Background mask

Big five bestemming; Tanzania

big five op een rijDe big five is een veel gehoorde reden waarom mensen naar Tanzania reizen. Dit komt doordat Tanzania de beste plek in Afrika wordt genoemd om op zoek te gaan naar deze dieren. Tanzania is zo speciaal doordat je de big 5 dieren hier kunt zien in hun natuurlijke leefomgeving. Waarom Tanzania nog meer is uitgeroepen tot beste land om deze wilde dieren te spotten, vertellen we verderop in deze blog.

Wat is de Big Five?

De term “big five” komt uit het verleden en heeft een minder leuke achtergrond. Vroeger was het erg populair onder de jagers om een dier uit de big five te schieten. Dit zouden namelijk de dieren zijn die het moeilijkst zijn om op te jagen. Gelukkig worden er vandaag de dag bijna alleen nog maar mooie beelden van deze dieren geschoten met een camera. In plaats van het schieten met echte geweren.
Voor vele toeristen die naar Tanzania komen is dus ook het doel gebleven om een mooie foto van elk big five dier mee naar huis te nemen.

Waarom is Tanzania de beste bestemming om de big 5 te bekijken?

De dieren hebben allemaal een voorkeur voor een bepaalde leefomgeving. Daar waar het in vele andere Afrikaanse landen hard werken is om het wild te spotten, is het in Tanzania wat “makkelijker”. Dit komt doordat de concentratie wilde dieren in Tanzania erg hoog is. De natuur is nog onaangetast en de omstandigheden die de dieren nodig hebben zijn nergens zo goed als in Tanzania. Hierover kan jullie safari gids meer over vertellen tijdens jullie safari.

Zie de dieren in hun natuurlijke leefomgeving:

Je zult merken als je in Tanzania bent dat dit de echte Afrika safari ervaring zal zijn waar natuur nog onaangetast is. Daar waar in andere landen asfaltwegen zijn aangelegd en hekken om de parken zijn geplaatst, zul je dit in de parken van Tanzania niet tegenkomen. Dit geeft wel het ultieme Tanzania safari gevoel.

Welke dieren zitten er in de big 5:

  1. luipaard
  2. leeuw
  3. olifant
  4. neushoorn
  5. buffel

Nr. 1: Leeuw

big 5: de leeuw

De leeuw is misschien wel het meest populaire dier uit de big 5. Je kunt de leeuwen in groepen vinden van 25 leeuwen. Je vind de leeuwen in de 

volgende Tanzaniaanse Nationale parken: Tarangire, Lake Manyara, Serengeti en Ngorongoro. Hoewel het beroemdste natuurpark ter wereld  (Serengeti) wel wordt gezien als dé beste plek om de leeuw te kunnen spotten. Hier vindt je de hoogste concentratie jagende katten ter wereld. Onder jagende katten vallen: Luipaard, Leeuw en de Cheeta.

Nr. 2: Luipaard

Een luipaard is een van de moeilijkere big five dieren om te spotten. Ze zitten veelal in de bomen en jagen vaak of in de vroege morgen, of in de avond. Als ze hun prooi hebben gevangen, dan nemen zij deze mee in de boom. Velen verwarren een luipaard met een Cheeta echter is een Cheeta kleiner en smaller. Ook kan een cheeta niet in de boom klimmen, doordat zij geen nagels hebben. Je kunt een luipaard in dezelfde parken spotten als de Leeuw.

Nr. 3: Olifant

De Olifant het dier uit de big five die je in Tanzania bijna niet kunt missen. Er leven ontzettend veel olifanten in Tanzania. Het beste park om de olifant te kunnen spotten is in Tarangire National Park. Hier kun je soms wel meer dan honderd olifanten spotten bij de Tarangire River. De populatie olifanten groeit de laatste jaren gelukkig ook weer erg hard in Tanzania. Dit komt doordat de illegale jagers momenteel hard worden aangepakt. 

Nr. 4: Neushoorn

Deze neushoorn is het dier uit de big 5 die het lastigst is om te spotten. De neushoorn is een bedreigde diersoort en dus zeer zeldzaam. De neushoorn komt zowel in Serengeti als in de Ngorongoro krater voor. In de krater zien onze klanten de neushoorn het vaakst. Ook de neushoorn is momenteel weer iets groeiende in het aantal. Dit heeft ermee te maken dat de markt voor het ivoor is weg gevallen, en er dus minder illegaal op de neushoorn gejaagd wordt.

Nr. 5: Buffel

De buffel is het makkelijkst te spotten lid uit de big 5. Hij komt in alle Tanzaniaanse nationale parken voor. Buffels lopen vaak in grote groepen. Het zijn echte graseters en zeer sterke dieren.

Zie de Big Five met eigen ogen

Wil je na het lezen van deze blog de big five zien? Bekijk hier ons complete aanbod met de meest fantastische Tanzania Reizen en vraag geheel vrijblijvend een reisvoorstel aan. Wij helpen je graag je hele reis op maat samen te stellen. Bezoek de bekende nationale parken en sluit af met een heerlijk relaxt verblijf op één van de mooie eilanden die Tanzania rijk is.

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Tanzania Specialist.

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Tanzania Specialist kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Leeuwen in Ngorongoro

Vakantie in Tanzania voor koppels

Stel je voor: samen met je geliefde bewonder je de leeuwen in Serengeti of ontdek je de spectaculaire diepten van de Ngorongoro krater. Nadat je in slaap valt onder de sterrenhemel, word je bij het ontwaken verwelkomd door de eerste zonnestralen. Of geniet van quality time op een van de parelwitte stranden die Zanzibar rijk […]

Lees verder

Ontdek Tanzania met vrienden

Zijn jij en je vriendengroep altijd op zoek naar nieuwe avonturen? Maak je dan klaar voor een fenomenale ervaring, want Tanzania heeft heel wat voor je in petto. Een boeiende cultuur, prachtige fauna en flora, dromerige stranden, muziek, dans en feest… kom maar op! Waag je dan aan de beklimming van de beroemde Kilimanjaro. Of […]

Lees verder

Wereldrecord op de Kilimanjaro… met Tanzania Specialist

Zondag 6 augustus 2023. Een dag die Ognjen, Zoran, Musa en Wilson nooit meer vergeten. Waarom? Op deze dag bereikten ze de top van Afrika’s hoogste berg: de wereldberoemde Kilimanjaro. Het klinkt misschien niet als een uitzonderlijke prestatie. Want wandelaars van over de hele wereld doen dit dagelijks. Toch is er nu iets bijzonders aan […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania