Serengeti – waar precies, en voor hoe lang?

We krijgen veel vragen over de Serengeti. Waar en hoe lang moeten je in de Serengeti verblijven? En wat zijn dan de beste plekken? Daar kunnen wij natuurlijk antwoord op geven!

Serengeti is heeft een oppervlakte ter grootte van de helft van Nederland. En de weg ernaartoe is enkele uren rijden. Hierdoor is het belangrijk om je reis in de Serengeti goed te plannen, zodat je het ultieme uit je Serengeti ervaring kunt halen. Waar je moet zijn, hangt ook heel erg af van het seizoen waarin je naar de Serengeti reist.

Centraal Serengeti

De Serengeti is natuurlijk bekend vanwege de grote trek en de grote hoeveelheid leeuwen, luipaarden, chita’s en vele andere dieren. Dit ga je allemaal vinden in Centraal Serengeti. Dus hier raden we altijd aan om minimaal 1 dag (liever 2 dagen) te verblijven.

Welke accommodatie kun je het beste kiezen in Centraal Serengeti?

De Tanzania Specialist reisadviseurs kennen de accomodaties waar jullie het beste kunnen verblijven. Dit is namlelijk erg afhankelijk van de tijd van het jaar. Zodat jullie de grootste kans hebben om dicht bij het wild te kunnen komen. En dus de meeste kans hebben om leeuwen, Cheetahs, luipaarden en nog veel meer te kunnen zien.

De grote trek:

Indien jullie de grote trek willen zien, zul je afhankelijk van het seizoen naast Centraal Serengeti ook nog naar een andere locatie moeten reizen. Namelijk de plek waar de grote trek zich op dat moment zou moeten bevinden. Onze wildlife manager, kan haarfijn uitleggen waar de migratie zich zal bevinden van week tot week. En zal zo ook de juiste accommodatie aan onze reisadviseurs kunnen geven.

Wanneer naar Zuiderlijk Serengeti (Ndutu)?

In het algemeen geldt dat van begin december tot en met februari de grote trek in Zuiderlijk Serengeti zal zijn (ofwel het Ndutu gebied). Hier trekken deze dieren dan heen om hier geboorte te geven aan vele duizenden kalven. Op sommige momenten worden er honderden kalveren tegelijk geboren. Dit is heel uniek om mee te maken. Je kunt dan vele honderdduizenden gnoe’s en zebra’s vinden op deze vlaktes. Tanzania Specialist kan je vertellen welke accommodatie het beste zal zijn op jullie vertrekdatum. Wij adviseren om minimaal 2 dagen in Ndutu Area te verblijven. In theorie is het ook mogelijk om 1 dag Zuid-Serengeti te doen, omdat je de Serengeti doorgaans via de zuidelijke kant binnenrijdt. Al wordt het dan wel een iets drukker schema dan dat je er meer de tijd voor neemt. Dit zal natuurlijk altijd beter en meer ontspannen zijn.

Wanneer Noordelijk Serengeti?

Vanaf half juli t/m half oktober zal de grote trek zich in noordelijk Serengeti bevinden. Dan zal er dus een geschikte accommodatie in het Noorden van de Serengeti gevonden moeten worden. En omdat je de Serengeti binnen rijdt vanuit het Zuiden, zul je het niet halen om meteen door te rijden naar het Noorden. Hierom is ons advies dan altijd om de 1e dag in Centraal Serengeti te verblijven voor de gamedrive. De 2e dag wordt er dan een prachtige gamedrive gemaakt naar het noorden. We adviseren om minimaal 2 dagen in Noordelijk Serengeti te verblijven om zodoende meer kans te hebben om de bekende rivieroversteek te kunnen meemaken. En de dag erna kun je nog de gehele ochtend gamedrive doen in het noorden, waarna jullie in de middag weer zullen terugrijden naar Centraal Serengeti. Op deze manier kun je de gehele route in gamedrive tempo afleggen en is er voldoende tijd om te genieten van de prachtige wilde dieren die jullie onderweg tegen zullen komen.

Als je deze planning dus niet goed maakt, of met de verkeerde lodges, dan is het risico dat je moet haasten om de lodge nog op tijd te halen. De reisadviseurs van Tanzania Specialist zullen je hier ten alle tijde bij helpen. Hierin is Tanzania Specialist zeker onderscheidend en dit zal ten goede komen van jullie safari!

Tijdschema van de grote jaarlijkse Wildebeest migratie per maand

Het maandelijkse tijdschema voor de grote trek is bedoeld als gids. Het migratiepatroon kan varieren, omdat het allemaal afhangt van het begin van de regen.

JANUARI
De migratie concentreert zich in het zuidoostelijke Serengeti National Park en stroomt over in de Ngorongoro-krater.

FEBRUARI
De vlakten met kort gras zijn de belangrijkste voedingsbodem voor meer dan 1,8 miljoen wildebeesten, 800.000 zebra’s en veel gazellen. Roofdieren volgen dichtbij en voeden zich met de pasgeborenen. Er is op dit moment voldoende voedsel voor de roofdieren.

Dit is de belangrijkste maand voor wildebeestgeboorten. De grote kuddes zijn op weg naar de Ndutu Woodlands. Midden februari is de tijd dat de gnoes beginnen te bevallen. Deze maand staat ook bekend als het kalfseizoen.

MAART
Het begin van lange en zware regenval is de tijd dat het verse gras is uitgeput na enkele maanden weiden en de pasgeboren gnoes zijn sterk genoeg om de migratie bij te houden. Dit is het moment waarop de migratie op weg gaat naar Maswa Game Reserve op zoek naar betere begrazing.

APRIL/ MEI
De zwaarste regenachtige maand en de kuddes zijn in het gebied van Maswa, waarbij de gnoes bijna gelijkmatig verspreid zijn in de regio.  Dit is niet de populairste maand om ze te bekijken, omdat de regio nat is en sommige wegen onbegaanbaar zijn.

JUNI
De regen komt tot een einde en de kuddes beginnen naar het noorden te migreren en steken de rivier de Grumeti over, waar veel wildebeesten en zebra’s elk jaar hun leven verliezen, maar zorgen voor een jaarlijks feest voor de enorme krokodillen die wachten bij de populaire grensovergangen. Dit is een populaire tijd voor het waarnemen van de grote katten.

JULI/ AUGUSTUS
Als alles volgens plan loopt dan zou de migratie nu in noordelijke Serengeti moeten zijn, oversteek naar de Masai Mara in Kenia. Dit zijn de beste maanden om de River Crossing op de Mara-rivier vanaf Masai Mara te zien, met fantastische fotografische mogelijkheden. Deze rivier is een gevaarlijke oversteek. Als het niet nodig is zullen de dieren de oversteek niet maken. De laatste 2 jaar is 2/3e van de migratie de Mara Rivier niet overgestoken, omdat het gras in Noord-Serengeti daar nog goed genoeg was.

SEPTEMBER
De migratie zou nu in Noord Serengeti en Masai Mara Nature Reserve in Kenia moeten zijn.

OKTOBER
De tijd dat het Noord Serengeti en Maasai Mara-natuurreservaat overvloedige voorraden water en goede begrazing heeft, vandaar een populaire maand om de grote kuddes hier te bekijken.

NOVEMBER
Als de korte regens deze maand komen, zullen de migrerende kuddes Wildebeest, Zebra en Gazelle naar het zuiden gaan in Tanzania’s Serengeti National Park.

DECEMBER
Meestal komt de migratie nu op de zuidelijke vlaktes van Serengeti, waar er overvloed is aan nieuw, fris, jong gras om zich te voeden. Wanneer de migratie zuidwaarts naar Southern Serengeti gaat, beginnen de migrerende zebra’s te baren.

Geïnspireerd geraakt? Bekijk dan snel alle Tanzania reizen in ons aanbod of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.