Stichting Garantiefonds Reisgelden logo

✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Tanzania

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Bekijk reisaanbod

Pangani

Pangani wordt vaak over het hoofd gezien door reizigers maar is een geweldige bestemming, waar je prima een Tanzania safari kunt maken! De rustige stranden van het vasteland zijn niet gemakkelijk te bereiken maar het is de moeite van een bezoek waard voor degenen die rust en kalmte zoeken in een echt toevluchtsoord van tropische schoonheid in plaats van de drukte van de luidruchtige en dure eilanden. Dit kleine dorpje ligt ongeveer 50 km ten zuiden van Tanga en 170 km ten zuiden van Mombasa en is nog steeds een ongerept paradijs.

Geschiedenis van Pangani

Archeologen hebben de overblijfselen gevonden van kleine nederzettingen uit de 15e eeuw op de kliffen ten noorden van Pangani maar de stad werd pas in de 19e eeuw bekend. Het werd een belangrijk punt op de karavaanroutes onder nominale heerschappij van Zanzibar vanaf het Tanganyikameer. Het was een belangrijk exportpunt voor slaven en ivoor en één van de grootste havens tussen Bagamoyo en Mombasa. In het gebied werden sisal- en plantages met kokospalmen aangelegd. En van hieruit begonnen verschillende Europese missies en ontdekkingsreizen naar het binnenland.

Tegen het einde van de 19e eeuw was de focus verschoven naar Tanga en Dar es Salaam. Pangani vervaagde opnieuw in de anonimiteit. Vanaf  1860 werden hier grote suiker- en kokosplantages aangelegd. Deze werden door slavenarbeiders bewerkt, aangezien Pangani ook een belangrijk centrum van de slavenhandel was.

Tegenwoordig zorgt de slaperige, vervallen stad voor een intrigerende stap terug in de geschiedenis. Woningen langs de hoofdstraat geven op zijn minst een indruk van de geschiedenis, aangezien ze zowel Arabische als Europese architectuur hebben.

Waarom Pangani bezoeken?

Pangani is de perfecte plek om uit te rusten en te ontspannen. Het ligt aan de Indische Oceaan en er is van alles te doen en beleven. Het is een fijne plek om van het strand te genieten, te snorkelen of duikexcursies te maken. De meeste lodges bieden windsurfen, kajakken en dhow-tochten aan, evenals vistochten. Langere trips zoals die naar het eiland Zanzibar, een cruise op de Pangani-rivier of mogelijk zelfs een reis verder naar het zuiden, naar het recentelijk afgebakende nationale park Saadani, kunnen worden geregeld.

Excursies in Pangani

Langs de schijnbaar eindeloze kust, omzoomd met palmbomen en kokosnoten, liggen de lodges. Een rustige plek om uit te rusten en te ontspannen. Ondanks de afgelegen ligging zijn er een aantal alternatieven voor wie meer wil als alleen rust.

Snorkel- of duikexcursies kunnen worden geregeld met lokale vissers. Deze Swahili vissers zijn meer dan bereid om hun diensten aan te bieden en je van en naar de zandbanken voor de kust te brengen voor een picknick in de zon. Hoewel hun ngalawa’s (houten boten) wat ruw zijn vervaardigd, snijden deze kleine boten als een mes door de oceaan. De koraalriffen liggen niet ver van de kust. Dus als je energiek bent, duik dan in dit ongelooflijke onderwaterdroomland!

Je kunt ook de boot nemen naar een klein zandeiland, Maziwi (nieuw aangewezen als zeereservaat), dit eiland ligt op het koraalrif. De meeste lodges bieden windsurfen, kajakken en dhow-tochten aan, evenals vistochten.

Pangani fishing

Pangani hoogtepunten

 • rustige stranden
 • slaperige, oude historische stad
 • watersport
 • diepzee vissen
 • dhow cruises

Feiten over Pangani

 • 50 km ten zuiden van Tanga
 • 170 km ten zuiden van Mombassa
 • op de Indische Oceaan

De beste tijd om Pangani te bezoeken

Je kunt Pangani het hele jaar door bezoeken, maar het is het beste om het in het droge seizoen te bezoeken om lekker te genieten op de stranden.

Reistijd naar Pangani

Tanga – Pangani: 1,5 uur rijden

Saadani Nationaal Park – Pangani: 5,5 uur rijden

Pangani – Maziwi-eiland: 15 km per boot

Reistijd van onze experts over Pangani

Mijn naam is Ali en ik ben al 12 jaar gids in Pangani. Onze gasten houden vooral van de rustige en ontspannen sfeer van de stad en de prachtige tropische stranden. Sommige gasten genieten van alle watersportactiviteiten, terwijl anderen liever op een dhow varen, de mangroven ontdekken of gewoon chillen.

Hoe lang blijf je?: 2 dagen, afhankelijk van wat je wilt doen

Welk hotel?:

 • De strandkrab (zilver)
 • Pangani Cliffs Lodge (goud)
 • Kijongo Bay Beach Resort (platina)