✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Tanzania

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Kilimanjaro beklimmen

De Kilimanjaro beklimmen is de ervaring van je leven! Neem minimaal 7 dagen de tijd voor deze beklimming. Wil jij ook naar “het dak van Afrika”? Bekijk dan hieronder onze top selectie Kilimanjaro reizen en lees onze tips & adviezen. Of je bij een groep wilt aansluiten of een privé beklimming wenst, wij zorgen voor een onvergetelijke reis die tot in de puntjes geregeld is. Heb je vragen? Stel deze dan gerust aan onze specialisten. Lees onder ons aanbod meer informatie over de mooiste routes.

*Prijs p.p. incl. privégidsen, dragers, park fees, transport, kok, tenten, tafels, stoelen, mobiel toilet en rescue fee (gebaseerd op 6 personen) excl. Internationale vliegtickets naar Kilimanjaro international airport & hotel.

Mount Kilimanjaro is de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Tegelijkertijd is het ook de hoogste berg van Afrika (5.895 meter hoog). De Kilimanjaro beklimmen is hierdoor een hele bijzondere ervaring die je nooit zult vergeten.

Kilimanjaro beklimmen routes en reizen:

  Wil je meer info over de routes die je kunt kiezen als je de mount Kilimanjaro wilt beklimmen? Dan zit je hier goed. We gaan hier dieper in op de populairste Kilimanjaro routes naar de top. Er zijn namelijk meerdere routes om naar de top van de Kilimanjaro te klimmen zoals de lemosho route en de marangu en machame route. Elke route is uniek en bekijkt verschillende aspecten van de berg. Je kunt je Kilimanjaro trekking uiteraard combineren met een safari of een vakantie op Zanzibar. Bekijk hiervoor ons volledige aanbod Tanzania reizen.

  De verschillende routes waar we het over gaan hebben zijn: de Marangu route, de Machame route en de Lemosho route. Dit zijn de meest gangbare routes naar de top.

  De namen van de Kilimanjaro routes zegt de meeste mensen éigenlijk helemaal niks. Daarom hebben we voor jullie de routes getest en vergeleken.

  Algemene tips voor het beklimmen van de Kilimanjaro

  Er zijn een aantal elementen die grote invloed hebben op het wel of niet bereiken van de top. Dit zijn:

  • De verdeling van de hoogtestijgingen per dag
  • Goede uitrusting en begeleiding
  • De af te leggen afstanden per dag in combinatie met je fysieke conditie
  • Acclimatisatie

  In het kort adviseren wij om geen beklimming te nemen korter dan 7 dagen. De top van de berg ligt op 5.895 meter hoogte en het is bewezen dat veel mensen last krijgen van de hoogtestijgingen indien zij de klim in 5 of 6 dagen proberen te doen. De kans om de top te bereiken daalt behoorlijk indien je kiest voor 6- in plaats van 7 dagen. De kans om de top te bereiken wordt nog een heel stuk kleiner als je de berg in vijf dagen probeert te beklimmen.

  Een andere reden van het niet halen van de top is de verkeerde uitrusting (of het verkeerd gebruiken ervan). Goede uitrusting in combinatie met de juiste begeleiding zal de kans op het behalen van de top vergroten, hier zullen wij voor zorgen! Goede begeleiding is essentieel en zeker niet vanzelfsprekend op de berg. Tanzania Specialist garandeert dit!

  De af te leggen afstanden per dag bepalen hoe lang je wandelt. Hoe langer de wandelingen zijn, hoe minder tijd het lichaam heeft om uit te rusten en te wennen aan de nieuwe hoogte. Op de Kilimanjaro is het erg belangrijk om rust in te bouwen. Daarom is het beter om de beklimming in 7 dagen te doen, dan zijn de afstanden per dag korter. De fysieke conditie is uiteraard ook heel belangrijk, dit is het enige aspect dat je zelf goed kunt voorbereiden.

  Goede acclimatisatiewandelingen bereiden het lichaam voor op de hoogte stijgingen. Als het lichaam op hoogte is geweest en daarna kan uitrusten op een wat lager punt verkleint hiermee de kans op hoogteziekte. Bij gebruik van goede acclimatisatiewandelingen wordt de kans om de top te bereiken aanzienlijk vergroot. In onze reizen kun je zien hoe wij dit toepassen.

  Voor- en nadelen van de meest populaire Kilimanjaro reizen:

  We behandelen de verschillen tussen de Kilimanjaro routes en bespreken de voor- én nadelen per route. Al deze informatie is afkomstig van onze eigen klimmers die al jarenlang de Kilimanjaro beklimmen en is dus erg betrouwbaar.

  Zo hopen wij hieronder genoeg informatie te geven zodat je de juiste keuze kunt maken en de route kiest die het beste bij jou past!

  Kilimanjaro beklimmen met de Tanzania Specialist

  Machame route

  We beginnen met de Machame route, omdat dit een populaire route is. Hier leggen we uit waarom dit zo is en wat de voor- en nadelen van deze route zijn. De Machame route, ook wel de “Whiskey Route” genoemd, is een populaire route en zorgt er door de gelijke hoogtestijgingen voor dat veel klimmers de top bereiken. Deze route begint met een wandeltocht door het prachtige regenwoud en heeft gelijke hoogtestijgingen per dag. Doordat deze route rondom de berg trekt zie je een grote verscheidenheid aan uitzichten en prachtige landschappen.

  De Machame route is af te leggen in 6- óf 7 dagen en vergt een redelijke tot goede conditie. Deze route biedt goede acclimatisatie mogelijkheden (gewenning aan de hoogte). Er is namelijk een goede afwisseling in hoogte stijgingen en dalingen, je wandelt vaak hoog en daalt daarna weer een stukje af naar beneden om lager te slapen. Op deze manier went je lichaam goed aan de verschillende hoogten en word de kans op hoogteziekte aanzienlijk verkleind. Dit wordt ook wel het ‘hike high/sleep low’ principe genoemd.

  De Machame route / Whiskey route is niet de allergoedkoopste route, maar wel één van de goedkopere. Deze Kilimanjaro reis biedt het beste wat je kan krijgen voor een lage prijs in verhouding tot andere routes. Een minpuntje aan deze route is dat het over het algemeen wat drukker is. Omdat het de populairste route is zullen er vaak meerdere klimmen gaande zijn, vooral in het hoogseizoen. Dit kan enige drukte veroorzaken. Een ander minpuntje is dat deze route lager begint dan de Lemosho Route. Machame route begint namelijk op 1800 meter hoogte, terwijl de Lemosho op 3500 meter hoogte begint. Hierdoor is de Machame route een stuk zwaarder dan de Lemosho route.

  Lemosho route

  De Lemosho route is een hele mooie en unieke route en heeft het hoogste slagingspercentage van alle routes. In tegenstelling tot de andere routes, begint de Lemosho route aan de West-kant van de berg. Hier heb je vele prachtige uitzichten die je bij andere routes niet hebt. Ook zal het de eerste dagen wat rustiger zijn. Hierdoor kun je meer genieten van de rust en privacy tijdens de klim. Het voelt daardoor alsof je écht zelf aan het verkennen bent. Op de 4e dag voegt de route zich samen met de Machame route. De Lemosho route kan in 6-, 7- of 8 dagen gelopen worden. De 8 daagse klim begint lager waardoor je dan ook door het regenwoud zult wandelen.

  Het enige nadeel van deze route is dat deze route in verhouding wat duurder is als andere routes. Dit komt doordat deze route langer duurt maar ook doordat de route aan de andere kant van de berg begint waardoor er extra kosten zijn om daar te komen. Het is de extra kosten echter meer dan waard omdat de reis een mooie mix biedt van prachtige uitzichten, weinig verkeer en de hoogste slagingskans om de top te bereiken. Dit is één van de mooiste en meest complete mount Kilimanjaro routes.

  Daarnaast is de route goed voor de acclimatisatie omdat hier ook het ‘hike high/sleep low’ principe wordt gehanteerd. Dit is onze favoriete route, we raden deze route ten zeerste aan!

  Marangu route

  De Marangu route staat ook wel bekend als de “Coca-Cola route”. De Marangu route is de oudste en bekendste route van allemaal. Sommige mensen verkiezen deze route boven andere routes omdat je in hutten overnacht, in tegenstelling tot kamperen in tenten. Wel gaat dit ten kosten van privacy, aangezien je niet alleen zult slapen. In het hoogseizoen kan het dan ook erg druk worden in de hutten. In het regenseizoen is deze route populair omdat je dus in hutten slaapt.

  De Marangu route is de goedkoopste van alle routes. Je ziet tijdens deze route het minst van de prachtige landschappen die de Kilimanjaro te bieden heeft. Je klimt via dezelfde route omhoog als naar beneden. Omdat deze route in 5- of 6 dagen te doen is, is hij eigenlijk alleen geschikt voor gevorderde bergbeklimmers die recentelijk nog op hoogte zijn geweest. Het lichaam heeft weinig tijd om te wennen aan de hoogtestijgingen, waardoor de kans op het niet bereiken van de top een stuk groter is in vergelijking met andere routes. Er wordt namelijk enkel omhoog geklommen in plaats van de andere routes die het ‘hike high/sleep low’ principe hanteren. Wij raden voor de Marangu route / coca-cola route zeker aan om een extra dag aan de klim toe te voegen om de kans op hoogteziekte te verkleinen.

  Beste reistijd voor een Kilimanjaro beklimming

  Heb je zin om eens de Kilimanjaro te beklimmen maar heb je geen idee wanneer je moet gaan? Dan hebben wij een paar tips voor je en vertellen we je meer over de beste reistijd! Een Kilimanjaro beklimming kan gelukkig het hele jaar door, wel zijn er bepaalde periodes waarin het wat minder makkelijk is dan andere periodes. Van halverwege maart tot begin juni is het regenseizoen in Tanzania. Hierbij kun je verwachten dat er veel regen zal vallen tijdens de klim. De meeste mensen kiezen ervoor om niet in deze periode te gaan, omdat je toch in de open lucht loopt en op de meeste routes in tenten verblijft. De kans is groot dat je spullen dan niet droog zullen blijven.

  Voor sommige mensen is dit echter juíst de periode om te gaan, omdat er bijna niemand op de berg is en je in alle rust van de klim en de prachtige omgeving kan genieten. Daarnaast is de omgeving extra mooi omdat alles groen is en de planten bloeien. Het hangt er dus vanaf wat je wilt ervaren.

  de top van de kilimanjaro beklimmen

  Doordat het weer op de berg erg onvoorspelbaar kan zijn is het niet altijd met zekerheid te zeggen wat nou precies de beste periode is om te reizen. Wel zijn er bepaalde periodes die over het algemeen beter zijn dan andere periodes en daardoor ook de meer populaire reisperiodes zijn.

  Zo is voor velen februari de beste periode om te gaan omdat dit één van de heetste maanden is, de temperatuur op de top zal dan het meest aangenaam zijn. De gehele periode van december t/m februari is de meest populaire periode om de Kilimanjaro te beklimmen. November is ook een goede periode, echter is er vaak een korte regenperiode in deze tijd. Dit houdt in dat er korte hevige buien kunnen vallen, deze vallen vaak in de nacht of in de vroege ochtend. De wandeldagen zijn door de regen vaak erg mooi, vanwege de groene omgeving kiezen sommige mensen ervoor om juist wel te komen in deze periode, mede doordat de temperatuur gewoon goed is.

  Anderen kiezen juist voor de periode juni t/m oktober. Deze periode valt buiten het regenseizoen, maar is wel de koudste periode op de berg.

  Voorbereiding voor beklimmen Kilimanjaro

  Om de Kilimanjaro te beklimmen is het belangrijk dat je een goede conditie hebt. De hoogte, de simpele faciliteiten en het ruige terrein vragen veel van je lichaam. Je moet er rekening mee houden dat je lichaam onder flink wat stress komt te staan. Dit komt door de impact van zeer uiteenlopende temperaturen en verschillende hoogten maar ook doordat je onder deze omstandigheden nog een aantal dagen flink door zal moeten trekken. Iedereen die redelijk actief is en een gezonde levensstijl heeft zou het in principe moeten kunnen halen. Echter, hoe meer voorbereiding en training je doet, hoe minder zwaar de klim voor jou zal zijn. Hierdoor kun je meer van de klim genieten. Wij adviseren dan ook om een paar weken voor de klim regelmatig te gaan wandelen met een rugzak met wat boeken erin, zo kan je lichaam alvast wennen aan de verzwaarde omstandigheden.

  Kosten Kilimanjaro beklimming

  De kosten van de verschillende beklimmingen staan bovenaan deze pagina. Verder verplichten wij onze reizigers om een goede reisverzekering af te sluiten. Daarnaast is het zeer aan te raden om een annuleringsverzekering af te sluiten. Als aanvullende verzekering kun je ook nog een Flying doctors verzekering afsluiten, maar dit is optioneel.

  Fooien:

  Alle gidsen, koks en porters ontvangen een salaris, echter is het gebruikelijk dat zij ook fooien ontvangen. Uiteraard bepaal je zelf hoeveel fooi je aan de mensen geeft. Hier zijn wel richtlijnen voor die aangeven wat gebruikelijk is om aan hen te geven. Wij adviseren om hier een budget voor uit te trekken van ca. 200-250 dollar per persoon. Uiteraard is dit niet verplicht en kun je hier zelf een keuzen in maken.

