Stichting Garantiefonds Reisgelden logo

✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Tanzania

✓ Hoge service, scherpe prijzen

De grote trek

De grote trek is 1 van de 7 Afrikaanse wonderen. Je weet niet wat je ziet als ca. 2,5 miljoen grazende dieren bij elkaar staan, allen op zoek naar het verse gras.

De aanwezigheid van deze dieren en hun beroemde grote trek, zorgt ervoor dat Serengeti National Park een van de meest bijzondere plekken in Afrika is.

Hoe de dieren zullen bewegen, hangt af van de regen. Maar vanwege de jarenlange ervaring van onze gidsen, kunnen wij je een goede voorspelling geven van hoe de dieren migreren door de Serengeti. Wil je de grote trek zelf aanschouwen tijdens jouw Tanzania safari? Wij adviseren je graag m.b.t. je reisplannen. Totaal leggen de dieren jaarlijks een afstand af van meer dan 1.000 kilometers.

Tijdschema van de grote jaarlijkse Wildebeest migratie per maand

Hieronder het maandelijkse tijdschema voor de grote trek. Het migratiepatroon kan variëren, omdat het allemaal afhangt van het begin van de regen.

JANUARI
De migratie concentreert zich in het zuidoostelijke Serengeti National Park, genaamd Ndutu area. Dit gebied valt nog onder het gebied van Ngorongoro National park, al noemen velen het Zuid-Serengeti.

FEBRUARI
De grote trek bevindt zich nog steeds in Ndutu Area. Dit gebied met het korte gras is de belangrijkste voedingsbodem voor meer dan 1,8 miljoen wildebeesten, 800.000 zebra’s en veel gazellen. Roofdieren volgen dichtbij en voeden zich met de moederkoeken die op deze grasvlaktes liggen. Er is op dit moment voldoende voedsel voor de roofdieren, waardoor de kalven over het algemeen nog niet veel gevaar lopen.

Dit is de belangrijkste maand voor gnoe’s om geboorte te geven aan hun kalven. Midden februari is normaal gezien de tijd dat de gnoes beginnen te bevallen. Deze maand staat ook bekend als het “calving season”. Dit is samen met de rivieroversteek het belangrijkste evenement van de grote trek.

MAART
De pasgeboren gnoes zijn sterk genoeg om verder te trekken. Het gras in Ndutu raakt verzadigd en de grote trek vertrekt langzaam richting Maswa Game Reserve (ofwel Zuidelijk Serengeti) op zoek naar verser gras.

APRIL/ MEI
De maand van de lange regentijd. De gnoes staan verspreid over de uitgestrekte grasvlaktes van de Maswa Game Reserve en Serengeti.

JUNI
De regen komt tot een einde en de kuddes beginnen naar het noorden te migreren en steken de Grumeti rivier over. Een mooi evenement in van de grote trek om mee te kunnen maken.

JULI + AUGUSTUS
Als alles volgens plan loopt dan zou de migratie nu in noordelijke Serengeti moeten zijn, oversteek over de Mara river kan gaan beginnen. Dit zijn de beste maanden om de wereldberoemde River Crossing te zien vanuit Noordelijk Serengeti. Afgelopen jaar was de grote trek 22 juli aangekomen bij de Mara Rivier. Fotografen halen dan hier hun hart op tijdens dit schitterende evenement. Deze rivier oversteek is gevaarlijk. Als het niet nodig is zullen de dieren de oversteek niet maken. De laatste 2 jaar is meer dan de helft van de grote trek de Mara Rivier niet overgestoken, omdat het gras in Noord-Serengeti daar nog goed genoeg was.

SEPTEMBER + OKTOBER
De migratie zou nu in Noord Serengeti en Masai Mara moeten zijn vanwege de overvloedige voorraden water en goed gras, vandaar een populaire maand om de grote kuddes hier te bekijken.

NOVEMBER
Als de korte regens deze maand komen, zal de grote trek naar het zuiden gaan in Tanzania’s Serengeti National Park. Hoogst waarschijnlijk bevind de grote trek zich dan in Centraal Serengeti.

DECEMBER
Meestal komt de migratie rond 20 december aan op de zuidelijke vlaktes van Serengeti (Ndutu area), waar er overvloed is aan nieuw, fris, jong gras om zich te voeden.

Geïnspireerd geraakt? Bekijk dan snel alle Tanzania reizen  en Afrika Safari’s in ons aanbod of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

De grote trek

Heb je een vraag?