Tanga
Tanga ligt in het noorden van Tanzania en is het regionale hoofdkantoor en één van de grootste steden van het land. In vergelijking met Arusha of Moshi is het een vrij rustige stad, maar de stad heeft een vergelijkbaar aantal inwoners. De stad Tanga ligt aan de Indische Oceaan, vlakbij de grens met Kenia.
De naam Tanga komt van het woord “zeil” omdat de haven nog steeds het centrum van het leven in Tanga is. De belangrijkste exportgoederen uit de haven zijn sisal, koffie, thee en katoen. De Portugezen gebruikten het lang geleden al als handelscentrum. Ze regeerde de regio rond Tanga tussen 1500 en 1700. Daarna kreeg het Sultanaat van Oman de regie over de nederzetting. De stad was tevens een handelshaven voor ivoor en voor slaven totdat de slavernij in 1873 door de Europese mogendheden werd afgeschaft. In 1891 kochten de Duitsers de Tanzaniaanse kustlijn van de sultan van Zanzibar. Het werd de eerste nederzetting in Duits Oost-Afrika en was het centrum van het Duitse koloniale bestuur. Later werd Dar es Salaam gesticht in het begin van de 20e eeuw.
Als kuststad stond Tanga vooraan tijdens de Eerste Wereldoorlog met Brits Oost-Afrika (Kenia). Na de oorlog nam Groot-Brittannië de controle over Tanganyika over. De stad Tanga ontwikkelde zich hierdoor verder en gebruikte haar landbouwpotentieel. De haven van Tanga bleef een toegangspoort voor de export van sisal uit de regio in de vroege stadia van de onafhankelijkheid vanaf 1961.
Echter, met de controle van de regering over de handel in landbouwproducten en de devaluatie van de wereldmarktprijzen voor sisal nam de positieve economische groei van deze havenstad al snel af.
Vandaag de dag is Tanga, ondanks zijn grootte, een aangename plek met een relaxte, semi-koloniale sfeer, brede straten vol fietsers en motoren, fascinerende architectuur en charmante gebouwen.