Background mask

Visum Tanzania aanvragen

Yes, je hebt een geweldige Tanzania safari en/of Zanzibar vakantie geboekt. De voorpret kan beginnen! Ook moet er nog het één en ander geregeld worden. Zo moet je een visum aanvragen en controleren of je de juiste vaccinaties hebt.

Voor veel mensen leidt het aanvragen van een visum tot vragen, want hoe moet je dat doen? En waar? En wat voor papieren heb je daarvoor nodig? Een Tanzania visum is gelukkig niet moeilijk te krijgen; al helemaal niet als je bij ons hebt geboekt.

EEN TANZANIA VISUM AANVRAGEN KAN OP TWEE MANIEREN

Wie op vakantie gaat naar Tanzania, kan een visum zowel online als bij aankomst aanvragen. Beide methodes zijn goed en officieel erkend, al geeft de Tanzaniaanse overheid de voorkeur aan de online optie, omdat ze graag laten zien dat Tanzania een modern land is.

Hieronder vind je alle informatie, zoals de kosten en voor- en nadelen van de aanvraagmethodes, op een rijtje.

TANZANIA VISUM: WAT KOST DAT?

Indien je uit een Europees land komt, betaal je 50 dollar voor een online visum (exclusief creditcardkosten).

Als je het visum bij aankomst aanvraagt, kun je kiezen om te betalen met 50 dollar of 50 euro. Wat op zich gek is, want 50 euro is natuurlijk meer waard dan 50 dollar.  Het voordeel van betalen in euro’s is dat je voor vertrek niet naar het geldwisselkantoor hoeft om 50 dollar te halen.

Je kunt overigens ook met creditcard betalen. Dan kost het 50 dollar plus de kosten voor de creditcard.

ONLINE EEN VISUM AANVRAGEN

De Tanzaniaanse overheid vindt het fijn als reizigers hun visum online aanvragen en dat heeft dan ook zijn voordelen:

 • Het aanvraagproces is relatief makkelijk, vooral met onze PDF met uitleg die je krijgt als je via ons boekt.
 • Je hebt het betaalde visum in the pocket op het moment dat je het vliegtuig instapt.
 • Je hoeft bij aankomst slechts in één rij te wachten om een stempel in je paspoort te krijgen.

Om het visum online aan te vragen, ga je naar de officiële website van de Tanzaniaanse overheid. We adviseren om alleen deze website te gebruiken, omdat je via andere sites vaak duurder uit bent of opgelicht kunt worden. We hebben al van verschillende reizigers gehoord dat ze op deze manier opgelicht werden, dus wij adviseren het zekere voor het onzekere te nemen.

Dit is de enige officiële websitelink:

https://eservices.immigration.go.tz/visa/

Als je via ons boekt, krijg je een speciale PDF om je te helpen met de aanvraag. Daarnaast zijn onze reisconsulenten altijd beschikbaar voor advies. We kunnen het visum niet voor je aanvragen, maar op deze manier kan het bijna niet misgaan.

Als je de aanvraag eenmaal hebt ingediend, kan het tien dagen duren voordat de aanvraag is verwerkt en goedgekeurd. Zorg dat je hier een print van maakt of een download meeneemt bij vertrek. Bij aankomst ga je naar het immigratieloket voor een visumstempel. Dan hoef je alleen nog maar je koffers te verzamelen en kan de safari of strandvakantie beginnen!

TANZANIA VISUM BIJ AANKOMST AANVRAGEN

Als je – om wat voor reden dan ook – het visum niet online kunt of wil aanvragen, kun je het visum bij aankomst aanvragen (maart 2024). Bereid je voor op een rondje lekkere Afrikaanse bureaucratie, maar buiten dat is de procedure vrij simpel:

 • Bij aankomst op het vliegveld vul je een aanvraagformulier in. Houd een pen en de adressen van Tanzania Specialist en de eerste lodge bij de hand.
 • Daarna dien je de aanvraag in bij het visumloket.
 • Dan sluit je aan in de rij voor een tweede loket om het visum te betalen. Dit kan zowel contant (in dollars of euro’s) of per creditcard.
 • Ga naar een derde loket om het visum in je paspoort gestempeld te krijgen.
 • Je haalt de koffers op en de safari of strandvakantie kan beginnen!

Zoals je ziet moet je voor een visumaanvraag bij aankomst drie keer aansluiten in de rij, terwijl je met een online visum slechts één keer hoeft te wachten. Een ouderwets visum kan voor vertraging zorgen bij aankomst, maar je bent nu in het land van ‘pole pole’; no hurry in Africa!, dus je kunt er maar beter aan wennen. 😉

JIJ BEPAALT

Een online visumaanvraag heeft momenteel de voorkeur van veel mensen, gewoon omdat ze zeker willen zijn dat ze bij vertrek een goedgekeurd visum op zak hebben. En dat snappen we!

Als je gaat voor de online aanvraag, bereid je dan wel even voor:

 • Doe de aanvraag drie tot vier weken voor vertrek, voor het geval dat de aanvraag wordt afgekeurd. Zo heb je genoeg tijd om eventuele fouten te herstellen en de aanvraag opnieuw in te dienen.
 • Houd een creditcard bij de hand voor de betaling of verdiep je in hoe je geld over moet maken naar een buitenlandse bank.
 • Zorg dat je een digitale pasfoto hebt, net als een digitale foto van je paspoort (beide max. 300 kB) en een PDF van je vliegticket (max. 1MB).
 • Controleer of je paspoort nog zes maanden geldig is na terugkomst uit Tanzania (dit is verplicht).
 • In het geval dat kinderen met slechts één van de ouders reizen, moet je een toestemmingsverklaring van de andere ouder in het Engels uploaden.
 • Houd een pen bij de hand bij aankomst in Tanzania, want soms moet je hier alsnog een formulier invullen.

Ben je avontuurlijk ingesteld en ga je voor de aanvraag bij aankomst, dan nog is het slim om goed voorbereid op het vliegtuig te stappen:

 • Zorg dat je het benodigde bedrag voor het visum contant bij hebt en/of neem een geldige creditcard mee.
 • Een pasfoto is niet nodig.
 • Houd een pen bij de hand om het aanvraagformulier in te vullen en zorg dat je de adressen van Tanzania Specialist en van de eerste lodge voor het grijpen hebt.
 • In het geval dat kinderen met slechts één van de ouders reizen, moet je een toestemmingsverklaring van de andere ouder in het Engels kunnen laten zien.

Samengevat komt het erop neer dat jij beslist hoe je een visum aanvraagt; je weet zelf welke manier jou de minste stress geeft. Zorg in ieder geval dat het goed geregeld is, want alleen met een geldig visum kan je ook daadwerkelijk de koffers ophalen bij de bagageband en met ons aan een prachtig safari-avontuur beginnen!

LET OP:

Sommige nationaliteiten hebben een zogeheten Referral Visa nodig en mogen het visum niet pas bij aankomst aanvragen. Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse nationaliteit? Controleer dan op deze lijst (iets naar onder scrollen) of je jouw visum wel in Tanzania kunt aanvragen.

Bovendien kan de mogelijkheid om het visum bij aankomst aan te vragen in de toekomst verdwijnen, dus kijk altijd even op de website van de Tanzaniaanse immigratiedienst om er zeker van te zijn dat het nog steeds kan!

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania