Background mask

Valuta Tanzania: Alles wat je moet weten over geld in Tanzania

Valuta Tanzania: Algemene info

Onlangs hebben we weer een goede vraag gehad van een van onze gasten over de valuta van Tanzania. Daarom hebben we voor jullie een blog geschreven over deze valuta én hoeveel geld je nu eigenlijk mee moet nemen.

De valuta van Tanzania heet de Tanzaniaanse Shilling. Het geld komt in briefjes van 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 shilling. Munten zijn er van vijftig, honderd, tweehonderd en vijfhonderd shilling.

De dollar is echter ook een veelgebruikte valuta in Tanzania waar je gewoon mee kunt betalen. Vaak hebben ze dit op de toeristische plaatsen zelfs nog liever. Op straat gebruiken ze vaak weer wél de shilling. Dit gaan vaak om kleine uitgaven. Het is daarom handig om in ieder geval wel wat shillings op zak te hebben.

Eén dollar is ongeveer gelijk aan 2500 Tanzaniaanse shilling. De koers van de dollar kan schommelen, daarom is het aan te raden om enige tijd voor vertrek zelf even te kijken wat de waarde op dat moment is.

 

Pinnen in Tanzania

Wanneer je online zoekt naar de pin mogelijkheden of hoeveel geld je mee moet nemen, dan zeggen veel websites wat anders. Ook geldt deze informatie vaak algemeen voor Tanzania en is daarom niet altijd even relevant voor jouw gebied.

Hier wordt bijvoorbeeld niet altijd rekening gehouden met mensen die op safari gaan, plaatsen waar je kunt pinnen of de beschikbaarheid van pinautomaten. Om deze reden geven we jullie wat up to date informatie zodat jij een goede indruk hebt waar je nou wél en waar niét kunt pinnen.

In Tanzania is het erg handig om genoeg cash mee te nemen. In Nederland zijn we meer en meer gewend om cashloos te betalen, maar in Tanzania nog niet. Je zou dus zomaar eventjes moeten zoeken naar een pinautomaat en dat is natuurlijk zonde van de tijd.

In de grote steden zijn altijd genoeg pinautomaten en onderweg tijdens de safari zijn er ook mogelijkheden om te pinnen. Mocht je zelf niet weten waar deze zijn, dan kun je dit altijd aan een van onze gidsen vragen.

Zo kun je bijvoorbeeld prima pinnen op Kilimanjaro Airport en in Arusha. Twee belangrijke plaatsen waar iedereen eigenlijk altijd wel langskomt voorafgaand aan de safari. Tijdens een safari in het noordelijke Tanzania kun je ook pinnen bij Karatu en Mto Wa Mbu. Dit zijn plaatsen in het safarigebied die meestal bezocht worden. Na een bezoek aan deze plaatsen wordt er vaak doorgereden naar het Ngorongoro National Park en het Serengeti National Park.

Mocht je ook verder reizen, neem dan in ieder geval voor een aantal dagen genoeg geld mee. Eenmaal in deze parken aangekomen zijn er weinig pin mogelijkheden. Alleen bij sommige van de grotere hotelketens kun je pinnen, maar deze kunnen op meerdere uren afstand liggen. Reken hier dus vooral niet op!

 

Valuta Tanzania: Hoeveel betaal ik en hoeveel moet ik meenemen?

Hoeveel geld je nou precies mee moet nemen, dat verschilt heel erg per persoon. De kosten zijn in de toeristische gebieden ongeveer gelijk aan Nederlandse prijzen, neem dus genoeg geld mee om jezelf te kunnen voorzien. Het verblijf, maaltijden en vooraf uitgekozen activiteiten zijn natuurlijk al betaald, toch geven mensen over het algemeen meer uit dan ze denken. Je bent toch op vakantie in Tanzania en de meeste willen daar lekker van genieten zonder op elke cent te hoeven letten.

Let er dus op dat je voldoende geld hebt voor meerdere dagen. Denk hierbij aan geld voor extra activiteiten, drankjes, souvenirs, maar ook bijvoorbeeld fooien. Het is gebruikelijk om de gids zo’n 10 dollar per dag fooi te geven. Al ben je de kostverdiener in het huishouden en moet je dit voor de hele familie betalen, dan lopen de kosten toch gauw op.

Valuta Tanzania: Hoe zit het op Zanzibar?

Op Zanzibar gelden dezelfde valuta als in Tanzania, echter zijn de pin mogelijkheden wel anders. Mede om deze reden vonden wij het belangrijk om een stukje over de valuta in Tanzania te schrijven en het gebruik hiervan.

Tijdens je vakantie op Zanzibar is het misschien wel nóg belangrijker om voldoende cash mee te nemen. Op Zanzibar zijn er maar weinig openbare plaatsen waar makkelijk gepind kan worden. De meest bekende plaatsen zijn het vliegveld van Zanzibar en natuurlijk Stone Town. Uit onze ervaringen is gebleken dat de pinautomaten op Zanzibar airport nog wel eens leeg zijn. Mocht je de kans hebben om alvast van te voren te pinnen, bijvoorbeeld op Kilimanjaro airport, dan raden wij zeker aan dit te doen.

Op Zanzibar wordt over het algemeen ook meer uitgegeven. Omdat onze gasten geen vol programma hebben en ook vaak voor een hotel/lodge kiezen zonder full board kiezen wordt er extra geld besteed aan uitjes, activiteiten, taxiritjes, drankjes en maaltijden. Sommige mensen houden er ook van om de hele dag lekker op het strand te luieren. In dit geval geef je natuurlijk wat minder uit.

Toch raden wij aan om genoeg geld mee te nemen voor het gehele verblijf op Zanzibar. Dit is bij ons gemiddeld zo’n 6 a 7 dagen. Zo kom je in ieder geval niet zonder te zitten. Een tripje naar Stone Town duurt namelijk toch weer een paar uur, al is een bezoekje aan Stone Town zeker de moeite waard!

 

Mochten en nog meer vragen zijn over de valuta’s in Tanzania, pin mogelijkheden of cash geld? Stuur ons dan gerust een mailtje. Mocht er nou een onderwerp zijn waar je graag een blog over ziet, laat dat dan vooral aan ons weten of kijk eens bij onze handige tips en feiten over Tanzania!

Avontuurlijke groetjes,

Lex | Tanzania Specialist Blogger

Bekijk hier onze Tanzania reizen

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Tanzania Specialist.

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Tanzania Specialist kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Leeuwen in Ngorongoro

Vakantie in Tanzania voor koppels

Stel je voor: samen met je geliefde bewonder je de leeuwen in Serengeti of ontdek je de spectaculaire diepten van de Ngorongoro krater. Nadat je in slaap valt onder de sterrenhemel, word je bij het ontwaken verwelkomd door de eerste zonnestralen. Of geniet van quality time op een van de parelwitte stranden die Zanzibar rijk […]

Lees verder

Ontdek Tanzania met vrienden

Zijn jij en je vriendengroep altijd op zoek naar nieuwe avonturen? Maak je dan klaar voor een fenomenale ervaring, want Tanzania heeft heel wat voor je in petto. Een boeiende cultuur, prachtige fauna en flora, dromerige stranden, muziek, dans en feest… kom maar op! Waag je dan aan de beklimming van de beroemde Kilimanjaro. Of […]

Lees verder

Wereldrecord op de Kilimanjaro… met Tanzania Specialist

Zondag 6 augustus 2023. Een dag die Ognjen, Zoran, Musa en Wilson nooit meer vergeten. Waarom? Op deze dag bereikten ze de top van Afrika’s hoogste berg: de wereldberoemde Kilimanjaro. Het klinkt misschien niet als een uitzonderlijke prestatie. Want wandelaars van over de hele wereld doen dit dagelijks. Toch is er nu iets bijzonders aan […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania