Stichting Garantiefonds Reisgelden logo

De grote trek

De grote trek is 1 van de 7 Afrikaanse wonderen. Je weet niet wat je ziet als 1,5 miljoen grazende dieren bij elkaar staan, allen op zoek naar het verse gras.

De aanwezigheid van deze dieren en hun beroemde grote trek, zorgt ervoor dat Serengeti National Park een van de meest bijzondere plekken in Afrika is.

Hoe de dieren zullen bewegen, hangt af van de regen. Maar vanwege de jarenlange ervaring van onze gidsen, kunnen wij jou een goede voorspelling geven van hoe de dieren migreren door de Serengeti. Wil je de grote trek zelf aanschouwen tijdens jouw Tanzania safari? Wij adviseren je graag m.b.t. je reisplannen. Totaal leggen de dieren jaarlijks een afstand af van meer dan 1.000 kilometers.

Tijdschema van de grote jaarlijkse Wildebeest migratie per maand

Het maandelijkse tijdschema voor de grote trek is bedoeld als gids. Het migratiepatroon kan varieren, omdat het allemaal afhangt van het begin van de regen.

JANUARI
De migratie concentreert zich in het zuidoostelijke Serengeti National Park en stroomt over in de Ngorongoro-krater.

FEBRUARI
De vlakten met kort gras zijn de belangrijkste voedingsbodem voor meer dan 1,8 miljoen wildebeesten, 800.000 zebra’s en veel gazellen. Roofdieren volgen dichtbij en voeden zich met de pasgeborenen. Er is op dit moment voldoende voedsel voor de roofdieren.

Dit is de belangrijkste maand voor wildebeestgeboorten. De grote kuddes zijn op weg naar de Ndutu Woodlands. Midden februari is de tijd dat de gnoes beginnen te bevallen. Deze maand staat ook bekend als het kalfseizoen.

MAART
Het begin van lange en zware regenval is de tijd dat het verse gras is uitgeput na enkele maanden weiden en de pasgeboren gnoes zijn sterk genoeg om de migratie bij te houden. Dit is het moment waarop de migratie op weg gaat naar Maswa Game Reserve op zoek naar betere begrazing.

APRIL/ MEI
De zwaarste regenachtige maand en de kuddes zijn in het gebied van Maswa, waarbij de gnoes bijna gelijkmatig verspreid zijn in de regio.  Dit is niet de populairste maand om ze te bekijken, omdat de regio nat is en sommige wegen onbegaanbaar zijn.

JUNI
De regen komt tot een einde en de kuddes beginnen naar het noorden te migreren en steken de rivier de Grumeti over, waar veel wildebeesten en zebra’s elk jaar hun leven verliezen, maar zorgen voor een jaarlijks feest voor de enorme krokodillen die wachten bij de populaire grensovergangen. Dit is een populaire tijd voor het waarnemen van de grote katten.

JULI/ AUGUSTUS
Als alles volgens plan loopt dan zou de migratie nu in noordelijke Serengeti moeten zijn, oversteek naar de Masai Mara in Kenia. Dit zijn de beste maanden om de River Crossing op de Mara-rivier vanaf Masai Mara te zien, met fantastische fotografische mogelijkheden. Deze rivier is een gevaarlijke oversteek. Als het niet nodig is zullen de dieren de oversteek niet maken. De laatste 2 jaar is 2/3e van de migratie de Mara Rivier niet overgestoken, omdat het gras in Noord-Serengeti daar nog goed genoeg was.

SEPTEMBER
De migratie zou nu in Noord Serengeti en Masai Mara Nature Reserve in Kenia moeten zijn.

OKTOBER
De tijd dat het Noord Serengeti en Maasai Mara-natuurreservaat overvloedige voorraden water en goede begrazing heeft, vandaar een populaire maand om de grote kuddes hier te bekijken.

NOVEMBER
Als de korte regens deze maand komen, zullen de migrerende kuddes Wildebeest, Zebra en Gazelle naar het zuiden gaan in Tanzania’s Serengeti National Park.

DECEMBER
Meestal komt de migratie nu op de zuidelijke vlaktes van Serengeti, waar er overvloed is aan nieuw, fris, jong gras om zich te voeden. Wanneer de migratie zuidwaarts naar Southern Serengeti gaat, beginnen de migrerende zebra’s te baren.

Geïnspireerd geraakt? Bekijk dan snel alle Tanzania reizen in ons aanbod of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.