Bagamoyo

Bagamoyo

Background mask

Bagamoyo

Bagamoyo is een charmante kustplaats aan de oostkust van Tanzania, tegenover het eiland Zanzibar. Doordat het een boeiend verleden heeft met Afrikaanse, Arabische en Europese invloeden, heeft Bagamoyo een fascinerende architectuur en een levendige cultuur. Maak een wandeling door de smalle straatjes van de oude binnenstad, bewonder de traditionele huizen en geniet van de lokale keuken met verse vis en exotische kruiden. De stad is bovendien gunstig gelegen ten opzichte van een aantal mooie natuurgebieden. Hierdoor biedt Bagamoyo voor ieder wat wils tijdens een safari in Tanzania.

Bagamoyo’s geschiedenis

Bagamoyo werd in de 18e eeuw door de Swahili gesticht als handelsnederzetting en was een belangrijke havenstad voor de handel tussen Oost-Afrika en diverse Arabische landen. De naam van de stad betekent in het Swahili letterlijk “Leg je last neer” en refereert naar de handelaren en dragers die hier hun goederen en lasten konden neerleggen voordat ze verder reisden.

Waar oorspronkelijk handel werd gedreven in zout, specerijen en ivoor, groeide Bagamoyo in de vroege 19e eeuw uit tot een belangrijk knooppunt in de slavenhandel met Europeanen en Arabieren. Rond 1850 kwam dit tot een eind toen Duitse kolonisten en missionarissen het gebied overnamen.

Onder het Duitse bewind werd Bagamoyo een belangrijk administratief centrum voor de handel tussen Afrika en Europa. Toen de Duitsers in 1905 een spoorweg aanlegden van Dar es Salaam naar het binnenland, nam het belang van de stad echter af. Na de Eerste Wereldoorlog namen de Britten het gebied over, tot Tanzania in 1961 onafhankelijk werd. Tegenwoordig is de stad een belangrijk centrum voor de bouw van dhow-zeilboten en een heerlijke plaats voor reizigers om te genieten van een mix van zon, zee, geschiedenis en verschillende culturen.

Bezienswaardigheden in en rondom de stad

De oude binnenstad van Bagamoyo nodigt je uit om door de smalle straatjes te dwalen en de traditionele huizen te bezichtigen. In De Old Boma, een gebouw dat ooit diende als fort en administratief centrum voor de Duitse kolonisten, kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad, waaronder de periode van de slavenhandel. Ook de oude kerk die in de late 19e eeuw werd gebouwd, herinnert aan de Duitse kolonisatie. Daarnaast zijn er diverse markten in de stad, waaronder de vismarkt aan het strand en enkele ambachtelijke markten waar je handgemaakte souvenirs en lokale kunstwerken kunt kopen.

Een plek die je tijdens je reis naar Bagamoyo zeker niet mag misschien zijn de Kaole-ruïnes op slechts enkele kilometers afstand van de stad. Deze archeologische site dateert uit de 13e eeuw en getuigt van de vroege Swahili beschaving. De ruïnes omvatten onder andere 30 graven en twee oude moskeeën, waaronder resten van de Gereza moskee. Als één van de oudste islamitische gebouwen aan de Oost-Afrikaanse kust, getuigt deze moskee van de vroege verspreiding van de Islam in de regio.

Natuur en avontuur

Naast historie en cultuur heeft Bagamoyo ook veel natuurlijke schoonheid te bieden. De  prachtige witte zandstranden vormen de ideale plek om te zwemmen en te ontspannen in de zon, terwijl je tijdens een snorkel- of duiktocht  de onderwaterwereld van de Stille Oceaan bewondert. Ook kitesurfen behoort tot de opties, net als kajakken en zeilen.

Voor wie wil genieten van ongerepte natuur is het mogelijk om een bezoek te brengen aan Saadani National Park. Dit is het enige park in Oost-Afrika dat gelegen is aan de kust. Je kunt hier onder andere olifanten, leeuwen, apen en een verscheidenheid aan (water)vogels spotten.

Reistijd naar Bagamoyo

 • Dar es Salaam: 2 uur met de auto
 • Saadani National Park: 4,5 uur met de auto

De beste tijd om Bagamoyo te bezoeken

De beste tijd om Bagamoyo te bezoeken is in het droge seizoen tussen juni en oktober. In deze maanden valt de minste regen. De lucht is dan helder en het water van de zee is prachtig saffierblauw met azuurblauw. Het jaarlijkse culturele hoogtepunt vormt het Bagamoyo Arts Festival, dat meestal eind september of oktober wordt gehouden.

Reistips van onze experts over Bagamoyo

Mijn naam is Hassan en ik ben al 13 jaar gids in Bagamoyo. Onze gasten komen hier voornamelijk vanwege de rijke geschiedenis van het gebied. Ze vinden het in het bijzonder erg interessant om te wandelen langs de ruïnes en de sfeer te proeven van een lang vervlogen tijdperk toen sultans het land regeerden.

Hoe lang blijf je?: 1-2 dagen

Welk hotel?:

 • Firefly (zilver)
 • Millennium Sea Breeze Resort (goud)
 • Lazy Lagoon Island (platina)

Informatie en feiten

De stad Bagamoyo is een oude nederzetting en was ooit één van de belangrijkste handelshavens aan de Oost-Afrikaanse kust. Handelsgoederen waren eerst vis, zout en rubber en in de eerste helft van de 19e eeuw ivoor en slaven. De Kaole-ruïnes in de buurt zijn de overblijfselen van twee moskeeën en 30 graven uit de 13e eeuw.

Feiten over Bagamoyo

 • opgericht aan het einde van de 18e eeuw
 • voormalige hoofdstad van Duits Oost-Afrika
 • ongeveer 83.000 inwoners
 • veel Europese ontdekkingsreizigers begonnen en eindigden hier hun reis
 • ooit een belangrijke handelshaven
 • gelegen aan de Indische Oceaan, tegenover het eiland Zanzibar
 • gelegen tussen Dar Es Salaam en Saadani National Park
 • centrum voor de bouw van dhows

Bagamoyo hoogtepunten

 • de Kaole-ruïnes uit de 13e eeuw
 • lokale haven
 • de vismarkt
 • de Duitse Boma uit 1897
 • oude binnenstad

Tripadvisor ervaringen

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania