Background mask

Vogels in Tanzania

In Tanzania kom je de meest mooie, diverse en unieke vogels ter wereld tegen. Ook al komen de meeste mensen naar Tanzania om hun droom om The Big Five of de Grote Trek te zien te verwezenlijken, met een blik op foto’s van vogels in Tanzania en deze gevleugelde vrienden hebben meteen de aandacht.

Om deze majestueuze dieren, groot en klein, in hun natuurlijke omgeving te zien is een onvergetelijke ervaring die je van ontzag zal vervullen. Aan de hand van de kennis van onze gidsen over vogels in Tanzania stelden we in dit artikel een top 10 van vogels in Tanzania samen. Dus pak een kop thee, ga er even goed voor zitten en geniet!

vogels in Arusha National Park, Tanzania

Tanzania: een paradijs voor vogelliefhebbers

Het is niet bekend hoeveel vogelsoorten er precies te vinden zijn in Tanzania, maar de schatting is dat het er zo’n duizend zijn. Sommige vogels in Tanzania zijn al jaren niet meer gezien. Andere soorten zie je overal waar je kijkt – en dan komen onze vogels in Tanzania gidsen natuurlijk goed van pas tijdens jullie safari in Tanzania!

in tanzania komen veel vogels voor in de diverse landschappen

Tien vogels die je op safari kunt tegenkomen

Roodstaartwever – Serengeti National Park

Met zijn 20 tot 22 centimeter, kastanjekleurige veren en donkere vlekken, is de roodstaartwever nou niet de meest kleurrijke vogel. Hij is echter uniek in die zin dat hij behoort tot de endemische vogelsoorten van Tanzania. Dit betekent dat deze mooie vogels nergens anders ter wereld voorkomt. Van juli tot februari bouwen de mannetjes hun nest tijdens het broedseizoen, vaak in de baobabs die in Serengeti National Park veelvoorkomend zijn.

Zilverwangneushoornvogel – Lake Manyara National Park

De zilverwangneushoornvogel heeft een heerlijk rustig leven. Ieder broedseizoen brengt hij door met slechts een partner. Hun voedsel zoeken ze vaak in fruitbomen samen met andere neushoornvogelpaartjes. Dus pas op: soms zie je meer dan honderd neushoornvogels tegelijkertijd! En mocht je nou indruk willen maken op de je medereizigers met een fun fact: de mannetjes zijn te herkennen aan een grote harde schaal om de hele bek heen, de vrouwtjes hebben een kleinere schaal. Prachtige vogels om foto’s van te maken!

Fischer’s dwergpapegaai – Serengeti National Park

Ook al zijn ze slechts 14 centimeter lang, waarmee ze tot de kleinste vogels van Tanzania behoren, Fischer’s dwergpapegaaien zijn makkelijk te herkennen aan hun felgroene en oranje veren. In het Engels heten ze lovebirds, en dat is niet voor niks want deze papegaaien nemen hun liefdesleven serieus: ze zijn monogaam en blijven hun hele leven lang bij een partner. Behalve dat is hun uiterlijk volledig gender-neutraal: puur naar de veren kijkend is het onmogelijk te bepalen of je een mannetje of een vrouwtje ziet.

Savanne arend – Tarangire National Park

Van een van de kleinste vogels in Tanzania, naar een grote roofvogel in onze top 10 van vogels in Tanzania. De savanne arend heeft een spanwijdte tot wel 190 centimeter. Deze arend heet ‘roofarend’ in het Afrikaans omdat deze aaseter behoorlijk agressief kan zijn in zijn pogingen prooi af te pakken van andere vogels – een verschijnsel dat kleptoparasitisme of parasitisme door diefstal heet. Oppassen geblazen dus!

Zwarte reiger – Lake Manyara National Park

De zwarte reiger is een extreem sluwe, pikzwarte vogel van tussen de 42 en 66 centimeter lang. Om vissen te kunnen vangen, stapt hij het liefst in ondiep water, buigt zijn hoofd en spreidt dan zijn vleugels daaromheen als een soort van bladerdak. Op deze manier kan hij duidelijk zien wat er onder water gebeurt en dus makkelijker vissen vangen. Soms is de reiger ook te zien in de buurt van de Afrikaanse heilige ibis. De ibis jaagt de vis op door het water, waarna de zwarte reiger simpelweg landt en de vis oppikt. Snel en gemakkelijk!

Vuurkopbaardvogel – Tarangire National Park

De vuurkopbaardvogel is een van de liefste vogels van Tanzania. Ze staan bekend om hun mooie (en luide) gefluit, waarbij ze fluiten met een geweldig ritme in hun zang. Ze zingen vaak wel twee minuten achter elkaar, waarbij andere vogels dan mee gaan doen. Zo’n talent heeft natuurlijk ook een mooie uitdossing nodig, maar met zijn rood hoofd, gele borst en zwarte vleugels met witte stippen hoeft de vuurkopbaardvogel zich daar niet druk om te maken. Met zo veel kwaliteiten maakt het verder niet uit dat deze bijzondere vogels slechts 10 centimeter lang is!

Flamingo – Arusha National Park

Iedereen weet dat sommige vrouwtjesvogels hun partners kiezen op basis van zeer specifieke eisen – zoals bijvoorbeeld de meest originele dans or het mooiste nest. Flamingo’s (je ziet ze veel in Arusha National Park) hebben ook zo hun eisen; tijdens het paringsseizoen komen namelijk alle mannetjes bij elkaar in een grote groep. Volledig synchroon beginnen ze dan met hun vleugels te klapperen, met hun hoofden te schudden en te zingen. Na dit optreden vinden de verschillende paartjes elkaar, waarna ze voor de rest van hun leven bij elkaar blijven. Mocht je het geluk hebben dit bijzondere fenomeen tegen te komen, dan heb je ongetwijfeld een aantal unieke foto’s van vogels in Tanzania.

Koningsglansspreeuw – Mkomazi National Park

Houd je ogen op tijdens de safari in het Mkomazi National Park, want hier kan je de koningsglansspreeuw tegenkomen. Door zijn prachtige veren is hij niet makkelijk te missen. Bovenop is hij iriserend blauw, groen en paars. Zijn buik is goudgeel, en deze spreeuw heeft een zeer lange staart. Vraag jullie vogelexpert om tips om alle vogels van Tanzania te herkennen tijdens jullie safari.

Pels visuil – Ruaha National Park

Pels visuil komt alleen in Afrika voor. Maar je moet wel een beetje geluk hebben om er een te zien. Want zoals de meeste nachtdieren, jaagt Pels visuil alleen tijdens de schemering en ‘s nachts. Daarnaast is hij met zijn roodbruine veren moeilijk te zien tussen de bomen, waarin hij het liefst de hele dag zit te knuffelen met zijn lief. Maar blijf toch goed kijken, want als de uil ‘s nachts niet genoeg gevangen heeft, wil hij overdag ook nog wel eens tevoorschijn komen.

Struisvogel

In een top 10 van Tanzania’s vogels, kan de grootste vogel ter wereld natuurlijk niet ontbreken: de struisvogel! Er valt veel ter vertellen over deze bijzondere vogel, maar onze favoriete struisvogels feitjes zijn:

  • Een struisvogel kan niet vliegen.
  • Deze vogel heeft maar liefst drie magen.
  • De struisvogel kan een snelheid halen van maar liefst 70 km/ uur.
  • De mannetjes hebben zwart met witte veren, de vrouwtjes zijn bruin-grijs van kleur.
  • Met zijn lange benen en door zijn goede schoptechniek kan hij roofdieren zoals leeuwen of mensen doden… in theorie 😉
  • In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, begraven struisvogels hun hoofd niet in het zand.
  • Hun paringsritueel is zeer gecompliceerd, en om een vrouwtje voor zich te winnen moeten mannetjes echt hun beste beentjes voor zetten – hoor hoe de grote David Attenborough dit hieronder uitlegt:

 

Vogelreizen: onze beste tips

Kan je niet wachten om in een fourwheeldrive te stappen om op zoek te gaan naar de mooiste vogels? Bekijk dan onze tiendaagse safari door alle noordelijke parken met een hoge vogeldichtheid – van Tarangire tot Lake Manyara tot de beroemde Serengeti en de adembenemende Ngorongoro krater.

Het kan ook de moeite waard zijn om in de Manyara Best View Lodge te gaan overnachten: deze lodge ligt vlakbij de Riftvallei, naast een beschermd gebied voor wilde dieren, en biedt daarnaast precies het juiste niveau van comfort dat nodig is na een spannende dag dieren zoeken.

Vragen over onze vogelreizen?

Behalve dat onze gidsen ontzettend veel weten over de Big Five en de ongelooflijke Tanzaniaanse natuur, zijn ze ook enorm goed in het identificeren van honderden vogelsoorten in Tanzania.

Wil jij ook weten hoe je het perfecte rondreis door Tanzania kunt samenstellen, waarmee je zoveel mogelijk foto’s kunt maken van de vogels in Tanzania? Je zal misschien naar Tanzania komen voor de leeuwen, maar weggaan met de vuurkopbaardvogel als meest indrukwekkende herinnering. Neem contact op met het Tanzania Specialist team en begin met een plannen van jou gedroomde vogelreis.

[ninja_form id=2]

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Tanzania Specialist.

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Tanzania Specialist kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Leeuwen in Ngorongoro

Vakantie in Tanzania voor koppels

Stel je voor: samen met je geliefde bewonder je de leeuwen in Serengeti of ontdek je de spectaculaire diepten van de Ngorongoro krater. Nadat je in slaap valt onder de sterrenhemel, word je bij het ontwaken verwelkomd door de eerste zonnestralen. Of geniet van quality time op een van de parelwitte stranden die Zanzibar rijk […]

Lees verder

Ontdek Tanzania met vrienden

Zijn jij en je vriendengroep altijd op zoek naar nieuwe avonturen? Maak je dan klaar voor een fenomenale ervaring, want Tanzania heeft heel wat voor je in petto. Een boeiende cultuur, prachtige fauna en flora, dromerige stranden, muziek, dans en feest… kom maar op! Waag je dan aan de beklimming van de beroemde Kilimanjaro. Of […]

Lees verder

Wereldrecord op de Kilimanjaro… met Tanzania Specialist

Zondag 6 augustus 2023. Een dag die Ognjen, Zoran, Musa en Wilson nooit meer vergeten. Waarom? Op deze dag bereikten ze de top van Afrika’s hoogste berg: de wereldberoemde Kilimanjaro. Het klinkt misschien niet als een uitzonderlijke prestatie. Want wandelaars van over de hele wereld doen dit dagelijks. Toch is er nu iets bijzonders aan […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania