Kilimanjaro beklimmen

De Kilimanjaro beklimmen is de ervaring van je leven! Wil jij ook naar "het dak van Afrika"? Bekijk dan hieronder onze topselectie Kilimanjaro reizen en lees onze tips & adviezen. Of je nu bij een groep wil aansluiten of een privébeklimming wenst, wij zorgen voor een onvergetelijke reis die tot in de puntjes geregeld is. Heb je vragen? Stel deze dan gerust aan onze specialisten. Lees onder ons aanbod meer informatie over de mooiste routes.

Background mask

*Prijs p.p. inclusief privégidsen, dragers, parkfees, transport, kok, tenten, tafels, stoelen, mobiel toilet en rescuefee (gebaseerd op 6 personen), exclusief internationale vliegtickets naar Kilimanjaro international airport & het hotel.

Mount Kilimanjaro is de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Tegelijkertijd is het ook de hoogste berg van Afrika (5.895 meter hoog). De Kilimanjaro beklimmen is hierdoor een hele bijzondere ervaring die je nooit zult vergeten.

Kilimanjaro beklimmen – routes en reizen:

Het beste voor beginners – Marangu of Machame-routes
Indrukwekkend landschap – Lemosho of Machame-routes
Beginners met een budget – Marangu-route
Voor gemiddelde wandelaars – Machame of Lemosho-routes
Ervaren wandelaars – Umbwe-route
Meest populaire Mount Kilimanjaro-route – Machame-route
Langste Mount Kilimanjaro-route – Noordelijk circuit
Tijdens het regenseizoen – Rongai-route
Hoogste slagingspercentage? – acht dagen Lemosho-route of negen dagen Noordelijk Circuit

Wil je meer info over de routes die je kunt kiezen als je de Mount Kilimanjaro wil beklimmen? Dan zit je hier goed. We gaan hier dieper in op de populairste Kilimanjaro routes naar de top. Er zijn namelijk meerdere routes om naar de top van de Kilimanjaro te klimmen, zoals de Lemosho-route en de Marangu- en Machame-route. Elke route is uniek en bekijkt verschillende aspecten van de berg. Je kunt je Kilimanjaro-trekking uiteraard combineren met een safari of een vakantie op Zanzibar. Bekijk hiervoor ons volledige aanbod Tanzania reizen.

De verschillende routes waar we het over gaan hebben zijn: de Marangu-route, de Machame-route en de Lemosho-route. Dit zijn de meest gangbare routes naar de top.

De namen van de Kilimanjaro routes zegt de meeste mensen eigenlijk helemaal niks. Daarom hebben we voor jullie de routes getest en vergeleken.

Algemene tips voor het beklimmen van de Kilimanjaro

Er zijn een aantal elementen die grote invloed hebben op het wel of niet bereiken van de top. Dit zijn:

  • De verdeling van de hoogtestijgingen per dag
  • Goede uitrusting en begeleiding
  • De af te leggen afstanden per dag in combinatie met je fysieke conditie
  • Acclimatisatie

In het kort adviseren wij om geen beklimming te boeken van korter dan zeven dagen. De top van de berg ligt op 5.895 meter hoogte en het is bewezen dat veel mensen last krijgen van de hoogtestijgingen indien zij de klim in vijf of zes dagen proberen te doen. De kans om de top te bereiken daalt behoorlijk indien je kiest voor zes in plaats van zeven dagen. Probeer je de berg in vijf dagen te beklimmen, dan wordt de kans op succes nog een heel stuk kleiner.

Een andere reden van het niet halen van de top, is de verkeerde uitrusting (of het verkeerd gebruiken ervan). Goede uitrusting in combinatie met de juiste begeleiding zal de kans op het behalen van de top vergroten. Hier zullen wij voor zorgen. Goede begeleiding is essentieel en zeker niet vanzelfsprekend op de berg. Tanzania Specialist garandeert dit!

De af te leggen afstanden per dag bepalen hoe lang je wandelt. Hoe langer de wandelingen zijn, hoe minder tijd het lichaam heeft om uit te rusten en te wennen aan de nieuwe hoogte. Op de Kilimanjaro is het erg belangrijk om rust in te bouwen. Daarom is het beter om de beklimming in zeven dagen te doen. Dan zijn de afstanden per dag korter. De fysieke conditie is uiteraard ook heel belangrijk. Dit is het enige aspect dat je zelf goed kunt voorbereiden.

Goede acclimatisatiewandelingen bereiden het lichaam voor op de hoogtestijgingen. Als het lichaam op hoogte is geweest en daarna kan uitrusten op een wat lager punt, verkleint hiermee de kans op hoogteziekte. Bij gebruik van goede acclimatisatiewandelingen wordt de kans om de top te bereiken aanzienlijk groter. In onze reizen kun je zien hoe wij dit toepassen.

 

Voor- en nadelen van de meest populaire Kilimanjaro reizen:

We behandelen de verschillen tussen de Kilimanjaro routes en bespreken de voor- én nadelen per route. Al deze informatie is afkomstig van onze eigen klimmers die al jarenlang de Kilimanjaro beklimmen. Zo hopen wij genoeg informatie te geven, zodat je de juiste keuze kunt maken en de route kiest die het beste bij jou past!

Machame-route

We beginnen met de Machame-route, omdat dit een populaire route is. Hier leggen we uit waarom dit zo is en wat de voor- en nadelen van deze route zijn. De Machame-route, ook wel de “Whiskey Route” genoemd, is een populaire route en zorgt er door de gelijke hoogtestijgingen voor dat veel klimmers de top bereiken. Deze route begint met een wandeltocht door het prachtige regenwoud en heeft gelijke hoogtestijgingen per dag. Doordat deze route rondom de berg trekt, zie je een grote verscheidenheid aan uitzichten en prachtige landschappen.

De Machame-route is af te leggen in zes óf zeven dagen en vergt een redelijke tot goede conditie. Deze route biedt goede acclimatisatiemogelijkheden (gewenning aan de hoogte). Er is namelijk een goede afwisseling van hoogtestijgingen en dalingen. Je wandelt vaak hoog en daalt daarna weer een stukje af naar beneden om lager te slapen. Op deze manier went je lichaam goed aan de verschillende hoogten en wordt de kans op hoogteziekte aanzienlijk verkleind. Dit wordt ook wel het ‘hike high, sleep low’ principe genoemd.

De Machame-route is niet de allergoedkoopste route, maar wel één van de goedkopere. Deze Kilimanjaro reis biedt het beste wat je kunt krijgen voor een lage prijs in verhouding tot andere routes. Een minpuntje aan deze route is dat het over het algemeen wat drukker is. Omdat het de populairste route is, zullen er vaak meerdere klimmen gaande zijn, vooral in het hoogseizoen. Dit kan enige drukte veroorzaken. Ook begint deze route lager dan de Lemosho-Route. De Machame-route begint namelijk op 1.800 meter hoogte, terwijl de Lemosho-route op 3.500 meter hoogte begint. Hierdoor is de Machame-route een stuk zwaarder dan de Lemosho-route.

Climing Kilimanjaro through Machame route

Lemosho-route

De Lemosho-route is een hele mooie en unieke route met het hoogste slagingspercentage van alle routes. In tegenstelling tot de andere routes, begint de Lemosho-route aan de westkant van de berg. Hier vind je vele prachtige uitzichten die je bij andere routes niet hebt. Ook zal het de eerste dagen wat rustiger zijn. Hierdoor kun je meer genieten van de rust en privacy tijdens de klim. Het voelt daardoor alsof je écht zelf aan het verkennen bent. Op de vierde dag voegt de route zich samen met de Machame-route. De Lemosho-route kan in zes, zeven of acht dagen gelopen worden. De achtdaagse klim begint lager, waardoor je ook door het regenwoud wandelt.

Het enige nadeel van deze route is dat hij in verhouding wat duurder is dan andere routes. Dit komt doordat deze route langer duurt, maar ook doordat de route aan de andere kant van de berg begint, wat extra kosten met zich meebrengt om daar te komen. Het is de extra kosten echter meer dan waard, omdat de reis een mooie mix biedt van prachtige uitzichten, weinig verkeer en de hoogste slagingskans om de top te bereiken. Dit is één van de mooiste en meest complete Mount Kilimanjaro-routes.

Verder is de route goed voor de acclimatisatie, omdat hier ook het ‘hike high, sleep low’ principe wordt gehanteerd. Dit is onze favoriete route en we raden deze route dan ook absoluut aan!

Climbing Kilimanjaro lemosho route

Marangu-route

De Marangu-route staat ook wel bekend als de “Coca-Cola”-route. De Marangu-route is de oudste en bekendste route van allemaal. Sommige mensen verkiezen deze route boven andere routes omdat je in hutten overnacht, in tegenstelling tot kamperen in tenten bij de andere routes. Wel gaat dit ten koste van privacy, aangezien je niet alleen zult slapen. In het hoogseizoen kan het dan ook erg druk worden in de hutten. In het regenseizoen is deze route populair.

De Marangu-route is de goedkoopste van alle routes. Je ziet tijdens deze route het minst van de prachtige landschappen die de Kilimanjaro te bieden heeft. Je klimt via dezelfde route omhoog als naar beneden.

Omdat deze route in vijf of zes dagen te doen is, is hij eigenlijk alleen geschikt voor gevorderde bergbeklimmers die recentelijk nog op hoogte zijn geweest. Het lichaam heeft weinig tijd om te wennen aan de hoogtestijgingen, waardoor de kans op het niet bereiken van de top een stuk groter is in vergelijking met andere routes. Er wordt namelijk alleen omhoog geklommen, terwijl de andere routes het ‘hike high, sleep low’ principe hanteren. Wij raden voor de Marangu-route zeker aan om een extra dag aan de klim toe te voegen om de kans op hoogteziekte te verkleinen.

Marangu route climb

Beste reistijd voor een Kilimanjaro beklimming

Staat de Kilimanjaro beklimmen hoog op jouw bucketlist, maar heb je geen idee wanneer je het beste kunt gaan? Een Kilimanjaro beklimming kan gelukkig het hele jaar door. Wel zijn er bepaalde periodes waarin het wat minder makkelijk is.

Van halverwege maart tot begin juni is het regenseizoen in Tanzania. Hierbij kun je verwachten dat er veel regen zal vallen tijdens de klim. De meeste mensen kiezen ervoor om niet in deze periode te gaan, omdat je toch in de open lucht loopt en op de meeste routes in tenten verblijft. De kans is groot dat je spullen dan niet droog blijven.

Voor sommige mensen is dit echter juist de periode om te gaan, omdat er bijna niemand op de berg is en je in alle rust van de klim kan genieten. Daarnaast is de omgeving extra mooi, omdat de natuur groen is en de planten bloeien. De beste reistijd hangt dus af van wat jij wil ervaren.

Doordat het weer op de berg erg onvoorspelbaar kan zijn, is het niet altijd met zekerheid te zeggen wat precies de beste periode is om te reizen. Wel zijn er bepaalde periodes die over het algemeen gunstiger zijn dan andere periodes en daardoor, logischerwijs, ook de populairdere reisperiodes zijn.

Zo is voor velen februari de beste maand om te gaan, omdat dit één van de heetste maanden is. De temperatuur op de top zal dan het meest aangenaam zijn. De gehele periode van december tot en met februari is de populairste periode om de Kilimanjaro te beklimmen.

November is ook een goede periode, al vindt er dan wel vaak een korte regenperiode plaats. Dit houdt in dat er korte maar hevige buien kunnen vallen. Deze vallen vaak in de nacht of in de vroege ochtend. De wandeldagen zijn door de regen vaak erg mooi. Vanwege de groene omgeving kiezen sommige mensen ervoor om juist wel in deze periode de Kilimanjaro te beklimmen, mede doordat de temperatuur aangenaam is.

Anderen kiezen juist voor de periode juni tot en met september. Deze periode valt buiten het regenseizoen, maar is wel de koudste periode op de berg.

Voorbereiding voor beklimmen Kilimanjaro

Om de Kilimanjaro te kunnen beklimmen, is het belangrijk dat je een goede conditie hebt. De hoogte, de simpele faciliteiten en het ruige terrein vragen veel van je lichaam. Je moet er rekening mee houden dat je lichaam onder flink wat stress komt te staan. Dit komt door de impact van zeer uiteenlopende temperaturen en verschillende hoogten, maar ook doordat je onder deze omstandigheden nog een aantal dagen flink door zal moeten trekken.

Iedereen die redelijk actief is en een gezonde levensstijl, heeft zou het in principe moeten kunnen halen. Hoe meer voorbereiding en training je doet, hoe minder zwaar de klim voor jou zal zijn. Hierdoor kun je meer van de klim genieten. Wij adviseren dan ook om een paar weken voor de klim regelmatig te gaan wandelen met een rugzak met wat boeken erin, zodat je lichaam alvast kan wennen aan de verzwaarde omstandigheden.

Kosten Kilimanjaro beklimming

De kosten van de verschillende beklimmingen vind je bovenaan deze pagina. Verder verplichten wij onze reizigers om een goede reisverzekering af te sluiten en is het zeer aan te raden om een annuleringsverzekering af te sluiten. Als aanvullende verzekering kun je ook nog een Flying doctors verzekering afsluiten, maar dit is optioneel.

Fooien:

Alle gidsen, koks en porters ontvangen een salaris. Echter is het gebruikelijk dat zij ook fooien ontvangen. Natuurlijk bepaal je zelf hoeveel fooi je aan deze mensen geeft. Er zijn wel richtlijnen die aangeven wat gebruikelijk is. Wij adviseren om hier een budget voor uit te trekken van circa 200-250 dollar per persoon. Uiteraard is dit niet verplicht en je kunt hier zelf een keuze in maken.

05.kilimanjaro_tanzania
03.kilimanjaro_tanzania

Ervaringen beklimming Kilimanjaro

Het beklimmen van de Kilimanjaro wordt altijd ervaren als een levenservaring. Het is iets dat je je hele leven niet meer vergeet. De beklimming van de Kilimanjaro is natuurlijk een hele prestatie. Niet veel mensen kunnen zeggen dat zij op het dak van Afrika hebben gestaan. Onze klanten zijn altijd vol enthousiasme als ze na hun Tanzania vakantie weer terug zijn in Nederland. Dit vinden wij natuurlijk erg leuk om te horen.

Twee ervaringen die we hebben ontvangen via ons evaluatieformulier:

“Wat was het mooi en wat zijn de gidsen toch professioneel en behulpzaam. Zij hebben ons zo goed geholpen tijdens onze fantastische klim naar te top van de Kilimanjaro. Daarnaast waren wij zeer verbaasd over de goede maaltijden die zij voor ons wisten te bereiden, heerlijke ontbijtjes met gebakken eitjes, brood, worstjes, pannenkoek en pap met verse vruchten. En dat tijdens de opkomende zon, geweldig!!!! Ook de uitzichten waren werkelijk onbeschrijfelijk en het bereiken van de top was onvergetelijk, het was een geweldige ervaring!!”
– Connie en Jaap.

“⁠⁠⁠Mijn vrouw en ik hebben de Machame route genomen. We hebben hier van te voren flink voor getraind. We waren helemaal verbaasd dat die porters ook onze rugzakken droegen! We hoefden eigenlijk alleen maar een klein rugzakje voor water en snacks mee te nemen. De porters zijn ook ongelofelijk vriendelijk. We verwachtten eigenlijk dat het eten heel simpel zou zijn, maar we hebben gewoon heerlijk kunnen dineren. En omdat je de hele dag aan het klimmen bent, smaken de maaltijden extra lekker! De top was overigens geweldig! We hebben hier de zonsopgang gekeken. Ik snap wel waarom ze het ‘the roof of Afrika’ noemen. Het is echt adembenemend…”
– Gijs en Cinamon.

Kilimanjaro beklimmen: veelgestelde vragen

Wat voor uitrusting moet ik meenemen?

Hieronder vind je een lijst met de benodigde spullen voor de reis. Het overgrote deel kun je ook bij ons huren. Probeer verder het meenemen van katoen te vermijden, dit wordt nat en droogt niet op de berg. Het is beter om items van polypro, merinowol, zijde of fleecestoffen mee te nemen.

  • Waterdichte jas (niet waterafstotend)
  • Waterdichte broek
  • Warme jas (ski-jas of dons jas)
  • Makkelijke broek (voor over de thermobroek, maar onder de waterdichte broek)
  • Warme broek (voor avonden & de nacht waarop de top wordt bereikt)
  • Dikke wandelsokken (ten minste 6-8 paar)
  • Bergschoenen (waterproof met enkelbescherming)
  • Beenkappen (voor over je schoenen om ze droog te houden)
  • Poncho (optioneel)
  • Handschoenen (dunne en dikke water- & winddichte handschoenen)
  • Thermokleding
  • Waterfles
  • Camelback
  • Zonnebril
  • Balaclava (soort bivakmuts)
  • Wandelstokken
  • Backpack (deze wordt door de porters gedragen – zachte rugzak)
  • Dagrugzakje
  • Waterdichte hoes voor je rugzak en andere tassen
  • Slaapmatje
  • Slaapzak (goed bestand tegen kou)
  • Hoofdlampje + extra batterijen
  • Goede stevige kleren (shirts met lange en korte mouwen, fleece, wandelbroeken en shorts)
  • Zonnebrand
  • Pet of hoed en warme muts
  • Bandana of buff (soort sjaal)
  • Lippenbalsem (met zonnebescherming)
  • Energierepen of -gel (reken op minimaal 2 per dag)
  • Biscuits en snacks
  • Simpele verbanddoos met blarenpleisters
  • Toilettas met toiletrol, zeep, tandenborstel, handdoekjes en antibacteriële gel
  • Plastictassen/-zakken (voor het drooghouden van kleren en slaapzak)
  • Kleine handdoek
  • Camera + extra batterijen (je kunt je camera niet opladen op de berg)
  • Klein kussen (optioneel)

Medicatie:

  • Pillen voor hoogteziekte
  • Paracetamol/Ibuprofen
  • Diarreetabletten
  • Persoonlijke medicijnen

Vraag een reisvoorstel aan

gratis en vrijblijvend

Vraag reisvoorstel aan

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
Reisvoorstel