  Ervaringen beklimming Kilimanjaro

  Het beklimmen van de Kilimanjaro wordt altijd ervaren als een levenservaring. Iets dat je je hele leven niet meer vergeet. De beklimming van de Kilimanjaro  is natuurlijk een hele prestatie. Niet veel mensen kunnen zeggen dat zij op het dak van Afrika hebben gestaan. Onze klanten zijn altijd vol enthousiasme als ze na hun Tanzania vakantie weer terug zijn in Nederland. Dit vinden wij natuurlijk erg leuk om te horen.

  We hebben hieronder de ervaring van 2 klanten geciteerd vanuit ons evaluatieformulier:

  “Wat was het mooi en wat zijn de gidsen toch professioneel en behulpzaam. Zij hebben ons zo goed geholpen tijdens onze fantastische klim naar te top van de Kilimanjaro. Daarnaast waren wij zeer verbaasd over de goede maaltijden die zij voor ons wisten te bereiden, heerlijke ontbijtjes met gebakken eitjes, brood, worstjes, pannenkoek en pap met verse vruchten. En dat tijdens de opkomende zon, geweldig!!!! Ook de uitzichten waren werkelijk onbeschrijfelijk en het bereiken van de top was onvergetelijk, het was geweldige ervaring!!”

  Connie en Jaap.

  “⁠⁠⁠Mijn vrouw en ik hebben de Machame route genomen. We hebben hier van te voren flink voor getraind. We waren helemaal verbaasd dat die porters ook onze rugzakken droegen! We hoefden eigenlijk alleen maar een klein rugzakje voor water en snacks mee te nemen. De porters zijn ook ongelofelijk vriendelijk. We verwachtten eigenlijk dat het eten heel simpel zou zijn, maar we hebben gewoon heerlijk kunnen dineren. En omdat je de hele dag aan het klimmen bent, smaken de maaltijden extra lekker! De top was overigens geweldig! We hebben hier de zonsopgang gekeken. Ik snap wel waarom ze het ’the roof of Afrika’ noemen. Het is echt adembenemend…”

  Gijs en Cinamon.

  Kilimanjaro beklimmen: veelgestelde Vragen

  ⛰️ Wat is een goede periode om de Kilimanjaro te beklimmen?

  De Kilimanjaro kan gelukkig het hele jaar door beklommen worden, wel zijn er bepaalde periodes waarin het wat minder makkelijk is dan andere periodes. De beste maand om de berg op te gaan is februari, de temperatuur op de top is dan erg aangenaam. De maanden december en januari zijn ook goed wanneer je in februari niet kan.
  Van halverwege maart tot begin juni is het regenseizoen in Tanzania. Hierbij kun je verwachten dat er veel regen zal vallen tijdens de klim.
  Anderen kiezen juist voor de periode juni t/m oktober. Deze periode valt buiten het regenseizoen, maar is wel de koudste periode op de berg.

  Hoe moet je jezelf voorbereiden op de beklimming?

  Zorg in ieder geval voor een goede conditie. Door de hoogte, simpele faciliteiten en het ruige terrein wordt er veel van je gevraagd. Ons advies is om goed voorbereid en getraind te starten. Zo kun je meer genieten van de klim. Ga voor de klim bijvoorbeeld vaak wandelen met een rugzak met inhoud zodat je alvast kunt wennen.

  In hoeveel dagen zal ik de Kilimanjaro beklimmen?

  Ongeacht welke route je neemt, minimaal 7 dagen blijft de gouden regel! Je moet nu eenmaal naar die 5.895 meter hoogte. Het wordt keer op keer bewezen dat 6 dagen voor velen (te) kort is om tot deze hoogte te komen. 7 dagen geeft het lichaam meer tijd om te kunnen wennen aan de hoogtestijgingen. Dan zul je ook meer genieten van deze beklimming doordat het lichaam het beter aankan en je je dus beter voelt.

  Hoe koud is het op de berg?

  Het kan op de top van de Kilimanjaro erg koud worden. Hoe koud is de laatste tijd erg wisselend. Maar dit kan variëren van -5 tot -30 dus het is heel belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan.

  Hoe zijn de kosten van de beklimming opgebouwd?

  Een beklimming van de Kilimanjaro is opgebouwd uit de volgende elementen: Transport van het gehele team vanaf het hotel tot de gate en visa versa, entree gelden voor het park voor jou en het gehele team dat jou naar boven zal begeleiden, huur van de uitrusting, rescue fees, salarissen van het team, kosten voor het eten en drinken. Tanzania Specialist heeft diverse Kilimanjaro teams die voldoen aan de hoogste eisen en de kwaliteit van zowel de tenten en andere uitrusting zijn bij Tanzania Specialist van het hoogste niveau. Op de berg laten wen niets aan het toeval over.

  Hoe groot is de kans dat je last van hoogteziekte krijgt?

  Dat verschilt heel erg per persoon. Daarnaast blijft het een momentopname, ben je niet helemaal fit, dan is de kans op hoogteziekte groter dan wanneer je topfit bent. Het blijft moeilijk te voorspellen. De goede begeleiders zullen ervoor zorgen dat jullie lekker eten hebben en ze zullen ervoor zorgen dat jullie regelmatig zullen eten en drinken. Dit is erg belangrijk op Mount Kilimanjaro om ervoor te zorgen dat je jezelf goed blijft voelen. Je eetlust kan afnemen op de berg maar het is heel belangrijk om goed te blijven eten en drinken. Mocht je er toch alles aan hebben gedaan om geen hoogteziekte te krijgen, dan kun je het helaas toch nog krijgen. Hoogteziekte komt namelijk regelmatig voor bij het beklimmen van de Kilimanjaro, omdat er op hoogte minder zuurstof aanwezig is kun je last krijgen van hoofdpijn en of misselijkheid. Dit moet je niet negeren, luisteren naar je lichaam is erg belangrijk bij het bergbeklimmen. Het gaat altijd over zodra je zult afdalen. Je kunt het risico op hoogteziekte beperken door meer dagen toe te voegen aan je beklimming. Hierdoor krijgt je lichaam meer tijd om te wennen aan de hoogtestijging en heeft je lichaam meer tijd om te ontspannen.

  Welke route heeft de hoogste kans om de top te halen?

  Lemosho beklimming in 7 dagen! Dit komt doordat de klim hoog begint (3.500 Meter). En doordat de klim de eerste dagen redelijk vlak is. Hierdoor krijgt het lichaam de eerste dagen goed de mogelijkheid om aan de hoogte te wennen. Het lichaam hoeft zich op het begin minder hard in te spannen dan de andere routes die lager beginnen, waardoor er kracht overblijft om de top te bereiken!

  Wat voor uitrusting moet ik meenemen?

  Hieronder vind je een lijst met de benodigde spullen voor de reis. Het overgrote deel kun je ook bij ons huren. Probeer verder het meenemen van katoen te vermijden, dit wordt nat en droogt niet op de berg. Het is beter om polypro, merino wol, zijde of fleece stoffen mee te nemen.

  • Waterdichte jas (niet waterafstotend)
  • Waterdichte broek
  • Warme jas (ski-jas of dons jas)
  • Makkelijke broek (voor over de thermobroek, maar onder de waterdichte broek)
  • Warme broek (voor avonden & de nacht waarop de top wordt bereikt)
  • Dikke wandelsokken (ten minste 6-8 paar)
  • Bergschoenen (waterproof met enkelbescherming)
  • Beenkappen (voor over je schoenen om ze droog te houden)
  • Poncho (optioneel)
  • Handschoenen (dunne en dikke water- & winddichte handschoenen)
  • Thermokleding
  • Waterfles
  • Camelback
  • Zonnebril
  • Balaclava (soort bivakmuts)
  • Wandelstokken
  • Backpack (deze wordt door de porters gedragen – zachte rugzak)
  • Dag rugzakje
  • Waterdichte hoes voor je rugzak en andere tassen
  • Slaapmatje
  • Slaapzak (goed bestand tegen kou)
  • Hoofdlampje + extra batterijen
  • Goede stevige kleren (shirts met lange en korte mouwen, fleece, wandelbroeken en shorts)
  • Zonnebrand
  • Pet/Hoed & Warme muts
  • Bandana/buff (soort sjaal)
  • Lippenbalsem (met zonnebescherming)
  • Energy repen/gel (reken op minimaal 2 per dag)
  • Biscuits & snacks
  • Simpele verbanddoos met blarenpleisters
  • Toilettas met; toilet rol, zeep, tandenborstel, handdoekjes, antibacteriële gel)
  • Plastic tassen/zakken (voor het drooghouden van kleren en slaapzak)
  • Kleine handdoek
  • Camera + extra batterijen (Je kunt je camera niet opladen op de berg)
  • Klein kussen (optioneel)

  Medicatie:

  • Pillen voor hoogteziekte
  • Paracetamol/Ibuprofen
  • Diarrhea tabletten
  • Persoonlijke medicijnen

  Kilimanjaro beklimmen

  Heb je een vraag?