great wildebeast migration

De grote trek

Background mask

De Grote Trek is 1 van de 7 Afrikaanse wonderen. Je weet niet wat je ziet als zo’n 2,5 miljoen grazende dieren bij elkaar staan, allemaal op zoek naar vers gras.

De aanwezigheid van deze dieren en hun beroemde Grote Trek, zorgen ervoor dat Serengeti National Park één van de meest bijzondere plekken in Afrika is. In totaal leggen de dieren jaarlijks een afstand af van meer dan 1.000 kilometer en soms vormt het zich tot een wel 40 kilometer lange kudde.

Hoe de dieren zullen bewegen, hangt af van de regen. Maar vanwege de jarenlange ervaring van onze gidsen, kunnen wij je een goede voorspelling geven van hoe de dieren zich verplaatsen door de Serengeti.

Wil je de Grote Trek aanschouwen tijdens jouw Tanzania safari? Wij adviseren je graag!

Zebra

Tijdschema van de grote trek per maand

Hieronder vind je het maandelijkse tijdschema voor de Grote Trek. Het migratiepatroon kan variëren, omdat het allemaal afhangt van het begin van het regenseizoen in Tanzania.

JANUARI
De migratie begint in Ndutu Area, in het zuidoosten van Serengeti National Park. Dit gebied valt eigenlijk nog onder Ngorongoro National park, al wordt het vaak Zuid-Serengeti genoemd.

FEBRUARI
De Grote Trek bevindt zich nog steeds in Ndutu Area. Dit gebied, met het korte gras, is de belangrijkste voedingsbodem voor meer dan 1,8 miljoen wilde dieren, waaronder zo’n 800.000 zebra’s en ontelbaar veel gazellen.

Roofdieren volgen van dichtbij en voeden zich met de moederkoeken die op deze grasvlaktes achtergebleven zijn. Er is op dit moment voldoende voedsel voor de roofdieren, waardoor de kalven over het algemeen nog niet veel gevaar lopen.

De grote trek Tanzania

Februari is de belangrijkste maand voor gnoe’s om geboorte te geven aan hun kalven. Midden februari is normaal gesproken de tijd dat de gnoes bevallen. Deze maand staat ook bekend als het “calving season”. Dit is, samen met de rivieroversteek, het belangrijkste evenement van de Grote Trek.

MAART
De pasgeboren gnoes zijn sterk genoeg om verder te trekken. Het gras in Ndutu raakt verzadigd en de Grote Trek verplaatst zich langzaam richting Maswa Game Reserve (ofwel zuidelijk Serengeti), op zoek naar verser gras.

APRIL/ MEI
Dit zijn de maanden van de lange regentijd. De gnoes staan verspreid over de uitgestrekte grasvlaktes van de Maswa Game Reserve en Serengeti.

JUNI
De regentijd komt ten einde. De kuddes vertrekken naar het noorden en steken de Grumeti-rivier over. Een mooi onderdeel van de Grote Trek om mee te maken.

JULI + AUGUSTUS
Als alles volgens plan loopt, zou de migratie nu in het noorden van de Serengeti moeten zijn, waar de oversteek over de Mara-rivier kan beginnen. Dit zijn de beste maanden om de wereldberoemde River Crossing te zien vanuit noordelijk Serengeti. Fotografen halen hier hun hart op tijdens dit schitterende natuurevenement.

De rivieroversteek is gevaarlijk. Als het niet nodig is, zullen de dieren de oversteek niet maken. Als het gras in Noord-Serengeti nog goed genoeg is, steekt (een deel van) de Grote Trek de Mara-rivier niet over.

Grote trek

SEPTEMBER + OKTOBER
De migratie zou nu in Noord Serengeti en Masai Mara moeten zijn, vanwege de overvloedige voorraden water en veel gras. Daarom zijn dit populaire maanden om de grote kuddes te bekijken.

NOVEMBER
Als de korte regenbuien deze maand plaatsvinden, zal de Grote Trek naar het zuiden van Tanzania’s Serengeti National Park trekken. Hoogstwaarschijnlijk bevindt de Grote Trek zich dan in Centraal Serengeti.

DECEMBER
Meestal komt de migratie rond 20 december aan op de zuidelijke vlaktes van Serengeti (Ndutu area), waar er overvloed is aan nieuw, fris en jong gras om zich te voeden.

Geïnspireerd geraakt? Bekijk dan snel alle Tanzania reizen en Afrika Safari’s in ons aanbod of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

 

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania