Stichting Garantiefonds Reisgelden logo

✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Tanzania

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Bekijk reisaanbod

Bagamoyo

De stad Bagamoyo werd gesticht aan het einde van de 18e eeuw. Het is een uitbreiding van de veel oudere nederzetting Kaole uit de 8e eeuw. Het was zelfs ooit de hoofdstad van Duits Oost-Afrika en één van de belangrijkste handelshavens aan de Oost-Afrikaanse kust.

Bagamoyo’s geschiedenis

In de Kaole-ruïnes zijn de overblijfselen van twee moskeeën en 30 graven uit de 13e eeuw. Rond de 17e eeuw begon de nederzetting 2-3 mijl ten noorden van Kaole te groeien. Dit gebied groeide in welvaart in de 18e eeuw. Het kreeg de naam Bagamoyo naar een belangrijk station in de karavaanhandel (de naam betekent “verlichting en rust”). Tot de 18e eeuw was het een klein handelscentrum waar de meerderheid van de bevolking uit vissers en boeren bestond.

Handelsindustrie

De belangrijkste handelsgoederen waren vis, zout en rubber. In de eerste helft van de 19e eeuw werd Bagamoyo een handelshaven voor ivoor en slavenhandel. Handelaren kwamen uit het Afrikaanse binnenland op weg naar Zanzibar. Dit verklaart de betekenis van het woord Bagamoyo (“Bwaga-Moyo”). In Kiswahili betekent het “leg je hart neer”, ofwel de naam zou zijn gegeven vanwege de slavenhandel die door de stad trok (“geef alle hoop op”) of vanwege de dragers die in Bagamoyo rustten nadat ze 35 pond vracht uit het gebied van de Grote Meren op hun schouders hadden gedragen (“lossen en rusten”).

Veel Europese ontdekkingsreizigers, waaronder Richard Burton, Henry Morton Stanley en David Livingstone, begonnen en eindigden hun reizen hier. In 1868 richtten Franse missionarissen Freedom Village op in Bagamoyo als schuilplaats voor bevrijde slaven. De rest van de eeuw diende de stad als tussenstop voor zendelingen die vanuit Zanzibar landinwaarts reisden. Toen het Duitse rijk in 1905 besloot om een spoorweg aan te leggen van Dar Es Salaam naar het binnenland, begon het belang van Bagamoyo af te nemen en tegenwoordig is Bagamoyo het centrum voor de bouw van dhow-zeilboten.

De regering werkt hard om de koloniale ruïnes in en rond Bagamoyo te behouden en de stad nieuw leven in te blazen. Het rustige tempo en de fascinerende geschiedenis van Bagamoyo maken het tot een aangename dag- of weekendtrip tijdens je Tanzania safari.

Wat is er te doen in de buurt van Bagamoyo

Bagamoyo stad:

Met zijn portalen vol spinnenwebben en afbrokkelende koloniale gebouwen uit het Duitse tijdperk, is het centrum van Bagamoyo het ontdekken waard. Het meest interessante gebied is die langs Ocean Rd, waar je de oude Duitse Boma vindt, deze is gebouwd in 1897. Liku House, dat diende als het Duitse administratieve hoofdkwartier, is ook interessante om te bezoeken. Op het strand staat het Duitse douanehuis (1895). In de haven van Bagamoyo kun je botenbouwers aan het werk zien maar ook een drukke vismarkt. Verder naar het zuiden ligt een oud fort uit het midden van de 19e eeuw.

Kaole-ruïnes:

Net ten zuidoosten van Bagamoyo liggen de sfeervolle Kaole-ruïnes. Centraal staan de overblijfselen van een 13e-eeuwse moskee, dit is één van de oudste moskeeën op het vasteland van Tanzania en ook één van de oudste in Oost-Afrika. Deze werd gebouwd in de tijd dat de sultan van Kilwa de macht had over de kusthandel en lang voordat Bagamoyo enige betekenis had. Vlakbij is een tweede moskee uit de 15e eeuw en ongeveer 22 graven, waarvan vele uit dezelfde periode.

College of Art:

Ongeveer 500 meter ten zuidoosten van Bagamoyo, langs de weg naar Dar es Salaam, ligt deze beroemde theater- en kunstacademie, College of Art is de thuisbasis van het nationale dansgezelschap. Als de school open is, zijn er af en toe optredens en is het is dan meestal mogelijk om drum- of danslessen te volgen. Het jaarlijkse hoogtepunt is het Bagamoyo Arts Festival, dat meestal eind september of oktober wordt gehouden.

Katholiek museum:

Ongeveer 2 km ten noordwesten van de stad ligt de katholieke missie en het museum, één van de hoogtepunten van Bagamoyo, met goed geëtiketteerde displays uit de hoogtijdagen van Bagamoyo. Op hetzelfde terrein bevindt zich de kapel waar het lichaam van Livingstone werd gelegd voordat het naar Zanzibar Town werd gebracht op weg naar Westminster Abbey. De missie dateert uit de oprichting van Freedom Village in 1868 en is de oudste in Tanzania.

Caravan Serai Museum:

Dit onopvallende museum heeft een kleine tentoonstelling die de slavenhandel documenteert. Interessanter dan het huidige museum is de plek waar het is gebouwd, deze plek was vroeger het startpunt voor slaven- en handelskaravanen naar het binnenland.

Bagamoyo hoogtepunten

 • ooit de hoofdstad van Duits Oost-Afrika
 • was een belangrijke handelshaven
 • Kaole-ruïnes uit de 13e eeuw
 • veel Europese ontdekkingsreizigers begonnen en eindigden hier hun reis
 • centrum voor de bouw van dhows

Feiten over Bagamoyo

 • opgericht aan het einde van de 18e eeuw
 • bevolking van ongeveer 83.000 mensen
 • op de Indische Oceaan tegenover Zanzibar
 • tussen Dar Es Salaam en Saadani National Park

Reistijd naar Bagamoyo

Dar Es Salaam – Bagamoyo: 2 uur met de auto

Saadani National Park – Bagamoyo: 4,5 uur met de auto

De beste tijd om Bagamoyo te bezoeken

De beste tijd om Bagamoyo te bezoeken is tussen de maanden juni en oktober omdat dit het droge seizoen is waarin er bijna geen neerslag is. In deze maanden is de lucht helder en het water van de zee is prachtig saffierblauw met contrasterend azuurblauw. Het jaarlijkse hoogtepunt is het Bagamoyo Arts Festival, dat meestal eind september of oktober wordt gehouden.

Reistips van onze experts over Bagamoyo

Mijn naam is Hassan en ik ben 13 jaar gids in Bagamoyo. Onze gasten komen hier voornamelijk omdat het gebied rijk is aan de geschiedenis van Tanzania. Onze gasten vinden het leuk om te wandelen in een lang vervlogen tijdperk waarin sultans het land regeerden en slaven werden verkocht en naar het buitenland verscheept.

Hoe lang blijf je?: 1-2 dagen

Welk hotel?:

 • Firefly (zilver)
 • Millennium Sea Breeze Resort (goud)
 • Lazy Lagoon Island (platina)