Background mask

Persbericht: toename in waarnemingen van albinodieren in Tanzania

Experts van reisorganisatie Tanzania Specialist meldden de afgelopen weken steeds vaker albinodieren te zien in verschillende safariparken in het noorden van Tanzania. Gidsen en klanten van de reisorganisatie zagen onder andere een albinogiraf, gnoe en -zebra in de Serengeti. In andere parken zagen bezoekers een albinobaviaan en -buffel. “Heel erg bijzonder”, verklaart ervaren safarigids Joseph Abel Laizer (38), werkzaam bij Tanzania Specialist in Arusha.

“Toevallig dit weekend nog maakte ik een video van een albinobaviaan in Arusha National Park. En vorige week zag ik daar een andere albinobaviaan met een normaal gekleurde baby.” Laizer, die opgroeide in het Maasai dorp Monduli in de regio Arusha, vertelt verder: “Daarnaast zagen collega’s in september een compleet witte buffel in het Tarangire National Park, en klanten zagen een albinozebra die net de Mararivier in het noorden van Serengeti overgestoken was. Tot slot is er begin februari een albino gnoe kalf gezien in Ndutu, de geboorteplaats van kalveren in de Grote Trek, net ten zuiden van de Serengeti.”

Waarom meer albinodieren?

Volgens onze experts zijn er verschillende redenen voor de toename in het aantal waarnemingen van albino’s. Albinisme is een aandoening die de productie van melanine in het lichaam beïnvloedt. Melanine is een pigment dat normaal gesproken de kleur van de huid, ogen, haren, vacht en klauwen van dieren bepaalt. Bij albinodieren ontbreekt dit pigment (vrijwel) helemaal. Het is een verschijnsel dat ook bij mensen voorkomt, wat in Tanzania door culturele vooroordelen soms tot kwalijke situaties leidt.

Albinisme ontstaat als beide ouders een specifiek recessief gen hebben. Dit houdt in dat albinisme soms ook generaties over kan slaan. Laizer denkt dat dit ook in Tanzania gebeurd is, en dat dit voor een deel de snelle toename van albinisme in de laatste weken en jaren verklaart. “We weten dat er vijftig of zestig jaar geleden redelijk veel albinodieren waren. Maar in de jaren zestig was het toerisme anders dan nu. Er waren maar weinig professionele gidsen en social media bestond niet, dus je hoorde er niet veel over. Maar in de generaties daarna zagen we vrijwel geen albino’s. Ik begon vijftien jaar geleden als gids, en zie pas sinds een jaar of zeven albinodieren.”

Zeker is dat er tegenwoordig meer beschermde gebieden en veel meer toeristen zijn, en dat de kans dus ook groter is dat een albino gespot wordt. Maar de toename in het aantal toeristen en de bijbehorende economische ontwikkeling heeft ook de doorgangsroutes van wilde dieren aangetast, wat leidt tot een tweede verklaring.

Laizer legt uit: “De doorgangsroutes voor deze dieren zijn in de afgelopen jaren langzaam geblokkeerd. Er is bijvoorbeeld een route die van Tarangire naar Lake Manyara en dan naar Monduli, Longido en Arusha loopt om vandaar door te gaan naar Mkomazi National Park of Amboseli National Park in Kenia. Nieuwe en groter wordende dorpen blokkeren deze route steeds vaker, en dus blijven dieren in een bepaald gebied hangen. Dit leidt tot meer inteelt en omdat albinisme genetisch bepaald is, ligt hier waarschijnlijk een tweede reden voor de toename.”

Zeldzame dieren zien op safari

Tanzania staat op de bucketlist van velen. Klanten van Tanzania Specialist zien regelmatig alle beroemde Afrikaanse Big Five dieren, nadat ze uren met professionele gidsen over de savanne zijn getrokken. Wie albinodieren wil zien, zal nog veel meer uit de kast moeten trekken. Want deze zeldzaam mooie exemplaren maken minder dan een procent van de populatie uit. Dus hoe groot is de kans er daadwerkelijk een tegen te komen? “Ik kan klanten niks beloven, al snap ik dat het een heel bijzondere ervaring is. Maar als mensen slechts een paar dagen komen, ben ik ben bang dat de kans om een van deze witte dieren te zien vrijwel nihil is.”

“Maar je weet het niet”, zegt Laizer tot slot. “Klanten van Tanzania Specialist zagen in september een albinobuffel in Tarangire, toen een paar dagen later een albinogiraf in Serengeti, tussendoor drie of vier albinobavianen in Arusha National Park, een zebra tijdens de Grote Trek in het noorden van de Serengeti en tot slot het gnoe kalf in Ndutu in februari. Je zou zo maar geluk kunnen hebben!”

Voor meer informatie over reizen naar Tanzania met Tanzania Specialist, of voor een interview met een gids ter plekke, kunt u contact opnemen met het team via info@tanzaniaspecialist.com.

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Tanzania Specialist.

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Tanzania Specialist kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Leeuwen in Ngorongoro

Vakantie in Tanzania voor koppels

Stel je voor: samen met je geliefde bewonder je de leeuwen in Serengeti of ontdek je de spectaculaire diepten van de Ngorongoro krater. Nadat je in slaap valt onder de sterrenhemel, word je bij het ontwaken verwelkomd door de eerste zonnestralen. Of geniet van quality time op een van de parelwitte stranden die Zanzibar rijk […]

Lees verder

Ontdek Tanzania met vrienden

Zijn jij en je vriendengroep altijd op zoek naar nieuwe avonturen? Maak je dan klaar voor een fenomenale ervaring, want Tanzania heeft heel wat voor je in petto. Een boeiende cultuur, prachtige fauna en flora, dromerige stranden, muziek, dans en feest… kom maar op! Waag je dan aan de beklimming van de beroemde Kilimanjaro. Of […]

Lees verder

Wereldrecord op de Kilimanjaro… met Tanzania Specialist

Zondag 6 augustus 2023. Een dag die Ognjen, Zoran, Musa en Wilson nooit meer vergeten. Waarom? Op deze dag bereikten ze de top van Afrika’s hoogste berg: de wereldberoemde Kilimanjaro. Het klinkt misschien niet als een uitzonderlijke prestatie. Want wandelaars van over de hele wereld doen dit dagelijks. Toch is er nu iets bijzonders aan […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania