Background mask

Verantwoord toerisme in Tanzania

Wij houden van Tanzania. Van de dieren, de natuur en de mensen. Daarom willen we dit prachtige land koste wat kost helpen beschermen. Tegelijkertijd willen we je graag de wonderen van Tanzania met eigen ogen laten zien. Verantwoord toerisme is voor ons heel belangrijk en we doen er alles aan om ons steentje bij te dragen.

Als je nu denkt: ‘’Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe kunnen ‘verantwoord’ en ‘toerisme’ samengaan?’’ dan snappen we dat. De toeristenindustrie is helaas niet de meest milieuvriendelijke industrie, maar we doen ons best om iets terug te geven aan de natuur en de mensen. We zoeken continu naar manieren om het morgen nog beter te doen dan vandaag.

We nemen je mee in de voor- en nadelen van toerisme, wat we momenteel doen om de natuur te beschermen en hoe we de lokale bevolking steunen. Ook vertellen we je wat je zelf kunt doen om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten.

Verantwoord toerisme in Tanzania - vliegtuig

Voor- en nadelen van toerisme

De voordelen

Om de voordelen van toerisme in kaart te kunnen brengen, hebben we een local geraadpleegd. Onze directeur, Epimark Mndevu, die is opgegroeid in Lushoto in de Usambara-bergen, is sinds 1996 werkzaam in de toeristenindustrie. Hij weet hier dus alles over.

De toeristensector biedt de lokale bevolking veel banen en een stabiel inkomen. Epimark kan op deze manier niet alleen zijn gezin onderhouden, maar ook winkels en restaurants ondersteunen. Dit is natuurlijk een positieve vicieuze cirkel.

We kunnen hem ook breder trekken: meer toeristen betekent ook meer geld, iets wat vooral ontwikkelingslanden hard nodig hebben. Hiermee komt de economie wat meer tot bloei en kan er geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld landschapsbeheer. Toerisme schaadt de planeet absoluut, maar het brengt ook veel goeds.

De nadelen

Natuurlijk brengt toerisme ook nadelen met zich mee. Het grootste nadeel is toch wel dat er gevlogen moet worden om naar Tanzania te komen. Ook bij het reizen binnen Tanzania moet een (vervuilend) vervoermiddel gebruikt worden. De uitstoot hiervan is niet goed voor het milieu.

Daarnaast is massatoerisme schadelijk. Hoe meer mensen er naar een land reizen, hoe zwaarder de natuur het te verduren heeft. Agrarische landschappen moeten plaatsmaken voor wegen en hotels. Meer toeristen betekent meer uitstoot en afval. Ook kunnen oude culturele tradities verloren gaan en dankzij Instagram veranderen verborgen parels vaak in zeer gewilde safari-hotspots, die zowel de dieren als de natuur verstoren.

Voordelen nadelen toerisme tanzania - leeuw

Onze beloftes om verantwoord toerisme in Tanzania te stimuleren

Het welzijn van de dieren, mensen en natuur staan bij ons op 1. Altijd. Dit betekent bijvoorbeeld dat we tijdens een safari dicht bij je favoriete dieren komen, maar ze nooit storen in hun natuurlijke habitat. Onze gidsen beschikken over uitgebreide kennis om de dieren te beschermen.

Natuurlijk willen we je ook helpen om zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk te reizen als je met ons meegaat. Daarom hebben we geïnvesteerd in gastvrijheidstrainingen, educatieve programma’s, lokale recyclinginitiatieven en groene energie.

Duurzaam zakendoen betekent alles voor ons. Bomen planten, kwetsbare jongeren trainen en bewustwording creëren bij onze leveranciers om ook duurzaam te zijn, zijn dingen die we altijd al wilden doen. Impact maken heeft zin omdat het ten goede komt van iedereen. Met grote dank aan alle klanten van Tanzania Specialist, omdat jullie dit mogelijk hebben gemaakt en nog steeds mogelijk maken!
– Robbin Meulemans, Oprichter Tanzania Specialist

Milieuvriendelijke en duurzame accommodaties

Bij het kiezen van onze accommodaties controleren we natuurlijk op comfort en authenticiteit. Ook hebben we een lange lijst met milieucriteria die we belangrijk vinden; van afvalvermindering tot het gebruiken van groene energie. Aangezien Tanzania ongeveer 3.000 zonuren per jaar heeft, wordt 75% van onze accommodatiemogelijkheden voorzien van zonnestroom. Duurzaam én groen.

Activiteiten zonder CO2 uitstoot

Natuurlijk kun je genieten van een safari in onze 4×4 jeeps, maar je kunt ook alleen je échte voetafdruk achterlaten. Neem bijvoorbeeld deel aan een wandelavontuur, fietstocht, kanosafari of slaap in een eenvoudige tent onder de magische sterrenhemel.

Er zijn nooit genoeg bomen

In 2020 lanceerden we ons Manyara Tree Planting Project, dicht bij het Arusha National Park. We hebben de oorspronkelijke 30 hectare weten uit te bouwen tot 48 hectare en we zijn nog lang niet klaar. Door meer inheemse bomen te planten, willen we in ieder geval een deel van onze uitstoot compenseren.

Bomen planten Tanzania

Donaties waar ze hard nodig zijn

Toen Epimark 16 jaar was, kreeg hij zware griep waardoor hij bewusteloos raakte. De katholieke zusters van de Gare Catholic Dispensary zorgden goed voor hem. Omdat hij daar heel dankbaar voor is, willen we deze instelling steunen. We doneerden medicijnen, matrassen, lakens en hopelijk binnenkort zelfs een echografie- en röntgenapparaat.

Certified Sustainable Travel Africa

De oprichters van Tanzania Specialist wilden alleen samenwerken met bedrijven die goed voor de natuur zorgen. Daarom lanceerden we ‘Certified Sustainable Travel Africa’. Wanneer een bedrijf het milieu als prioriteit heeft, gebruikmaakt van duurzame oplossingen en verantwoordelijkheid neemt in onze toewijding om een duurzaam Tanzania voor iedereen te creëren, krijgen ze van ons deze prestigieuze titel.

Onze werknemers steunen

Zonder onze werknemers zijn we niets. Van ons kantoorpersoneel tot onze gidsen in het wild: ze ondergaan allemaal een streng selectieproces en grondige training, waarbij we ze bewust maken over onze impact op het milieu.

Straatkinderen trainen

Jeugdwerkloosheid is een groot probleem in Tanzania. Om kinderen en jongvolwassenen een goede toekomst te bieden, hebben we in 2022 de Hakuna Matata Academy opgezet. Hier trainen we ongeveer 200 straatkinderen per jaar. Onze focus ligt op de basisvaardigheden in het leven, maar ook op kennis over wilde dieren, de natuur en de toerismesector. Hoe meer ze weten, hoe beter ze de natuur kunnen beschermen en hun gemeenschap kunnen helpen.

We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen. We nemen de verantwoordelijkheid voor de natuur, dieren en mensen in Tanzania en proberen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, dus daarom kijken we voortdurend naar kansen en mogelijkheden.

Wat jij kunt doen aan duurzaam Toerisme in Tanzania

Of je nu naar Tanzania of een ander Afrikaans reist; je kunt altijd jouw steentje bijdragen aan duurzaamheid. We hebben acht waardevolle tips samengesteld die je altijd en overal kunt toepassen.

  1. Kies bij het boeken van je vlucht voor ‘CO2-uitstoot compenseren’.
  2. Steun lokale bedrijven en respecteer culturen en gebruiken.
  3. Kies waar mogelijk voor milieuvriendelijke opties, bijvoorbeeld door de trein te nemen naar Schiphol.
  4. Respecteer de natuur en het wildlife: neem je afval mee en observeer dieren vanaf een afstand. Stoor en voer ze niet!
  5. Neem deel aan verantwoorde activiteiten zoals natuurwandelingen, fietstochten of een kanosafari.
  6. Controleer eventuele richtlijnen met betrekking tot verantwoord toerisme in Tanzania en houd je eraan.
  7. Steun instanties die zich inzetten voor behoud van de natuurlijke omgeving met donaties. Een paar dollar kan al veel doen.
  8. Zet je telefoon uit. Ons internet zorgt voor veel CO2-uitstoot. Hoewel deze tip misschien niet het verschil maakt, helpt het altijd een beetje en geeft het je het ultieme gevoel van vakantievrijheid!

En last but not least: reis met Tanzania Specialist! 😉 Je zult de ervaring van je leven hebben en automatisch al onze inspanningen en initiatieven steunen.

Wil je meer weten over bepaalde initiatieven, activiteiten of reismogelijkheden? Neem dan contact met ons op. We kijken ernaar uit om je Tanzania te laten zien. Op een milieuvriendelijke manier natuurlijk!

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Tanzania Specialist.

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Tanzania Specialist kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania