Lake Natron Tanzania

Lake Natron

Background mask

Lake Natron

Lake Natron is een zoutmeer in de regio Arusha in het noorden van Tanzania. De rode kleur van het meer, de flamingo’s die hier leven en de ligging aan de voet actieve vulkaan Ol Doinyo Lengai, maken het Natronmeer een speciale plek om te bezoeken tijdens je rondreis.

Het rode meer

Het Natronmeer is met minder dan drie meter vrij ondiep, maar varieert afhankelijk van het waterpeil in de breedte. De lengte bedraagt 57 kilometer en de breedte is maximaal 22 kilometer. In deze regio valt onregelmatige, seizoensgebonden regenval, voornamelijk tussen december en mei. De temperaturen aan het meer lopen vaak op tot meer dan 40 C°.

Wat Lake Natron zo bijzonder is maakt, is allereerst de rode kleur van het water. De kleur wordt veroorzaakt doordat in het droge seizoen het zoete water in het meer verdampt en er een hoge concentratie zoutmineralen achterblijft. De verschillende micro-organismen en bacteriën die in het water leven, waaronder cyanobacteriën, hebben een rood pigment en  absorberen het zout. Hierdoor ontstaat de rode tint van het water in de diepere delen van het meer en kleurt het water in de ondiepere delen oranje. Ook de zoutkorst op het water krijgt door de aanwezigheid van de bacteriën vaak een rode of roze kleur.

Lake Natron: Perfecte broedplaats voor flamingo’s

Lake Natron is een veilige broedplaats voor flamingo’s, aangezien de meeste andere dieren deze omgeving met de hoge temperatuur van het meer (tot 60 C°) en het hoge zoutgehalte als zeer onprettig ervaren. Het vormt dus een goede barrière tegen roofdieren die de nesten proberen te bereiken op de seizoensgebonden eilanden in het meer. Elk jaar vliegen dan ook meer dan twee miljoen flamingo’s het gebied in om te nesten, waarna de eieren uitkomen tussen september en april. Naarmate het zoutgehalte toeneemt, nemen ook de cyanobacteriën toe en is er meer plek voor nesten in het meer.

Wilde dieren in Lake Natron

Door het hoge zoutgehalte in het meer zou je denken dat er weinig dieren voorkomen in Lake Natron. Maar niets is minder waar. Sommige vissoorten, zoals tilapia, kunnen namelijk prima overleven in het iets minder zoute water aan de randen. Het rode meer is ook de thuisbasis van enkele endemische algen, ongewervelde dieren en andere vogels. Tienduizenden andere watervogels kunnen in de buurt van het meer worden gespot, waardoor dit gebied een topbestemming voor vogelliefhebbers in Afrika is.

Ol Doinyo Lengai, de mystieke Berg van God

Met het rode water en de miljoenen flamingo’s heeft Lake Natron een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers. Maar het gebied heeft veel meer te bieden. Zo heb je er een schitterend uitzicht op Ol Doinyo Lengai, de enige actieve carboniet vulkaan ter wereld. De fabelachtige naam die door de Masai aan deze berg werd gegeven, betekent in het Nederlands “Berg van God”. Het uitzicht op de vulkaan is zeer mooi, maar beschik je over een goede conditie, dan kun je de bijna 3000 meter hoge vulkaan zelfs beklimmen. De tocht begint meestal ’s nachts en duurt gemiddeld 8 uur. Eenmaal aangekomen op de top kun je niet alleen in de krater kijken, maar heb je ook prachtige vergezichten met Mount Meru en Mount Kilimanjaro op de achtergrond. Deze twee bergen zijn, net als Ol Doinyo Lengai, oude vulkanen in de Grote Riftvallei.

De Riftvallei, ook wel bekend als De Grote Slenk of de Oost-Afrikaanse Slenk, is ontstaan door de verschuiving van twee tektonische platen. De vallei die hierdoor is ontstaan, is ongeveer 6400 meter lang. De breedte varieert tussen de 30 kilometer en 100 kilometer, terwijl op sommige plekken de slenk tot wel enkele duizenden meters diep is. Vanaf de top van de Ol Doinyo Lengai heb je een goed uitzicht op een deel van deze immense slenk. Maar ook wanneer je de berg niet beklimt, kun je tijdens een wandeling een goed beeld krijgen van dit bijzondere natuurfenomeen.

Reistijd naar Lake Natron

 • Arusha naar Lake Natron: 6 uur
 • Tarangire naar Lake Natron: 4 uur
 • Lake Manyara naar Lake Natron: 3 uur
 • Karatu naar Lake Natron: 4 uur
 • Noordelijke Serengeti naar Lake Natron: 4,5 uur
 • Mto Wa Mbu naar Lake Natron: 3 uur

Reistips van onze experts over Lake Natron

Mijn naam is Bosco en ik bezoek Lake Natron al meer dan 20 jaar. Het meer is een plek waar onze gasten graag komen. Dit komt doordat het zo anders is dan alle andere parken. Een bezoek aan het Natronmeer geeft je bovendien de kans om je benen te strekken en wat andere activiteiten te ondernemen, voordat je verder gaat met de safari. Vanaf eind juli gaan we vaak van Lake Natron naar Northern Serengeti om de rivieroversteek te zien.

Mijn advies:

Hoe lang blijven ?: Minimaal 2 nachten

Welke accommodatie ?: Masaai Eco Giraffe Camp is een erg leuke accommodatie. Als je op zoek bent naar iets meer luxe, dan is Lake Natron Camp een geschikte plek om te overnachten.

De beste tijd om het Natronmeer te bezoeken

Het is moeilijk te voorspellen wanneer de flamingo’s in Lake Natron te zien zijn. Of deze bijzondere dieren wel of niet aanwezig zijn hangt onder andere af van de regenval. De beste tijd om het meer te bezoeken is in het droge seizoen, van juli tot oktober. In het regenseizoen loop je de kans dat je met de jeep vast komt te zitten in de modder.

Nationale parken in de buurt

Lake Natron is ook een uitstekende uitvalsbasis voor andere bestemmingen, zoals Ngorongoro Conservation Area in het zuiden en Serengeti National Park in het westen.

Excursies en activiteiten in Lake Natron

 • Bezoek een authentiek Masai-dorp
 • Maak een wandeling naar de oevers van het Natronmeer
 • Prachtig uitzicht op de berg Ol Doinyo Lengai
 • Beklim de vulkaan Ol Doinyo Lengai (niet voor iedereen geschikt en op eigen risico!), of geniet van het prachtige uitzicht op deze berg
 • Hiken naar de waterval (niet voor iedereen geschikt en op eigen risico!)
 • Vogels kijken; als je geluk hebt kun je honderdduizenden flamingo’s zien (en horen)
 • Fotograferen: door de rode kleur van het meer, de flamingo’s die er leven en het uitzicht op de imposante vulkaan, is Lake Natron een zeer fotogenieke bestemming.

Informatie en feiten

Lake Natron is bekend om de vulkaan Ol Doinyo Lengai, wat “Berg van God” betekent. Het landschap is ontzettend mooi en ten opzichte van de andere parken zijn hier verschillende activiteiten die je kunt ondernemen.  Van het spotten van flamingo’s en het maken van prachtige wandelingen, tot het bezoeken van een authentiek Masai dorp. Stap uit de auto en geniet van de natuur en activiteiten rond Lake Natron!

Meest voorkomende dieren in Lake Natron

 • Flamingo’s
 • Veel verschillende vogels
 • Vissen
 • Masai-geiten, schapen en ezels
 • Enkele kleine antilopen
 • Zebra’s en gnoes

Feiten over Lake Natron

 • Type meer: zoutmeer
 • De omvang van het meer varieert, maar is na het regenseizoen zo’n 57 kilometer lang en 22 kilometer breed
 • Het totale gebied is 1.040 km2 groot
 • Grootste populatie flamingo’s ter wereld, met wel 2.5 miljoen flamingo’s (wat neerkomt op 75% van de gehele wereldpopulatie)
 • Hoge temperatuur van het water, met maxima tot wel 60 C°

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania