terrein en is hierdoor geschikt voor jong en oud.  Deze activiteit duurt over het algemeen tussen de 2 en 3 uur.

 

Kanoen op Lake Duluti & andere meren

Kanoen op Lake Duluti is een erg leuke en unieke activiteit. Het kleine kratermeer staat bekend om de diverse tropische vogels die hier graag komen. Dit meer is omringd met dik beboste kratermuren en hierom een mooie locatie om een kanotocht te maken. Vanaf sommige meren is het mogelijk om verschillende dieren als giraffen, antilopen, impala’s of andere dieren te spotten, die hier soms ook stoppen om water te drinken. Ervaar de stilte en geniet van de prachtige natuur en het heerlijke weer. Laat je handen heerlijk door het koele water gaan en peddel rustig over het meer terwijl je vele verschillende vogels ziet en op zoek bent naar andere dieren! Deze activiteit duur ongeveer 1,5 uur. Deze zelfde activiteit is mogelijk in het Arusha National Park en Lake Manyara. Hierbij breng je de safari in een heel nieuw perspectief! Tijdens deze tochten zal een ervaren gids met jullie meegaan om jullie veiligheid te garanderen.

 

Een wandeltocht langs Lake Duluti

Voor de gene die van lekker actief wandelen en prachtige natuur houden is er de wandeltocht langs Lake Duluti. Tijdens deze toch zul je de Tanzaniaanse wildernis en cultuur gaan ontdekken. Geniet van de mooie tocht in de beeldschone natuur van het Lake Duluti bos. Bekijk het prachtige Lake Duluti meer met haar beeldschone vogels. De ervaren gidsen zullen jullie meer vertellen over de prachtige bomen en vogels die je tijdens deze wandeling van ongeveer 2 – 2 ,5 uur zult tegenkomen.

 

Arusha stadstour

In Arusha kun je een erg leuke tour van een halve of hele dag doen waarbij je wordt opgehaald door de gids om een ritje door Arusha te maken. De gids neemt je mee naar de mooiste en interessantste plekjes van deze levendige stad. Tijdens de tour heb je de mogelijkheid om de lokale ‘village’ markt te bezoeken, maar ook de grote markt van Arusha. Om je helemaal in de unieke cultuur van Arusha en Tanzania te banen kun je tijdens de tour ook een school bezoeken, een kerk van binnen en buiten bezichtigen en van een heerlijk drankje genieten in een lokale bar (bijvoorbeeld een bananenbiertje!). Wanneer er voor de hele dag tour wordt gekozen neemt jouw gids je mee voor een heerlijke lunch waarna er een bezoek wordt gebracht aan een aantal lokale plantages als een koffieplantage en een bloemenkwekerij.

 

Karatu verkennen

Tijdens een bezoek aan de Ngorongoro rijdt je langs een dorpje genaamd Karatu. Dit dorpje is een mooie kans om tussen de Safari’s door eens even een beetje van de cultuur van Tanzania te proeven.

Verken (samen met jouw gids) de interessante straatjes van Karatu. Bezoek eens de markt waar je in de leuke stalletjes en kleine winkeltjes van alles kunt kopen. Het varieert hier van allerlei verschillende lokaal gekweekte groenten en specerijen tot vele handgemaakte kunstwerken als schilderijen, houtsnijwerken en sieraden. In de straatjes van Karatu kun je ook van typisch lokale en verse snacks/maaltijden genieten. Daarnaast weten de Tanzania Specialist gidsen nog vele andere leuke plekjes die je anders als toerist over het hoofd zou zien.

 

Lokale Koffie proeven en een bezoekje aan de Koffieplantage

Wanneer je naar Kilimanjaro bent gevlogen en al even de omgeving hebt verkent zul je misschien al een glimp hebben opgevangen van een koffieplantage. Er wordt hier namelijk veel lokale koffie gekweekt en verwerkt. Niet alleen in de dorpjes of steden, maar ook sommige lodges waar je kunt verblijven hebben daarnaast ook een koffieplantage. Het is dan ook erg leuk om hier eens even om een tour te vragen en de lokale lekkernij de kunnen proeven. Tijdens een tour door een koffieplantage zal je  (afhankelijk van de periode) zien hoe de koffiebonen groeien en worden geoogst, waar opvolgend ze worden verwerkt naar echte koffie. Mocht je in een ander jaargetijde komen, dan kan de gids je alles vertellen over de verschillende soorten bonen, wat nou precies die heerlijke koffie smaak geeft en hoe het verwerkingsproces van de bonen gaat. Uiteraard kun je wél het hele jaar door genieten van een heerlijk kopje vers gebrouwen koffie.

 

Bananenbier proeven!

Bananenbier is een echte specialiteit van Tanzania en het wordt ook veel gedronken. In Mto wa Mbu (en andere gebieden) van Tanzania zijn er grote bananenplantages waar gele, maar ook rode bananen worden verbouwd! De bananen worden gebruikt om mee te koken, om op te eten, maar ook om bananenbier mee te maken.

Het samen drinken van bananenbier is een Tanzaniaanse traditie voor vele gelegenheden en bovendien ook nog eens erg lekker! Je kunt overal wel bananenbier verkrijgen, maar je kunt natuurlijk ook zien hoe het gemaakt wordt. In de brouwerij kan je het ongefilterde product hiervan proeven.

 

Jagen met de Tanzanian Bush Men (Hadzabe stam)

Tijdens een bezoek aan Lake Eyasi kan er een unieke ervaring op worden gedaan. In dit gebied woont namelijk de Hadzabe stam, één van de weinige stammen ter wereld die nog echt als jagers en verzamelaars leven. Je kunt niet alleen de stam zelf bezoeken, maar je kunt ook samen met ze op jacht gaan! Je zult mee gaan maken hoe ze jagen en hopelijk natuurlijk ook prooi vangen! Je zult veel leren over hoe de mens vroeger leefde zien welke vaardigheden er nodig zijn om te kunnen overleven. De mensen van de Hadzabe stam zijn namelijk experts in boogschieten, dit zul je te zien krijgen wanneer je met ze mee op pad gaat.

Deze stam is enorm teruggelopen en de enige overgebleven mensen die echt nog volgens de principes van de Hadzabe leeft, woont in Lake Eyassi. Dit is een hele bijzodere ervaring om te hebben meegemaakt. Het leven in een van de meest primitieve vormen vind je hier. De Hadzabe stam is erg afhankelijk van de Dotoga stam (welke hier ook leeft) de Dotoga stam maakt namelijk de pijlen en bogen.

Mocht je met de Hadzabe stam willen gaan jagen, zorg dat dat je vroeg op bent! De jacht begint vaak vroeg in de ochtend, rond half 6 en duurt ongeveer 3 uur. Na de jacht zullen jullie een marktje gaan bezoeken waar ruilhandel zal plaatsvinden tussen de Hadzabe en de Dotoga stammen. Want de Hadzabe zal hier de gevangen prooi ruilen tegen nieuwe pijlen (en eventueel bogen).

Deze activiteit is uiteraard niet voor iedereen geschikt omdat sommigen de beelden hier als onaangenaam zullen ervaren. Onthoud echter wel dat deze stam enkel dieren dood om te overleven en gaat met respect om met de natuur. Alleen zij leven echt nog op de manier hoe de natuur ooit begonnen is.

 

Nacht game drive

Mocht je in Lake Manyara National Park verblijven, dan is het mogelijk om een nacht gamedrive te doen. Deze game drive geeft een hele andere draai aan de safari en tijdens zo’n game drive kun je dingen zien die je overdag niet mee zou kunnen maken. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open. De nachtdieren die zich overdag verschuilen komen tijdens dit uur tevoorschijn. Vele ogen lichten op in het donken wanneer de lampen van de safari wagen in de diepte van de nacht schijnen. Jouw gids zal je van alles vertellen over de dieren die op dit tijdstip actief zijn. Dieren als stekelvarkens, verschillende kleinere katachtigen, nijlpaarden, leeuwen en luipaarden worden op dit uur vaak gespot. Deze nacht gamedrive duurt van 20:00 tot 22:30.

 

Tanzanite Experience Arusha

Tanzaniet is één van de meest geliefde en zeldzame edelstenen ter wereld. De edelsteen is vernoemd naar de land waar het vandaan komt, namelijk Tanzania. Hoewel de inwoners van Tanzania al lang bekend waren met de steen, werd het pas officieel ontdekt voor de edelsteenkunde in 1967. Hierna werd de edelsteen al snel wereldwijd bekent en werd een van de trotse bezittingen van Tanzania.

Mocht je dit nou interessant vinden, dan heb je geluk! ’s Werelds enige Tanzaniet museum is gelegen in het hartje van Arusha. Tijdens een bezoek aan dit interessante museum kun je niet alleen de zeldzame steen bekijken en aanraken, maar ook leren over hoe de steen was ontdekt. Door voet te zetten in een nagemaakt mijnschacht kun je leren hoe de steen uit de rots wordt gehaald en verwerkt. De medewerkers hier zijn erg enthousiast en gepassioneerd en vaak krijg je tijdens de tour een lekker kopje koffie.

 

Het Iraqw dorp en het Iraqw volk

In Tanzania wonen meer dan 140 verschillende stammen. Mocht je nou geen zin hebben om de Maasai te bezoeken omdat dat ‘zo gewoontjes’ is, dan kun je ook een bezoek brengen aan het Iraqw volk! Het Iraqw volk staat vooral bekend om hun vaardigheden in de landbouw waar je tijdens een bezoekje aan deze stam veel van kan leren.

De stam komt veel voor in de omgeving van Karatu. Het grootste gedeelte van het Iraqw volk woont tegenwoordig in wat modernere huisjes, maar enkele wonen nog steeds in de traditionele Iraqw woningen gemaakt van modder, takken en stro. Ondanks dat het volk tegenwoordig in iets modernere huisjes woont, is hun levensstijl nog simpel en zijn ze over het algemeen erg gelukkig.

Kies je voor een leuke tour door het Iraqw dorp, dan wordt je alles verteld over de levensstijl van het Iraqw volk en de bijbehorende geschiedenis. Zo kun je bijvoorbeeld leren over hun vroegere strijd met het Maasai volk waar nog steeds af en toe iets van terug is te zien. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan enkele huisjes van de bewoners die je maar al te graag laten zien hoe ze leven en wat zo zoal doen. Tijdens een tocht door het dorp zul je veel elementen van de landbouw terug zien. Kippen, geiten en andere dieren lopen hier allemaal rond. De bevolking is over het algemeen zeer gastvrij en je moet dus niet verbaasd zijn als je tijdens de tour wordt gevraagd om een kopje thee of koffie te komen drinken. Deze mensen leven voornamelijk van het toerisme en het is daarom ook gebruikelijk om een kleine fooi achter te laten als dank voor de gastvrijheid.

Op elke zevende dag van de maand wordt er een grote markt gehouden in Karatu waar de lokale handelaren van het Iraqw volk hun waren verkopen. Je kunt hier van alles vinden; kleding, kruiden, etenswaren, vee, potten, kunstwerken en andere spullen. Mocht je een unieke souvenir willen vinden, dan zit je hier goed! Ook op de 25ste van de maand is er een kleinere versie van de markt aanwezig. Mocht je de markt nou net gemist hebben tijdens jouw bezoek aan Tanzania, dan kan je altijd de gewone markt in Karatu bezoeken die ook erg interessant is.

 

Olduvai Gorge

Tijdens een bezoek aan de Ngorongoro kun je een bezoek brengen aan de Olduvai Gorge. Dit is een 90 meter diep en 50km lang ravijn te noordwesten van de Ngorongoro krater. Naast het ravijn is dit een bijzondere plek, op deze locatie is namelijk het oudste bewijs van de evolutie van de mens gevonden. In 1959 vond Mary Leaky een bijna twee miljoen oude apenschedel die ook wel de Australopithecus Boisei genoemd, deze schedel fungeert als basis van de evolutietheorie. Op deze locatie is er ook een klein museum waar een aantal dingen te bezichtigen zijn.