Stichting Garantiefonds Reisgelden logo

✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Tanzania

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Bekijk reisaanbod

Mwanza

Mwanza is een havenstad aan de oever van het Victoriameer, het ligt in het noordwesten van Tanzania. Het is de drukste en op één na grootste stad na Dar Es Salaam. Omdat het aan het Victoriameer ligt, is de visserij een belangrijk onderdeel van de economie. Op het meer zelf zie je de prachtige Bismarck Rock in het water; dit is zeer indrukwekkende om te zien. De Bismarck-rots is het icoon van Mwanza en is een gevaarlijk uitgebalanceerd rotsblok bovenop de mooie wirwar van rotsen in het meer naast de veerboot pier van Kamanga. De bijnaam van de rotsen bij Mwanza is “Rock City”.

In het stadscentrum van Mwanza staan koloniale gebouwen, zoals het afbrokkelende Dr. Robert Koch’s House, dit gebouw staat op een heuvel. De Indian Public Library, moskeeën en hindoetempels uit 1935 weerspiegelen de Indiase invloed in dit centrum. In het Makoroboi-gebied zijn heel veel winkels.

Mwanza is omgeven door heuvels die bezaaid zijn met enorme rotsblokken. Ondanks de snel stijgende skyline weet Mwanza een ongedwongen sfeer te behouden. Mwanza is niet alleen een leuke stop op weg naar Rubondo Island National Park, het is ook een geweldig start- of eindpunt van of naar safari’s door de Serengeti.

Victoriameer rondom Mwanza

Het Victoriameer is vernoemd naar koningin Victoria door de ontdekkingsreiziger John Hanning Speke. Met een oppervlakte van ongeveer 59.947 km² is het Victoriameer het grootste meer van Afrika, het grootste tropische meer ter wereld en het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld qua oppervlakte. Het meer heeft een maximale diepte van 80 tot 84 meter. Het meer bevat veel vissoorten die nergens anders voorkomen, vooral cichliden. Invasieve vissen, zoals de nijlbaars, hebben ervoor gezorgd dat veel vissoorten die alleen hier voorkomen met uitsterven worden bedreigd.

Aan het Victoriameer liggen twee nationale parken: Rubondo Island National Park en Saanane Island National Park.

Excursies in de buurt van Mwanza

Rubondo Island National Park is één van de twee Tanzaniaanse nationale parken op één eiland. Het is gelegen in de zuidwestelijke hoek van het Victoriameer, ongeveer 150 km ten westen van Mwanza. Het hoofdeiland, Rubondo, is 237 km2 groot en de omgeving bestaat uit groenblijvend- en halfverliezend bos. Rubondo Island werd in 1965 een wildreservaat om een toevluchtsoord voor dieren te bieden en is onbewoond. Het is te bereiken per parkboot en de accommodaties op het eiland zijn kleine huisjes die ook wel parkbanda’s genoemd worden.

Op Rubondo Island leven een aantal inheemse diersoorten, zoals nijlpaard, bosbok, vervet, sitatunga, krokodil, olifant, chimpansee, giraf, zwart-witte colobusaap, suni en grijze papegaai, buffel, bushpig, hyrax, wrattenzwijn en grote genetkat .

Rubondo

Mwanza hoogtepunten

 • beroemde bezienswaardigheid – Bismarck Rock
 • bekend als “Rock City”
 • veel oude koloniale gebouwen
 • vlakbij Rubondo Island National Park

Feiten over Mwanza

 • Oppervlakte: 9.467 km2
 • op één na grootste stad van Tanzania
 • havenstad
 • aan de zuidelijke oever van het Victoriameer
 • in het noordwesten van Tanzania
 • bevolking Mwanza stad: 436.801 inwoners
 • bevolking van de regio Mwanza: 1.135.878 inwoners

Reistijd naar Mwanza

Mwanza is met de auto vanuit het Serengeti National Park in 5 uur te bereiken. Mwanza heeft ook een eigen luchthaven waardoor het makkelijk bereikbaar is.

Reistips van onze experts over Mwanza

Mijn naam is Edgar en ik ben 11 jaar gids in Mwanza. Vakantiegangers genieten echt van Mwanza, doordat het iets biedt voor ieders smaak. Men kan ontspannen aan de waterkant en de beroemde Bismarck-rots bekijken of een uitstapje maken naar de oude stad. Ik krijg veel gasten die hier komen na een safari en sommigen gaan verder naar het Rubondo Island National Park.

Hoe lang blijf je?: 2 dagen is het beste om de stad te zien

Welk hotel?:

 • Speke Bay
 • Ryan’s Bay
 • Hotel Tilapia