Background mask

Beste reistijd Tanzania

We krijgen vaak de vraag wat de beste reistijd voor Tanzania is. Dat ligt natuurlijk aan je eigen wensen en de activiteiten die je wil ondernemen.

Let je op het budget? Overweeg dan om in de regentijd te reizen. Wil je tijdens de Grote Trek de oversteek van de Mara rivier zien? Dan zijn de maanden juli tot en met oktober perfect. Vermijd je liever de grote druktes? Reis dan niet in juli, augustus en de periode rondom kerst. Ook kun je kiezen om juist in het laagseizoen te reizen in plaats van het hoogseizoen. Iedere periode heeft zijn eigen voor- en nadelen in Tanzania.

Over het algemeen geldt dat de beste tijd om naar Tanzania te reizen, het droge seizoen is: van juni tot en met oktober. Maar dit is dus afhankelijk van meer dan alleen het weer. Hieronder vertellen we je meer over de beste reistijd voor Tanzania.

Tanzania vakantie

Vakantieseizoenen in Tanzania

Tanzania kent drie verschillende vakantieseizoenen. De hotels hanteren per seizoen verschillende prijzen.

  • Laagseizoen: april en mei. De hotels hanteren nu de goedkoopste prijzen in Tanzania.
  • Hoogseizoen: juli, augustus en eind december tot half januari. Gedurende deze periode hanteren de hotels de hoogste prijzen in het jaar, omdat het in deze periode het drukst is.
  • Middenseizoen: de overige data. Tijdens deze maanden zitten de prijzen tussen het laagseizoen en hoogseizoen in.

Vanaf 20 december t/m 10 januari is er bij sommige hotels een toeslag op de prijs. Daarom is in deze periode de prijs op aanvraag.

Het klimaat in Tanzania

Tanzania heeft grotendeels een tropisch klimaat en ligt dichtbij de evenaar. De temperaturen zijn het hele jaar heerlijk warm, gemiddeld zo rond de 25-27 graden Celsius; de perfecte temperatuur voor een Tanzania vakantie. Verder komen er in Tanzania twee droge en twee regenseizoenen voor.

Wat is de beste tijd om op safari te gaan?

De beste reistijd voor een safari in Tanzania is in de maanden juni tot en met oktober. Het is dan droog en iets koeler. In de maanden juli, augustus en september zijn er meer toeristen. Juni is droog, koel en er zijn dan minder toeristen. Ook dit hangt dus weer af van je eigen voorkeuren en reismogelijkheden.

Leeuw in Regenseizoen Tanzania Serengeti

Wat is de beste reistijd voor de Grote Trek?

Van eind december tot en met maart kun je naar Ndutu om de Grote Trek te bekijken. Van eind juli tot en met oktober kun je de rivieroversteek van de Grote Trek aanschouwen in het noorden van Serengeti National Park, bij de Mara-rivier. Dit is enorm indrukwekkend. 

In de rest van het jaar bevindt de Grote Trek zich in het centrale deel van Serengeti. Iets minder spectaculair, maar alsnog erg gaaf om te zien.

Waar kan ik flamingo’s spotten in Tanzania?

Wil je flamingo’s spotten? Dit is het meest indrukwekkend bij Lake Natron en Lake Manyara; de zoutmeren. De flamingo’s migreren tussen deze twee meren.

Globaal gezegd kan je ze van mei tot en met november bij Lake Natron vinden en dan met name van augustus tot en met oktober. Vanaf november tot en met april heb je bij Lake Manyara de grootste kans een roze wolk te treffen.

Op andere plekken kun je de flamingo’s het hele jaar treffen, maar als je écht een roze vlakte wil zien, moet je dus naar één van de zoutmeren. Let wel: garanties heb je nooit.

Een andere goede tijd voor het spotten van de Grote Trek, is het tweede (warmere) droge seizoen, van januari tot en met maart. Het is dan minder druk en qua prijs iets gunstiger. De Grote Trek bevindt zich dan in het zuiden van Serengeti voor het kalfseizoen. Dit is superindrukwekkend met veel katachtigen die uit zijn op een makkelijk hapje. Het is makkelijker te bereiken en dus ook een stukje goedkoper!

Wat is de beste tijd voor een vakantie op Zanzibar?

Veel mensen willen na hun safari nog naar Zanzibar en ook dit is het tijdens de droge seizoenen het meest ideaal. In juni tot en met augustus is het wat koeler, daarna begint het weer warmer te worden. Van januari tot en met maart is het er heerlijk tropisch warm, maar kunnen de stranden wel bedekt zijn met lagen zeewier.

Blauwe zee met strand en rots op Zanizbar

Zoek je rust? Boek jouw safari en/of strandvakantie dan in januari of februari. De drukte van kerst en oud en nieuw is geweest en het is lang zo druk niet als in onze zomervakantie. Ook maart is een goede maand; je bent dan vaak nog wat goedkoper uit dan wanneer je aan het begin van het jaar naar Tanzania of Zanzibar reist.

Wanneer is de regentijd in Tanzania?

Tanzania kent een lange regentijd in april en mei, en een korte regentijd in november. In Tanzania is het het hele jaar door warm, ook tussen de tropische buien door.

Lange regentijd

April en mei zijn iets minder populaire maanden om naar Tanzania te reizen, vanwege het regenseizoen. In deze periode valt er veel neerslag. Het zijn meestal korte, hevige buien, waarna de zon weer gaat schijnen. Het weer blijft natuurlijk onvoorspelbaar.

Wel is dit een mooie periode om de prachtige groene natuur mee te maken en vaak nog zonder hordes andere toeristen!

Korte regentijd

In november vallen er over het algemeen korte, hevige tropische buien. Dit is voor de meeste mensen geen reden om niet naar Tanzania te gaan. In deze periode is het overdag zo’n 30 °C. November valt hierdoor net buiten de beste reistijd Tanzania, maar het is alsnog een hele goede reisperiode, zeker ook omdat de hotels in deze periode een stuk goedkoper zijn.

Temperatuur Tanzania

Wat is de beste reistijd voor Tanzania buiten het hoogseizoen?

Als je goedkoper wil reizen én het graag droog houdt, dan zijn de maanden maart, juni en november de beste reistijd buiten het hoogseizoen. Het is dan relatief rustig, de prijzen liggen lager en het is overwegend droog. In maart is het warmer en in juni juist wat koeler (neem een trui mee voor de avonden!). Zo kun je in Tanzania vertoeven voor een aantrekkelijke prijs.

Januari tot en met maart is droog, maar warmer; zeker op Zanzibar. Dit is ook een heel goede reistijd om een safari en strandvakantie te combineren.

Wat dus de beste reistijd is voor Tanzania, is niet alleen afhankelijk van het weer in Tanzania. Het hangt ook af van je persoonlijke voorkeur, je budget en de activiteiten en excursies die je wil doen. Wij helpen je graag met het samenstellen van je ultieme droomreis!

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania