Kilwa Kisiwani ruines

Kilwa Kisiwani

Background mask

Kilwa Kisiwani

Kilwa Kisiwani Island ligt in het zuiden van Tanzania en bereik je na een korte boottocht vanaf het vasteland. Ooit was deze stad een bloeiende zeehaven. Het werd van de 9e tot de 19e eeuw bezet door Oman sultans en Perzische kooplieden. Vanaf de elfde eeuw werden de sultans van Kilwa rijk door controle over de goudhandel. Historisch gezien was het het centrum van het Kilwa Sultanaat. Dit was een middeleeuws Sultanaat waarvan het gezag op zijn hoogtepunt in de 13e to de 15e eeuw zich uitstrekte over de hele lengte van de Swahili-kust.

Historische gebouwen

De Grote Moskee en het Paleis in Husuni Kubwa zijn de belangrijkste ruïnes die nog overeind staan uit deze periode. Het paleis was ongeëvenaard in Oost-Afrika vanwege zijn architectonische verfijning en grootsheid. De Grote Moskee werd gesticht in de 14e eeuw en was tot de 16e eeuw de grootste moskee in Sub-Sahara Afrika. De Grote Moskee van Kilwa is gebouwd door de heerser van Kilwa Kisiwani, Sultan al-Hasan Ibn Sulaiman, en was de grootste moskee in zijn soort in Oost-Afrika. De moskee bestaat eigenlijk uit twee moskeeën en zijn helemaal gebouwd met koraalsteen, gemengd met kalksteenmaterialen. Deze materialen maakten de architectuur stabiel om eeuwenlang alle weersomstandigheden te doorstaan. De Portugezen bouwden hier in 1505 een fort.

Kilwa Kisiwani vandaag de dag

De World Monuments Watch belichtte Kilwa Kisiwani in 1996 en de historische locaties van het eiland in 2008 vanwege de bijzondere gebouwen. In hetzelfde jaar begon WMF met restauratiewerkzaamheden. Op Kilwa zijn de ruïnes van het paleis van Husuni Kubwa en één ingestort deel van de oorspronkelijke stadsmuur nabij het Makutani-paleis sindsdien gerestaureerd. In maart 2014 voltooide het natuurbeschermingsteam de restauratie van 13 gebouwen en de reconstructie van het belangrijkste waterreservoir op Songo Mnara. Kilwa Kisiwani en Songo Mnara zijn enkele van de belangrijkste historische locaties langs de Oost-Afrikaanse kust. Beiden werden in 1981 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Hierdoor wordt deze bestemming vaak aan een Tanzania vakantie toegevoegd.

Reistijd naar Kilwa Kisiwani

Vanaf Dar Es Salaam 5,5 uur met de auto.

Reistips van onze expert over Kilwa Kisiwani

Mijn naam is Omar en ik ben sinds 7 jaar gids in Kilwa. Onze gasten komen hier voornamelijk vanwege het historische belang. Sinds de restauratiewerkzaamheden zijn voltooid, genieten de gasten er nog meer van, omdat ze het gevoel ervaren van vroegere grootsheid in de machtige ruïnes.

Hoe lang blijf je?: 1 dag

Welk hotel?:

 • Kilwa Seaview Resort
 • Kilwa Beach Lodge
 • Kimbilio Lodge

Informatie en feiten

Kilwa Kisiwani is een historische stad. Het was ooit het centrum van het middeleeuwse Kilwa Sultanaat. De Grote Moskee en het Paleis in Husuni Kubwa zijn de belangrijkste ruïnes die nog overeind staan, ze zijn gebouwd in de 14e eeuw door Sultan al-Hasan Ibn Sulaiman. Beiden werden in 1981 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Feiten over Kilwa Kisiwani

 • in het zuiden van Tanzania
 • UNESCO-werelderfgoed sinds 1981
 • sinds 1996 vermeld op World Monuments Watch
 • restauratie gedaan door WMF

Kilwa Kisiwani hoogtepunten

 • gebouwd door middeleeuws sultanaat
 • grote moskee gesticht in de 14e eeuw
 • sultan paleis
 • Portugees fort gebouwd in 1505

Tripadvisor ervaringen

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania