Background mask

Wereldrecord op de Kilimanjaro… met Tanzania Specialist

Zondag 6 augustus 2023. Een dag die Ognjen, Zoran, Musa en Wilson nooit meer vergeten. Waarom? Op deze dag bereikten ze de top van Afrika’s hoogste berg: de wereldberoemde Kilimanjaro.

Het klinkt misschien niet als een uitzonderlijke prestatie. Want wandelaars van over de hele wereld doen dit dagelijks. Toch is er nu iets bijzonders aan de hand: Ognjen is nog maar vijf jaar oud!

De vijfjarige jongen heeft met het beklimmen van de Kilimanjaro niet alleen zijn droom waargemaakt, maar staat nu ook in de boeken met een nieuw wereldrecord. Hij is de jongste ter wereld die het Dak van Afrika, de bijnaam van de Kilimanjaro, op 5.895 meter bereikt heeft.

Maar dat ging natuurlijk niet vanzelf. Daar was een goede voorbereiding voor nodig. Van acclimatisatie en beklimmingen van Europese toppen tot administratieve rompslomp.

En omdat hij nog maar vijf jaar oud is, moesten er begeleiders mee.

De voorbereiding

Ognjen komt uit Servië en droomt er al een lange tijd van om de Kilimanjaro te beklimmen. De top bereiken en voor het beroemde bord op de Uhuru-piek zitten; dat wilde hij doen. De passie van Ognjen verrast zijn ouders, maar ze hebben hem vanaf het begin gesteund.

Ognjen was niet te stoppen en wandelde dagelijks makkelijk 20 kilometer. De voorbereiding was tegelijkertijd ook een mooi voorproefje van het echte werk. Want ze wandelden ook naar bergen als de Sass Pordoi (2.950 m) en de Piz Boe (3.152 m) in Zuid-Tirol. En elke foto die ze op de top maakten, gaf een extra boost motivatie voor het einddoel. En toen zagen ze ook dat de droom van Ognjen snel werkelijkheid zou worden.

Het was de passie die hen bij elke wandeling weer bij de top bracht. Maar ook dankzij de muziek van de beroemde heavymetalband Sabaton uit Zweden lukt het elke keer weer. Want Ognjen is groot fan van deze band en hun muziek. Toen de band hoorde over de droom van Ognjen, waren ze omver geblazen door zijn doorzettingsvermogen en avontuurlijkheid. En daarom begonnen ze hem voor 100% te ondersteunen.

De route naar de Kilimanjaro

De knoop is doorgehakt: Ognjen en Zoran, zijn vader, gaan de Kilimanjaro beklimmen in 2023. Ze begonnen de voorbereiding met het zoeken naar een touroperator die hen kon ondersteunen. En zo kwamen ze bij Tanzania Specialist terecht.

We konden niet anders dan ‘ja’ zeggen, want ook wij stonden versteld van hun doorzettingsvermogen en voorbereiding voor dit avontuur. Voordat Ognjen zijn droom kon waarmaken en het wereldrecord wilde verbreken, moesten we toestemming vragen aan de autoriteit van Kilimanjaro National Park (KINAPA).

Na de goedkeuring, hebben we hen verder geholpen met de voorbereiding. Zo gaven we Zoran alle nodige informatie en las hij onze reisgids met daarin al onze tips en aanbevelingen voor deze reis.

De Machame-route leek volgens onze eigen gidsen het beste om de top te bereiken. Daarnaast is het ook nog eens een van de mooiste klimroutes ter wereld. Je krijgt er zelfs een beloning voor als je deze wandelt.

Ognjen en zijn vader regelden alles. Van vaccinaties, visa, verzekeringen, vliegtickets en gear. Maar ook voor de zekerheid: een schriftelijke toestemming van Ognjen zijn moeder.

De grootste uitdaging van deze beklimming is de omgeving. En daarom moesten ze hun lichaam voorbereiden om op grote hoogte te zijn, zodat ze hoogteziekte konden vermijden. En daar is acclimatisatie voor nodig.

Daarom deden ze een natuurlijke acclimatisatie twee weken van tevoren. En niet alleen dat. Ze voerden eerder al een succesvolle kunstmatige acclimatisatie uit op 6.500 meter hoogte. En sliepen ze in een hut waar ze de omstandigheden ervaarden die bij een hoogte van 5.000 meter horen.

Hoe Ognjen dit deed? Alsof het een eitje was. Hij slaagde met vlag en wimpel. En hij was klaar om te gaan.

De top is binnen handbereik

Eindelijk was het zover. De dag waarop Ognjen en Zoran zo lang hebben gewacht. De dag waar ze zo naar uitgekeken hebben. Musa verwelkomde hun. Hij is één van onze beste Kilimanjaro-gidsen en samen met de dragers en Wilson de assistent-gids begeleidde zij Ognjen en Zoran naar de top.

Wij spraken Musa na de afdaling en daarom nemen wij je hieronder mee in het avontuur. Strik je veters goed, want we gaan op en neer!

Het eerste probleem kwam sneller dan verwacht. Want direct bij het startpunt, Machame Gate, zagen ze dat er geen kinderen toegestaan zijn op deze route. Dus waren er nog meer goedkeuringen nodig. Door een goede voorbereiding, werd dit probleem snel opgelost. En konden ze hun tocht vervolgen.

Alsof er niks gebeurd was, wandelden ze de eerste kilometers door een prachtig natuurlijk regenwoud. Op weg naar het Machame Camp, waar ze de nacht doorbrachten.

Dag twee is een kortere dag van maar vijf kilometer. Na een soepele dag, kwamen ze al vroeg aan bij het Shira Camp. Hier was het tijd om te ontspannen, te eten en te drinken. Om daarna de tenten op te zetten en heerlijk te slapen onder de Afrikaanse sterrenhemel.

Zo soepel als dag twee was, zo uitdagend was de derde dag. Want ze moesten dubbel zo ver lopen. Ognjen zag het niet als een probleem en begon te wandelen. Misschien wel op het ritme van zijn favoriete Sabaton-nummer.

Ze liepen naar de beroemde Lava Tower toe. Deze wandeling bracht de eerste hoogtemeters in de benen, waardoor ze de tijd namen om te lunchen.

Iedereen zat goed in z’n vel en kon niet anders dan genieten van het prachtige uitzicht op dit natuurwonder. Na de lunch liepen ze verder naar het Barranco Camp, dat net naast de indrukwekkende, enorme en steile Barranco-muur ligt.

De vierde dag volgt het niveau van dag drie op. Want met veel stijgen en dalen was het opnieuw een uitdaging. Maar nog steeds is Ognjen niet te stoppen. Wel wordt hij goed in de gaten gehouden door de volwassenen om hem heen.

Toen ze van het Barranco Camp naar het Barafu Camp liepen, was er in de verte een adembenemend uitzicht te zien: de Kibo-vulkaan en Mount Meru. Daar aangekomen, konden ze ontspannen, lekker warm eten en slapen. Maar niet voor lang..

Want de wekkers rinkelden midden in de nacht. Het was tijd om aan hun laatste beklimming te beginnen. Het was koud en er stond veel wind. Maar het humeur van Ognjen was nog steeds onverwoestbaar. Het laatste stuk legde hij af met veel motivatie, enthousiasme en energie van Sabaton. Op naar het laatste lange stuk naar de Uhuru Peak. Iedereen hield hem goed in de gaten, want dit is het meest uitdagende deel van de route.

Na een paar uur zagen ze het bord waar Ognjen van droomde:

GEFELICITEERD! JE BENT NU OP UHURU PEAK TANZANIA 5895M

 

Ingepakt door warme jassen en met een glimlach van oor tot oor worden ze opgewarmd door de opkomende zon. En op dat moment maakten Ognjen, Zoran en de gidsen de foto. De foto die ze altijd zal terugbrengen naar dit bijzondere moment.

En natuurlijk vierden ze een klein feestje om stil te staan bij dit moment. Na een paar uur begon de afdaling naar Mweka gate. Op een hoogte van ongeveer 3.000 meter namen ze een kleine pauze. Ze aten wat en genoten van de laatste paar uur die ze samen zouden hebben.

Iedereen was dolblij.

Ognjen was op-en-top gelukkig en Zoran was trotser dan ooit op de prestatie van zijn vijfjarige zoon. Hij voorspelt de toekomst van Ognjen als een gepassioneerde bergbeklimmer, die de erfenis van Sabaton bewaakt met zijn leven.

 

Ognjen Žitkovic – vijf jaar oud, een held en wereldrecordhouder.

 

Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal en wil je de Kilimanjaro beklimmen? Neem dan contact op! We willen jou ook graag helpen bij het waarmaken van jouw droom.

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Tanzania Specialist.

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Tanzania Specialist kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Waarom Chapka Reisverzekering jouw ultieme safarireisgenoot is

Gefeliciteerd met het boeken van je Afrikaanse safari-avontuur! Tanzania kan niet wachten om je te verwelkomen. En ook bij Tanzania Specialist zijn we erg blij voor je 😊. Ben jij de dagen ook al aan het aftellen tot je droomsafari begint? Voordat je je koffers pakt en je safarihoed afstoft, is er nog één belangrijk […]

Lees verder

Nu ook Tanzania in de spotlight bij Tv-programma De Bachelor

Eerder schreven we al over de prachtige beelden van Zanzibar die we zagen tijdens de eerste afleveringen van De Bachelor. Nu de finale van dit seizoen nadert en de bachelors op 24-uurs date gaan, krijgt ook Tanzania de roem die het verdient! De populaire serie De Bachelor is inmiddels al enkele weken op Nederlandse televisie […]

Lees verder

Wat te doen op Zanzibar? 9x de leukste activiteiten

Zanzibar; het paradijselijke eiland gelegen voor de kust van Tanzania. Maar, Zanzibar is veel meer dan alleen een tropisch paradijs met parelwitte stranden en kristalhelder water! Zo vind je er een rijke geschiedenis met diverse culturele invloeden en adembenemende natuur. Spot de zeldzame rode colobusapen in Jozani Forest, pedel door de mangroven en koel af […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania