Wat zijn de richtlijnen qua fooien in Tanzania?
Het is niet verplicht, maar wel zeer gebruikelijk dat er voor diensten in Tanzania fooi wordt gegeven.
In Tanzania spelen fooien een belangrijke rol bij de medewerkers. Maar ten allen tijde geldt dat je alleen een fooi geeft als je tevreden bent over de geleverde kwaliteit of service.
Hoe worden de mensen bij Tanzania Specialist betaald?
Laten we voorop stellen dat de medewerkers bij Tanzania Specialist goed betaald worden. Als we de statistieken van het gemiddelde salaris in Tanzania bekijken, dan verdienen onze medewerkers beter dan het landelijk gemiddelde. Maar ook als we in de branche kijken, dan zit Tanzania Specialist aan de bovenkant van wat er in de branche aan de medewerkers betaald wordt. Dit doen we ook, omdat wij de beste medewerkers willen aantrekken en willen houden.
Waarom zijn fooien dan nog steeds zo belangrijk voor de medewerkers?
Een fooi is iets wat je geeft omdat je blij met een dienst bent, als blijk van waardering. Maar wat geef je dan? Dit is iets dat in ieder land verschillend is. Ook dit heeft weer met cultuur te maken.
Bij de Amerikanen zit het in de cultuur dat het normaal is om hoge fooien te geven. Europeanen zijn daarentegen weer een stuk nuchterder, het zit bij ons niet zo in de cultuur als bij de Amerikanen.
Er komen mensen vanuit de hele wereld naar Tanzania. Op basis hiervan is het heel lastig om een goed advies te geven over wat nu een normale fooi is in de ogen van onze medewerkers.
Amerikanen geven gemiddeld tussen de $ 20,- per persoon per dag, Europeanen geven weer een stuk minder.
Wij zeggen altijd, we betalen onze medewerkers een goed salaris, dus het is geen verplichting om gidsen een fooi te geven, het moet echt uit je hart komen.
Wat is dan een goede fooi? Kijkende naar wat de diverse nationaliteiten geven, is een goed gemiddelde $ 10,- per dag voor iedere persoon in het reisgezelschap, maar het is dus zeker geen verplichting! Want ook als je niks geeft, hebben de gids en zijn gezin gewoon goed te eten.
De taxichauffeur in Nederland geef je wellicht ook wel een paar euro fooi voor een ritje van een kwartier. De gids is soms weleens een week van huis om jullie onvergetelijke droomreis mogelijk te maken.
Waarom kun je als individueel safari bedrijf niets aan deze situatie veranderen?
Het is een feit dat lokale mensen die in het toerisme werken erg goed kunnen verdienen, het is alleen erg afhankelijk van de seizoenen. Zo zijn er hele drukke en minder drukke maanden. Ondanks het feit dat wij bovengemiddeld betalen (voor ook bovengemiddeld goede gidsen), kijken gidsen ook erg naar de fooien die zij krijgen en zij zien dit als onderdeel van hun beloning.
We hebben dus een gedeelte van de beloning van medewerkers in de hand, maar kunnen geen invloed uitoefenen op de fooien en daar kijken de gidsen wel naar.
Maar dan geef je ze toch meer salaris? Die horen we vaker. We geven al een hoger salaris dan andere safaribedrijven en we verwachten hierdoor ook een betere service naar onze klanten te kunnen geven. Maar meer dan dit kunnen we niet doen. Het liefst zouden wij de fooiencultuur ook veranderen, maar dit is uiteraard niet mogelijk.
De gidsen geven bij ons ook aan dat ze meer dan tevreden zijn met hun salaris. Het feit dat medewerkers toch naar fooien kijken, daar kunnen we niets aan doen. Deze internationale invloeden kunnen we helaas niet als individueel safaribedrijf veranderen.
Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het maken voor de juiste beslissing voor wat betreft fooien
Bij alle accommodaties zijn er dragers voor je bagage, die je kunt belonen met bijvoorbeeld US$ 1 per persoon, maar je hoeft natuurlijk niet iedereen iets te geven. Het gaat altijd om kleine bedragen, overdrijf een fooi niet. In de (kleinere) lodges en kampen in de bush kun je bij het uitchecken een algemene fooi geven voor de gehele staf. Bij de receptie staat of hangt er meestal een doos waar je fooi voor het personeel in kunt deponeren.
Houdt er bij het omwisselen van euro’s naar dollars of eventueel lokale valuta rekening mee dat je voldoende kleine coupures hebt om eventuele fooi te kunnen geven. Bij de lodges en kampen is het vaak lastig om geld te wisselen voor kleine biljetten.
Tanzania Specialist doet er alles aan om duurzaam reizen te stimuleren.
Bekijk hier je Tanzania safari of bekijk meer informatie en handige tips over Tanzania.