✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Tanzania

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Kilimanjaro beklimmen

De Kilimanjaro beklimmen is de ervaring van je leven! Wil jij ook naar “het dak van Afrika”? Bekijk dan hieronder onze top selectie Kilimanjaro reizen. Of je nu alleen reist of met een grote groep, wij zorgen voor een onvergetelijke reis die tot in de puntjes geregeld is. Heb je vragen? Stel deze dan gerust aan onze specialisten. Lees verder onder ons reisaanbod voor meer informatie over de mooiste routes.

*Prijs p.p. incl. privégidsen, dragers, park fees, transport, kok, tenten, tafels, stoelen en rescue fee (gebaseerd op 6 personen) excl. Internationale vliegtickets & hotel.

Mount Kilimanjaro is de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Tegelijkertijd het ook de hoogste berg van Afrika (5.895 meter hoog). De Kilimanjaro beklimmen is hierdoor een hele bijzondere ervaring die je nooit zult vergeten.

We hebben hieronder de meest populaire Kilimanjaro reizen.

Kilimanjaro beklimmen routes en reizen:

Wil je wat meer info over welke routes je kunt kiezen als je de Kilimanjaro wilt beklimmen? Dan zit je hier goed. We gaan hier dieper in op de populairste Kilimanjaro routes naar de top. Er zijn namelijk meerdere routes om naar de top van de Kilimanjaro te klimmen, elke route is uniek en bekijkt verschillende aspecten van de berg. Je kunt je Kilimanjaro reis uiteraard combineren met een safari of een vakantie op Zanzibar. Bekijk hiervoor ons volledige aanbod Tanzania reizen.

De verschillende routes waar we het over gaan hebben zijn: de Marangu route ,de Machame route en de Lemosho route. Dit zijn de meest gangbare routes naar de top.

De namen van de Kilimanjaro routes zegt de meeste mensen natuurlijk éigenlijk helemaal niks. Daarom hebben we voor jullie de routes getest en vergeleken.

Voor- en nadelen van de meest populaire Kilimanjaro reizen:

We behandelen de verschillen tussen de Kilimanjaro routes en bespreken de voor én nadelen per route. Al deze informatie is afkomstig van onze eigen klimmers die al jarenlang de Kilimanjaro beklimmen en is dus erg betrouwbaar.

Zo hopen wij hieronder genoeg informatie te geven zodat je de juiste keuze kunt maken en de route kiest die het beste bij jou past!

Machame route:

We beginnen met de Machame route, omdat dit de meest populaire route is. Hierin leggen we uit waarom dit zo is, en wat de voor- en nadelen van deze route zijn. De Machame route, ook wel de “Whiskey Route” genoemd is zoals eerdergenoemd de meest populaire route en zorgt dat de meeste klimmers de top bereiken. Deze route begint met een wandeltocht door het prachtige regenwoud en heeft gelijke hoogtestijgingen per dag. Doordat deze route rondom de berg trekt zie je een grote verscheidenheid aan verschillende uitzichten en prachtige landschappen.

De Machame route is af te leggen in 6 óf 7 dagen en vergt een redelijk tot goede conditie. Deze route biedt goede acclimatisatie mogelijkheden (gewenning aan de hoogte). Er is namelijk een goede afwisseling in hoogte stijgingen en dalingen, je wandelt vaak hoog en daalt daarna weer een stukje af naar beneden om laag te slapen. Op deze manier went je lichaam goed aan de verschillende hoogten en word de kans op hoogteziekte aanzienlijk verkleind. Dit wordt ook wel het ‘hike high/sleep low’ principe genoemd.

De Machame route is niet de allergoedkoopste route, maar wel één van de goedkoopste. Deze Kilimanjaro reis biedt het beste wat je kan krijgen voor een lage prijs in verhouding tot andere routes. Het enige minpunt aan deze route is dat het over het algemeen wat drukker is. Omdat het de populairste route is zullen er vaak meerdere klimmen gaande zijn, vooral in het hoogseizoen. Dit kan enige drukte veroorzaken.

Marangu route:

De Marangu route staat ook wel bekend als de “Coca-Cola route”. De Marangu route is de oudste en best gevestigde routes. Sommige mensen verkiezen deze route boven andere routes omdat je in hutten overnacht, in tegenstelling tot camperen in tenten. Wel gaat dit ten kosten van privacy aangezien je niet alleen zult slapen. In het hoogseizoen kan het dan ook erg druk worden in de hutten.

De Marangu route is de goedkoopste van alle routes. Maar je ziet tijdens deze route ook het minste van de prachtige landschappen die het beklimmen van de Kilimanjaro te bieden heeft. Je klimt ook via dezelfde route omhoog als naar beneden. Deze route is het minst zwaar voor je fysieke conditie omdat het de een korte loopafstand heeft. De Marangu route wordt dan ook in 5 of 6 dagen gelopen, wel is de route heel stijl in vergelijking met andere routes.

Echter biedt deze route geen goede mogelijkheid voor je lichaam om te wennen aan het hoogteverschil waardoor de kans op het niet bereiken van de top een stuk groter is in vergelijking met andere routes. Er wordt namelijk enkel omhooggeklommen in plaats van de andere routes die het ‘hike high/sleep low’ principe hanteren. Hierom raden wij voor de Marangu route zeker aan om een extra dag aan de klim toe te voegen om de kans op hoogteziekte te verkleinen.

Lemosho route

De Lemosho route is een hele mooie en unieke route en heeft, net als de Machame route, een hoog slagingspercentage. In tegenstelling tot de andere routes, begint de Lemosho route aan de West-kant van de berg. Hierbij zie je vele prachtige uitzichten die je in de andere routes niet zult ziet. Dit betekent ook dat je de eerste dagen minder mensen zal tegenkomen. Hierdoor kun je meer genieten van de rust en privacy tijdens de klim. Het voelt daardoor alsof je écht zelf aan het verkennen bent. Op de 4e dag voegt de route zich samen met de Machame Route. De totale reisduur van de Lemosho route is 6-8 dagen. Qua fitheid is het in vergelijking met de Machame route.

Het enige nadeel is dat de Lemosho route in verhouding wat duurder is dan andere routes. Omdat deze route een dag langer duurt dan de Marangu route. Maar ook omdat de route aan de andere kant van de berg begint zitten er extra kosten i.v.m. het vervoer. Het is de extra kosten echter zeker waard omdat de reis een mooie mix biedt van prachtige uitzichten, weinig verkeer en een hoge slagingskans om de top te bereiken. Dit is wel een van de mooiste en meest complete Kilimanjaro Routes.

Daarnaast is de route goed voor de acclimatisatie omdat hier ook het ‘hike high/sleep low’ principe wordt gehanteerd. De Lemosho route is in 6, 7 of 8 dagen af te leggen met een redelijk tot goede conditie. Deze route wordt dan ook erg aangeraden. Ook raden wij de extra acclimatisatiedag voor deze route aan vanwege de lange wandelafstand op bijvoorbeeld de 5e dag. Deze kun je anders in 2 dagen doen, waardoor het lichaam meer tijd heeft om te herstellen.

Beste tijd om Kilimanjaro te beklimmen

Heb je zin om eens de Kilimanjaro te beklimmen maar heb je geen idee wanneer je moet gaan? Dan hebben wij een paar tips voor je! De Kilimanjaro kan gelukkig het hele jaar door beklommen worden, wel zijn er bepaalde periodes waarin het wat minder makkelijk is dan andere perioden. Van halverwege maart tot begin juni is het regenseizoen in Tanzania. Hierbij kun je verwachten dat er veel regen zal vallen tijdens de klim. De meeste mensen kiezen ervoor om niet in deze periode te gaan, omdat je toch in de open lucht loopt en op de meeste routes in tenten verblijft. Niet iedereen vindt het even prettig om met natte spullen te slapen.

Voor sommige mensen is dit echter juíst de periode om te gaan, omdat er bijna niemand op de berg is en je in alle rust van de klim en de prachtige omgeving kan genieten. Daarnaast is de omgeving extra mooi omdat alles groen is en de planten bloeien. Het hangt er dus vanaf wat je wilt ervaren.

Doordat het weer op de berg erg onvoorspelbaar kan zijn is het niet altijd met zekerheid te zeggen wat nou precies de beste periode is om te reizen. Wel zijn er bepaalde perioden die over het algemeen beter zijn dan andere perioden en daardoor ook de meer populaire reisperioden zijn.

Zo is voor velen februari de beste periode om te gaan omdat dit een van de heetste maanden is en de temperatuur op de top aangenaam zal zijn. De gehele periode van december t/m februari is overigens een goede periode om te gaan, mocht je in februari niet kunnen gaan. November is ook een goede periode, echter is er vaak een korte regenperiode in deze tijd. Dit houdt in dat er korte hevige buien kunnen vallen. Deze vallen vaak in de nacht of in de vroege ochtend. Mede doordat het overdag vaak hele mooie dagen zijn, kiezen toch velen ervoor om juist wel te komen in deze periode.

Anderen kiezen juist voor de periode juni t/m oktober. Deze periode valt buiten het regenseizoen, maar is wel de koudste periode op de berg.

Voorbereiding voor beklimmen Kilimanjaro

Het is zeker belangrijk dat je een goede conditie hebt. De hoogte, simpele faciliteiten en het ruige (soms flink steile) terrein vraagt veel van iemands lichaam. Je moet er rekening mee houden dat je lichaam onder flink wat stress komt te staan. Door de impact van zeer uiteenlopende temperaturen en verschillende hoogten maar ook doordat je onder deze omstandigheden nog een aantal dagen flink door zal moeten trekken. Iedereen die redelijk actief is en een gezonde levensstijl heeft zou het in principe moeten kunnen halen. Echter, hoe meer voorbereiding en training je doet, hoe minder zwaar de klim zal vallen. Zo kun je meer van de klim genieten. Wij adviseren hierom om een paar weken voor de klim regelmatig te gaan wandelen met een rugzak met wat boeken erin, zo kan je lichaam alvast wennen aan de verzwaarde omstandigheden.

Kosten

De kosten van de verschillende beklimmingen staan bovenaan deze pagina. Verder verplichten wij onze reizigers om een goede reisverzekering af te sluiten. Daarnaast is het zeer aan te raden om een annuleringsverzekering af te sluiten. Als aanvullende verzekering kun je ook nog een Flying doctors verzekering afsluiten, maar dit is optioneel.

Fooien:

Alle gidsen, koks en porters ontvangen een salaris, echter is het gebruikelijk dat zij ook fooien ontvangen. Uiteraard bepaal je zelf hoeveel fooi je aan de mensen geeft. Hier zijn wel richtlijnen voor die aangeven wat gebruikelijk is om aan hen te geven. Dit kunnen we je wel uitleggen indien dit wenselijk is.

Klim ervaringen Kilimanjaro

Het beklimmen van de Kilimanjaro wordt altijd ervaren als een levenservaring. Iets dat je je hele leven niet meer vergeet. Het is natuurlijk een hele prestatie als je dit gedaan hebt. Niet veel mensen kunnen zeggen dat zij op het dak van Afrika hebben gestaan. Onze klanten zijn altijd vol enthousiasme als ze na hun Tanzania vakantie weer terug zijn in Nederland. Dit vinden wij altijd erg leuk om te horen.

We hebben hieronder de ervaringen van 2 klanten geciteerd uit ons evaluatieformulier:

“Wat was het mooi en wat zijn de gidsen toch professioneel en behulpzaam. Zij hebben ons zo goed geholpen tijdens onze fantastische klim naar te top van de Kilimanjaro. Daarnaast waren wij zeer verbaasd over de goede maaltijden die zij voor ons wisten te bereiden, heerlijke ontbijtjes met gebakken eitjes, brood, worstjes, pannenkoek en pap met verse vruchten. En dat tijdens de opkomende zon, geweldig!!!! Ook de uitzichten waren werkelijk onbeschrijfelijk en het bereiken van de top was onvergetelijk, het was geweldige ervaring!!”

Connie en Jaap.

 

“⁠⁠⁠Mijn vrouw en ik hebben de Machame route genomen. We hebben hier van te voren flink voor getraind. We waren helemaal verbaasd dat die porters ook onze rugzakken droegen! We hoefden eigenlijk alleen maar een klein rugzakje voor water en snacks mee te nemen. De porters zijn ook ongelofelijk vriendelijk. We verwachtten eigenlijk dat het eten heel simpel zou zijn, maar we hebben gewoon heerlijk kunnen dineren. En omdat je de hele dag aan het klimmen bent, smaken de maaltijden extra lekker! De top was overigens geweldig! We hebben hier de zonsopgang gekeken. Ik snap wel waarom ze het ‘the roof of Afrika’ noemen. Het is echt adembenemend…”

Gijs en Cinamon.

 

Veelgestelde Vragen

⛰️ Wat is een goede periode om de Kilimanjaro te beklimmen?

De Kilimanjaro kan gelukkig het hele jaar door beklommen worden, wel zijn er bepaalde periodes waarin het wat minder makkelijk is dan andere perioden. De beste maand om de berg op te gaan is in februari, de temperatuur op de top is dan erg aangenaam. De maanden december en januari zijn ook goed wanneer je in februari niet kan.
Van halverwege maart tot begin juni is het regenseizoen in Tanzania. Hierbij kun je verwachten dat er veel regen zal vallen tijdens de klim.
Anderen kiezen juist voor de periode juni t/m oktober. Deze periode valt buiten het regenseizoen, maar is wel de koudste periode op de berg.

🥾 Hoe moet je jezelf voorbereiden op de beklimming?

Zorg in ieder geval voor een goede conditie. Door de hoogte, simpele faciliteiten en het ruige terrein wordt er veel van je gevraagd. Ons advies is om goed voorbereid en getraind te starten. Zo kun je ook meer genieten van de klim. Ga voor de klim bijvoorbeeld vaak wandelen met een rugzak met inhoud zodat je alvast kan wennen.

🌄 Hoe koud is het op de berg?

Het kan op de top van de Kilimanjaro erg koud worden. Hoe koud is de laatste tijd erg wisselend. Maar dit kan variëren van -5 tot -30 dus het is zeker goed om goed voorbereid op reis te gaan.

💰 Hoe zijn de kosten van de beklimming opgebouwd?

Een beklimming van de Kilimanjaro is opgebouwd uit de volgende elementen: Transport van het gehele team vanaf hotel tot de gate en visa versa, entree gelden voor het park voor jullie en het gehele team dat jullie naar boven zal begeleiden, huur van de uitrusting, rescue fees, salarissen van het team, kosten voor het eten en drinken. Tanzania Specialist heeft diverse Kilimanjaro teams die voldoen aan de hoogste eisen en de kwaliteit van zowel de tenten en andere uitrustingen zijn bij Tanzania Specialist van het hoogste niveau. Op de berg laten wen niets aan het toeval over.

🤢 Hoe groot is de kans dat je last van hoogteziekte krijgt?

Dat verschilt heel erg per persoon. Daarnaast blijft het een momentopname, ben je niet helemaal fit, dan is de kans op hoogteziekte groter dan wanneer je topfit bent. Maar het is moeilijk te voorspellen. Goede begeleiding zal ervoor zorgen dat jullie lekker eten hebben en ervoor zorgen dat jullie regelmatig zullen eten en drinken. Dit zijn belangrijke voorwaarden op de Mount Kilimanjaro om ervoor te zorgen dat je jezelf goed blijft voelen. Je eetlust kan op de berg afnemen, maar toch is het belangrijk om goed te blijven eten en drinken. Mocht je er toch alles aan hebben gedaan kan het alsnog gebeuren dat je last krijgt van hoogteziekte. Het komt namelijk regelmatig voor bij het beklimmen van de Kilimanjaro. Omdat er op hoogte minder zuurstof aanwezig is kun je last krijgen van hoofdpijn en of misselijkheid. Dit moet je niet negeren, luisteren naar je lichaam is erg belangrijk bij het bergbeklimmen. Het gaat altijd over zodra je zult afdalen. Je kunt het risico op hoogteziekte beperken door meer dagen toe te voegen aan je beklimming. Hierdoor krijgt je lichaam meer tijd om te wennen aan de hoogtestijging en heeft je lichaam meer tijd om te ontspannen.

👪 Waarom doen jullie geen groepsbeklimming?

Tanzania Specialist besteed erg veel aandacht aan de maximale begeleiding. Dit alles om de kansen om te top te kunnen halen te maximaliseren. Hierdoor gaan er bij een beklimming van Machame route voor bijvoorbeeld 3 personen, minimaal een team mee van 16 personen aan begeleiding mee (1 hoofd gids, 1 assistent gids, 1 kok, 10 dragers om alle spullen mee naar boven te nemen. Bij groepsbeklimmingen worden er concessies gedaan aan de begeleiding. Wij kiezen ervoor om dit niet te doen. Bergbeklimmen is een gevaarlijke sport indien je bespaart op begeleiding. Wij kiezen ervoor om geen groepsbeklimmingen te doen. Je zult op de berg en op de campsites altijd mensen tegen komen en jullie kunnen altijd besluiten om met hen mee te lopen de volgende dag. Maar je hebt dan altijd genoeg begeleiding bij je, mochten er ineens complicaties optreden, dan zal de begeleiding dit altijd opmerken en hier bij kunnen sturen om je kansen om de top te halen te maximaliseren.

🎒 Wat voor uitrusting moet ik meenemen?

Hieronder vind je een lijst met de benodigde spullen voor de reis. Het overgrote deel kun je ook bij ons huren. Probeer verder het meenemen van katoen te vermijden, dit wordt nat en droogt niet op de berg. Het is beter om polypro, merino wol, zijde of fleece stoffen mee te nemen.

 • Waterdichte jas (niet waterafstotend)
 • Waterdichte broek
 • Warme jas (ski-jas of dons jas)
 • Makkelijke broek (voor over de thermobroek, maar onder de waterdichte broek)
 • Warme broek (voor avonden & de nacht waar de top wordt bereikt)
 • Dikke wandelsokken (ten minste 6-8 paar)
 • Bergschoenen (waterproof met enkelbescherming)
 • Beenkappen (voor over je schoenen om ze droog te houden)
 • Poncho (optioneel)
 • Handschoenen (dunne en dikke water- & winddichte handschoenen)
 • Thermokleding
 • Waterfles
 • Camelback
 • Zonnebril
 • Balaclava (bivakmuts achtig)
 • Wandelstokken
 • Backpack (deze wordt door de porters gedragen – zachte rugzak)
 • Dag rugzakje
 • Waterdichte hoes voor je rugzak en andere tassen
 • Slaapmatje
 • Slaapzak (goed bestand tegen kou)
 • Hoofdlampje + extra batterijen
 • Goede stevige kleren (shirts met lange en korte mouwen, fleece, wandelbroeken en shorts)
 • Zonnebrand
 • Pet/Hoed & Warme muts
 • Bandana/buff (soort sjaal)
 • Lippenbalsem (met zonnebescherming)
 • Energy repen/gel (reken op minimaal 2 per dag)
 • Biscuits & snacks
 • Simpele verbanddoos met blarenpleisters
 • Toilettas met; toilet rol, zeep, tandenborstel, handdoekjes, antibacteriële gel)
 • Plastic tassen/zakken (voor het drooghouden van kleren en slaapzak)
 • Kleine handdoek
 • Camera + extra batterijen (Je kunt je camera niet opladen op de berg)
 • Klein kussen (optioneel)

Medicatie:

 • Diamox (pillen voor hoogteziekte)
 • Paracetamol/Ibuprofen
 • Diarrhea tabletten
 • Persoonlijke Medication

Heb je een vraag?