Background mask

Safari Afrika, welk safari land in Afrika past bij jou?

Vind hieronder jou perfecte Afrika Safari land! Afrika is misschien wel het meest fascinerende continent ter wereld. Dit komt door de traditionele bevolkingsgroepen en haar rijke natuur en cultuur. De grootste reden voor een safari in Afrika is de bijzonder indrukwekkende en gevarieerde natuur i.c.m. de prachtige dieren die daar te vinden zijn (zoals de big 5).

De 7 Afrikaanse wonderen, welk land kies je voor jouw safari in Afrika:

Mocht je de belangrijkste verschillen tussen de Afrikaanse landen willen weten is het goed om te weten welke hoogtepunten er in Afrika zijn. Dat zal helpen bij het kiezen van het juiste land voor jou safari in Afrika:

 1. De Grote trek in Serengeti National Park (Tanzania). Dit is de langste en grootste groep migrerende dieren in de wereld (meer dan 2 miljoen dieren bij elkaar)
 2. Ngorongoro Krater in Ngorongoro Conservation Area (Tanzania). Dit is de grootste intacte Vulkanische komvormige krater ter wereld. Hoogste concentratie wilde dieren ter wereld per vierkante kilometer.
 3. Mount Kilimanjaro (Tanzania). De hoogste berg van Afrika én de hoogste vrijstaande berg ter wereld.
 4. De Nijl (o.a. in Soedan, Oeganda en Ethiopië). De langste rivier ter wereld (6.650 km.)
 5. De Rode Zee (Egypte). het thuis van 1.100 verschillende soorten vissen, een rif dat meer dan 1500 km.)
 6. De Sahara woestijn (Noord Afrika/ 11 landen) Dit is de grootste woestijn ter wereld (9 miljoen vierkante kilometer).
 7. Okavango Delta (Botswana) de grootste delta in de wereld.

de grote migratie/ de grote trek in serengeti national park

Wat is nu het beste land als je op Afrikaanse safari wil:

Je wilt op safari in Afrika, maar wat is nu het beste land hiervoor en hoe maak je de juiste keuze?

Wat het beste safari land in Afrika is hangt helemaal af van je persoonlijke wensen. Het beste is om voor jezelf een aantal vragen vooraf te beantwoorden, denk hierbij aan:

 • Wil je echt authentieke natuur zien en zien hoe de dieren in het echt leven, of mogen er ook hekken om de gebieden heen staan?
 • Wat is je budget, wil je een exclusieve safari of liever low budget
 • Wil je de ‘big five‘ zien
 • In welk seizoen wil je op reis
 • Wil je je vakantie verlengen met een strandvakantie

Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen om te komen tot jouw perfecte safari land!

Beste tijd om te gaan

Een safari in Afrika kan je het beste plannen in het droogteseizoen. Dit is namelijk de periode dat de kans groot is dat je wilde dieren kan spotten. Dit komt omdat de dieren zich in het droogteseizoen verzamelen bij plekken waar water is. In de deze droge periode kan je dus in korte tijd veel wilde dieren spotten. En dit is natuurlijk dé reden van jouw Safari in Afrika. Hieronder vindt je per maand, welke Afrika safari, per land aan te raden is:

Januari: Tanzania, Kenia en Uganda
In deze maanden valt er vaak geen regen. De dieren verzamelen zich massaal rond waterbronnen die nog aanwezig zijn. Het is een goed moment voor een safari in Kenia, Unganda of Tanzania. Ook bestaat de kans dat je de trek van zebra’s en gnoes ziet in Tanzania.

Februari: Tanzania
Februari is de maand dat er veel gnoes worden geboren in het noordelijke gedeelte van Tanzania. Maar ook in andere gedeeltes van Tanzania worden veel wilde dieren geboren. De kans is aanwezig dat je pasgeboren wilde dieren in het echt kan bekijken tijdens je safari in Tanzania.

Maart: Tanzania, Kenia en Uganda
De droogte is in deze maanden nog aanwezig. Waardoor de kans groot is dat je complete kuddes bij elkaar kan zien. Wil je gorilla’s spotten tijdens een tocht in Uganda? Dan is het aan te raden om dit in een andere maand te plannen. Doordat het regenseizoen in Uganda in maart van start gaat. Zijn de paden door de jungle moeilijk tot niet te bewandelen.

April: Tanzania, Botswana en Namibië
Vooral deze landen zijn geschikt voor het plannen van een safari in de maand april. In Oost-Afrika stopt in April het droogteseizoen en start het regenseizoen. Doordat er weer voldoende water beschikbaar is voor de dieren zullen ze zich niet meer in kuddes begeven. Ze verspreiden zich namelijk door de parken heen. Het spotten van wilde dieren wordt hierdoor lastiger. April is daarentegen meestal wel een voordelige maand om op safari te gaan.

Mei: Zambia
Wil je graag in de maand mei op safari? Dan is Zambia het meest geschikt.

Juni tot september: Heel Afrika
Eind juni is Zuidelijk-Afrika bijna op zijn best. Juli t/m september is echter de perfecte periode om af te reizen naar Afrika voor een safari. Een Afrika safari is ontzettend gewild in deze periode. Het is dus van belang dat je de accommodatie en reis ruim van tevoren vast legt.

Oktober: Tanzania, Zimbabwe en Kenia
Door de voorgaande droge maanden bestaat een grote kans dat je veel wilde dieren kan spotten in het wild.

November: Tanzania en Zambia
In Tanzania kan je de terugkerende zebra’s en gnoes spotten. Deze dieren zijn op terugweg naar Serengeti en is een indrukwekkende gebeurtenis. De andere landen in Afrika zijn in november alsnog goed te doen voor het plannen van een safari. Maar in de overige maanden haal je meer uit je reis.

December: Tanzania, Kenia en Uganda. 
Tijdens de feestdagen de intentie op erop uit te trekken? Een safari in Afrika in december is goed mogelijk in deze landen. Over het algemeen in december een droge maand in Afrika en de kans op wilde dieren spotten is in hoge mate aanwezig.

groep olifanten met uitzicht op kilimanjaro

Waarom is Tanzania het perfecte Afrika safari land?

Tanzania is vrij uniek vanwege het echte authentieke safari gevoel dat je daar zult vinden. Als een van de weinige landen in Afrika staan hier geen hekken om de parken. De dieren leven hier, omdat dit hun natuurlijke leefomgeving is. In tegenstelling tot andere Afrika safari landen waar de dieren door de eigenaren van het land zijn gekocht en tussen de hekken van de eigenaar op het land worden gehouden. Je vindt dus geen hekken om de parken in Tanzania. Dieren leven hier omdat dit hun natuurlijke verblijfplaats is waar zij graag willen zijn.

Safari zoals het hoort vind je dus in Tanzania!

Je zult in Tanzania geen asfalt wegen vinden in de nationale parken, in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen. Alles is in Tanzania echt “Back to Nature”. Puur om de natuurlijke verblijfplaats van de dieren te respecteren.

Zoals je kunt zien liggen 3 van de 7 Afrikaanse wonderen in Tanzania. De exclusieve hoogtepunten voor een safari in Afrika liggen allen in Tanzania, namelijk de grote trek in de Serengeti en de Ngorongoro krater. Naast deze 2 hoogtepunten is ook zeker Tarangire National Park erg bijzonder, hier vind je namelijk de hoogste concentratie olifanten ter wereld.

Vanwege bovenstaande redenen zul je begrijpen dat Tanzania niet het goedkoopste land in Afrika is, maar een Tanzania safari biedt je wel de allermooiste ervaring.

Wat heeft Tanzania te bieden?

Bij een authentieke safari denken de safari kenners meestal meteen aan Tanzania. Mensen die overal al op safari geweest zijn halen Tanzania toch vaak als hoogtepunt naar boven. Wij zijn ook niet voor niets voor de volle 100% voor Tanzania gegaan. Tanzania heeft alles en behoort hierom tot het beste Afrika safari land. Zo is de Serengeti het beroemdste park ter wereld en heb je in de bijzondere Ngorogoro krater, de grootse intacte ingestorte vulkaankegel ter wereld en de grootste kans om de zwarte neushoorn in het wild te spotten.

De migratie oftewel grote trek waarbij miljoenen grazende dieren op zoek zijn naar vers gras en water is ook een spektakel om te zien.

Jeep driving away

5 tips voor een onvergetelijke safari

Wanneer je Afrika zegt, denk je meteen aan mooie safari’s met schitterende dieren in het wild. Om de juiste safari te kiezen die optimaal aansluit bij jouw wensen geven wij graag een aantal tips. Omdat je safari een onvergetelijke gebeurtenis moet worden vol mooie en spannende herinneringen om op terug te kijken.

1. Kies een goede touroperator en kies de accommodatie

De keuze voor een goede touroperator is een must wanneer je jouw reis wilt samenstellen. Je hebt iemand nodig die jouw wensen kan omzetten in de perfecte reis. Daarnaast heb je vast een voorkeur voor een ‘soort’ accommodatie. De accommodaties in Tanzania verschillen bijvoorbeeld per park van elkaar.

2. Wat wil je nog meer naast een safari in Afrika?

Wanneer je op safari gaat kan je hier dagen zoet mee zijn. Bedenk wel: Afrika is een warm land en een safari is indrukwekkend. Wil jij na je safari nog even bijkomen? Dan kan je bijvoorbeeld naar één van de mooie eilanden die Afrika te bieden heeft zoals Mafia island.

3. Hoeveel weken heb je vakantie?

Het ligt geheel aan de bestemming in Afrika als het gaat om de juiste reisduur. Bijvoorbeeld wanneer je naar Zuid-Afrika wilt. Dan heb je minimaal twee weken nodig om het beste uit je reis te halen. Terwijl je in Tanzania of Kenia bijvoorbeeld al ontzettend veel kan zien en meemaken in één week tijd.

4. Check de praktische dingen ruim van tevoren

Heb je de nodige vaccinaties? Hoe zit het met een Visum voor Tanzania? Hoe werkt alles in Afrika zoals de valuta’s en wat is het reisadvies? Allemaal interessante dingen om voor je vakantie te checken. Bekijk onze praktische tips over Tanzania in één overzicht.

5. Privé safari of een groepsreis?

Weeg de voor- en nadelen voor jouw keuzen zorgvuldig af tegen over elkaar. Reis jij liever met een privégids? Of vindt je het juist gezellig om met een groep een safari door Afrika te maken? Er is van alles mogelijk. De Tanzania Specialist helpt je graag bij het maken van een keuze.

Hoe stel je jouw Afrika safari dan samen?

In Tanzania kun je iedere reis geheel in richten op je persoonlijke wensen en budget. In Tanzania kun je het meeste wild spotten en is het het hele jaar goed bereikbaar. Daarnaast kun je je reis verlengen met een heerlijke Zanzibar vakantie of een strandvakantie op een van de andere mooie eilanden.

Wanneer Tanzania het beste Afrika safari land voor jou is helpen wij van Tanzania Specialist graag om deze droomreis werkelijkheid te maken.

 

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Tanzania Specialist.

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Tanzania Specialist kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Waarom Chapka Reisverzekering jouw ultieme safarireisgenoot is

Gefeliciteerd met het boeken van je Afrikaanse safari-avontuur! Tanzania kan niet wachten om je te verwelkomen. En ook bij Tanzania Specialist zijn we erg blij voor je 😊. Ben jij de dagen ook al aan het aftellen tot je droomsafari begint? Voordat je je koffers pakt en je safarihoed afstoft, is er nog één belangrijk […]

Lees verder

Nu ook Tanzania in de spotlight bij Tv-programma De Bachelor

Eerder schreven we al over de prachtige beelden van Zanzibar die we zagen tijdens de eerste afleveringen van De Bachelor. Nu de finale van dit seizoen nadert en de bachelors op 24-uurs date gaan, krijgt ook Tanzania de roem die het verdient! De populaire serie De Bachelor is inmiddels al enkele weken op Nederlandse televisie […]

Lees verder

Wat te doen op Zanzibar? 9x de leukste activiteiten

Zanzibar; het paradijselijke eiland gelegen voor de kust van Tanzania. Maar, Zanzibar is veel meer dan alleen een tropisch paradijs met parelwitte stranden en kristalhelder water! Zo vind je er een rijke geschiedenis met diverse culturele invloeden en adembenemende natuur. Spot de zeldzame rode colobusapen in Jozani Forest, pedel door de mangroven en koel af […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania