Mwanza stadscentrum

Mwanza

Background mask

Mwanza

Mwanza is een havenstad aan de oever van het Victoriameer in het noordwesten van Tanzania. Het is, na Dar Es Salaam, de drukste en grootste stad. Door de ligging aan het Victoriameer, is de visserij een belangrijk onderdeel van de economie van de stad. Vanuit  deze bijzondere havenstad zie je de prachtige Bismarck Rock in het meer.  Deze indrukwekkende rotsformatie bestaat uit een prachtig, uitgebalanceerd rotsblok bovenop een mooie wirwar van andere rotsen in het meer. De Bismarck-rots is het icoon van Mwanza en de bijnaam van de rotsen bij Mwanza is dan ook “Rock City”.

In het stadscentrum van Mwanza staan koloniale gebouwen, zoals het afbrokkelende Dr. Robert Koch’s House, dat bovenop een heuvel staat. De Indian Public Library, moskeeën en hindoetempels uit 1935 weerspiegelen de Indiase invloed in dit centrum. In het Makoroboi-gebied zijn heel veel winkels.

Mwanza is omgeven door heuvels die bezaaid zijn met enorme rotsblokken. Ondanks de snel stijgende skyline weet Mwanza een ongedwongen sfeer te behouden. Mwanza is niet alleen een leuke stop op weg naar Rubondo Island National Park, het is ook een geweldig start- of eindpunt van of naar safari’s door de Serengeti.

Victoriameer rondom Mwanza

Het Victoriameer is door de ontdekkingsreiziger John Hanning Speke vernoemd naar de Britse koningin Victoria.  Met een oppervlakte van ongeveer 59.947 km² is het Victoriameer het grootste meer van Afrika, het grootste tropische meer ter wereld en het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld qua oppervlakte. Het meer heeft een maximale diepte van 80 tot 84 meter. Het meer bevat veel vissoorten die nergens anders voorkomen, vooral cichliden. Vissen die hier oorspronkelijk niet voorkwamen, ook wel invasieve exoten genoemd, hebben ervoor gezorgd dat veel vissoorten die alleen hier voorkomen met uitsterven worden bedreigd. Een voorbeeld van zo’n invasieve vissoort in het Victoriameer is de nijlbaars.

In het Victoriameer liggen twee nationale parken: Rubondo Island National Park en Saanane Island National Park.

Excursies in de buurt van Mwanza

Rubondo Island National Park is één van de twee Tanzaniaanse nationale parken op een eiland. Het is gelegen in de zuidwestelijke hoek van het Victoriameer, ongeveer 150 km ten westen van Mwanza. Het hoofdeiland, Rubondo, is 237 km2 groot en de omgeving bestaat uit groenblijvend- en halfverliezend bos. Rubondo Island werd in 1965 een wildreservaat om een toevluchtsoord voor dieren te bieden en is onbewoond. Het is te bereiken per parkboot en de accommodaties op het eiland zijn kleine huisjes die ook wel parkbanda’s genoemd worden.

Op Rubondo Island leven een aantal inheemse diersoorten, zoals nijlpaarden, bosbokken, vervetten, sitatungas, krokodillen, olifanten, chimpansees, giraffes, zwart-witte colobusapen, sunis en de grijze papegaai. Ook kun je hier oog in oog komen staan met de buffel, bushpig, hyrax, wrattenzwijn en de grote genetkat .

Reistijd naar Mwanza

Mwanza is met de auto vanuit het Serengeti National Park in 5 uur te bereiken. De stad heeft ook een eigen luchthaven waardoor je deze havenstad makkelijk kunt bereiken.

Reistips van onze experts over Mwanza

Mijn naam is Edgar en ik ben 11 jaar gids in Mwanza. Vakantiegangers genieten echt van Mwanza, doordat het iets biedt voor ieders smaak. Men kan ontspannen aan de waterkant en de beroemde Bismarck-rots bekijken of een uitstapje maken naar de oude stad. Ik krijg veel gasten die hier komen na een safari en sommigen gaan verder naar het Rubondo Island National Park.

Hoe lang blijf je?: 2 dagen is het beste om de stad te zien

Welk hotel?:

 • Speke Bay
 • Ryan’s Bay
 • Hotel Tilapia

Informatie en feiten

Mwanza is de drukste en op één na grootste stad na Dar Es Salaam. Het is gelegen aan het Victoriameer, waar je de prachtige Bismarck Rock in het water kunt zien – het beroemde monument van Mwanza. Het stadscentrum van Mwanza heeft veel historische gebouwen en winkels. Het is ook een geweldige stop op weg naar Rubondo Island National Park of als eindpunt van een safari.

Feiten over Mwanza

 • Oppervlakte: 9.467 km2
 • op één na grootste stad van Tanzania
 • havenstad
 • aan de zuidelijke oever van het Victoriameer
 • in het noordwesten van Tanzania
 • bevolking Mwanza stad: 436.801 inwoners
 • bevolking van de regio Mwanza: 1.135.878 inwoners

Mwanza hoogtepunten

 • beroemde bezienswaardigheid – Bismarck Rock
 • bekend als “Rock City”
 • veel oude koloniale gebouwen
 • vlakbij Rubondo Island National Park

Tripadvisor ervaringen

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania