Stichting Garantiefonds Reisgelden logo

✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Tanzania

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Bekijk reisaanbod

Tanga

Tanga ligt in het noorden van Tanzania en is het regionale hoofdkantoor en één van de grootste steden van het land. In vergelijking met Arusha of Moshi is het een vrij rustige stad, maar de stad heeft een vergelijkbaar aantal inwoners. De stad Tanga ligt aan de Indische Oceaan, vlakbij de grens met Kenia.

De naam Tanga komt van het woord “zeil” omdat de haven nog steeds het centrum van het leven in Tanga is. De belangrijkste exportgoederen uit de haven zijn sisal, koffie, thee en katoen. De Portugezen gebruikten het lang geleden al als handelscentrum. Ze regeerde de regio rond Tanga tussen 1500 en 1700. Daarna kreeg het Sultanaat van Oman de regie over de nederzetting. De stad was tevens een handelshaven voor ivoor en voor slaven totdat de slavernij in 1873 door de Europese mogendheden werd afgeschaft. In 1891 kochten de Duitsers de Tanzaniaanse kustlijn van de sultan van Zanzibar. Het werd de eerste nederzetting in Duits Oost-Afrika en was het centrum van het Duitse koloniale bestuur. Later werd Dar es Salaam gesticht in het begin van de 20e eeuw.

Als kuststad stond Tanga vooraan tijdens de Eerste Wereldoorlog met Brits Oost-Afrika (Kenia). Na de oorlog nam Groot-Brittannië de controle over Tanganyika over. De stad Tanga ontwikkelde zich hierdoor verder en gebruikte haar landbouwpotentieel. De haven van Tanga bleef een toegangspoort voor de export van sisal uit de regio in de vroege stadia van de onafhankelijkheid vanaf 1961.

Echter, met de controle van de regering over de handel in landbouwproducten en de devaluatie van de wereldmarktprijzen voor sisal nam de positieve economische groei van deze havenstad al snel af.

Vandaag de dag is Tanga, ondanks zijn grootte, een aangename plek met een relaxte, semi-koloniale sfeer, brede straten vol fietsers en motoren, fascinerende architectuur en charmante gebouwen.

Culturele en natuurlijke hoogtepunten

Culturele Hoogtepunten:

 • Verken Tanga City Center
 • Voedselmarkt
 • Ontmoet lokale mensen in de bars / restaurants

Natuurlijke hoogtepunten:

 • Mangrove bos
 • Amboni grotten
 • Het strand
Tanga Amboni caves

Voor-en nadelen

Omdat Tanga een bestemming is buiten de gebaande paden, heeft het voor- en nadelen:

Voordeel:

 • Het is rustiger en er zijn niet veel toeristen
 • het is een authentieke bestemming waar je het dagelijkse leven van mensen echt kunt meemaken

Nadeel:

 • Accommodaties zijn eenvoudiger
 • Niet erg gemakkelijk te bereiken, omdat het niet dichtbij andere populaire bestemmingen ligt

Excursies in de buurt van Tanga

 • Mountainbiketocht
 • Kanovaren
 • De stad verkennen
 • De grot bezoeken

Excursies in Tanga

De beste manier om de prachtige, eclectische architectuur van de stad te zien, is tijdens een fietstocht. Huur één van de zware Chinese fietsen! Ten zuiden van Tanga, langs het doolhof van zandpaden van het Ras Kazone-schiereiland, vind je fantastische art deco-herenhuizen, waarvan sommige in verval zijn, maar andere liefdevol worden onderhouden en getuigen van de hoogtij dagen van de sisalhandel in Tanga. Nabij de zee staan wat eenvoudigere huizen naast de imposante koloniale huizen van de hogere leden van het Britse rijk. Het oorspronkelijke Bombo-ziekenhuis, direct aan de hoofdweg naar Ras Kazone, valt op als een kasteel uit een sprookje. Het door de Duitsers gebouwde ziekenhuis is sinds lange tijd in verval geraakt en herbergt nu veel vogels. Je kunt in de lege hallen tussen woekerende planten staan en geniet van het nostalgische gevoel van vervlogen tijden.

Er zijn veel voorbeelden van oudere gebouwen in Arabische stijl gevonden in Tanga: rijk versierde mahoniehouten balkons, metershoge muren, mooi gekleurde glazen ramen en zware-, donkere deuren en binnenplaatsen waar katten tussen donkere schaduwen rondsluipen. Als je het tijdens het fietsen te warm hebt, zoek dan de schaduw op van een mangoboom: de kans is aanwezig dat iemand je kopjes warme, zoete espresso en plakjes heerlijke kashata, een soort pinda-fondant, komt verkopen.

Andere ongerepte bestemmingen in de buurt van Tanga

Mkomazi National Park ligt op 4-5 uur rijden van Tanga.

Pangani wordt vaak over het hoofd gezien door reizigers en is een prachtige vondst op slechts 50 km ten zuiden van Tanga! Slechts een uurtje rijden…

Het Usambara-gebergte ligt ongeveer 3 uur rijden (110 km) ten westen van Tanga.

Naar Bagamoyo is het 4,5 uur rijden en naar Dar Es Salaam 6 uur rijden.

Best beoordeelde hotels in de regio

 • Mkonge Hotel
 • Nyumbani Hotel Tanga
 • Tanga Beach Resort