Mahale National Park chimpansees

Mahale Mountains National Park

Background mask

Mahale Mountains National Park

Mahale Mountains National Park ligt in het westen van Tanzania, ten zuiden van de stad Kigoma. Het park dankt zijn naam aan het Mahale-gebergte. Deze bergen zijn één van de slechts twee beschermde gebieden voor chimpansees, die je tijdens je Tanzania vakantie of rondreis kunt tegenkomen. De chimpanseepopulatie is zelfs de grootste bekende hier. Dit is ook de enige plek waar chimpansees en leeuwen naast elkaar leven. Mahale Mountains National Park ligt tussen de spectaculaire, beboste berghellingen. De bescherming van de duizenden chimpansees die in de regio wonen, was oorspronkelijk de belangrijkste reden om het park te creëren.

Chimpansees in Mahale Mountains

Het park (net als zijn noordelijke buurman Gombe) is de thuisbasis van enkele van de laatst overgebleven wilde chimpansees van Afrika. De populatie is ongeveer 900 groot en de chimpansees die hier wonen gewend aan menselijke bezoekers. Omdat de chimpansees vatbaar zijn voor veel ziekten, gelden er strikte regels voor het veilig uitvoeren van primaatsafari’s in Tanzania. Mis dit avontuur niet! Breng tijdens je wandeling door dit nationale park wat tijd door op zoek naar de chimpansees. De wandelingen worden geleid door deskundige en ervaren gidsen. Je maakt kennis met de chimpanseegroep die er woont en je hebt voldoende tijd om ze te observeren. Het ontmoeten van de chimpansees is een unieke, magische ervaring!

Andere hoogtepunten van het nationale park

Mahale Mountains National Park is ook beroemd om zijn fantastische zonsondergang boven het Tanganyikameer, waardoor het een essentiële stop is voor enthousiaste fotografen. Een ander bijzonder kenmerk van het park is dat het één van de weinige parken in Afrika is waar je doorheen moet wandelen in plaats van rijden, omdat er geen aangelegde wegen zijn binnen de grenzen van het park. De enige manier om het park in en uit te gaan is per boot over het meer.

Wilde dieren in het Mahale National Park

De adembenemende omgeving van het park omvat regenwoud, grasland, alpine bamboe en bos. Je kunt hier meer dan 50 soorten dieren vinden. Er komen overwegend apenfamilies voor. Er zwemmen meer dan 100 unieke vissoorten in het heldere water van het meer.

Excursies in Mahale Mountains National park

Breng een avontuurlijke ochtend door op zoek naar de chimpansees op de beboste hellingen van Mahale National Park. Tijdens de wandeling, die wordt begeleid door deskundige en ervaren gidsen, ontmoet je al snel de chimpanseegroep die hier woont en heb je een uur om ze te observeren voordat je terugkeert naar de lodge. Omdat de chimpansees vatbaar zijn voor veel ziekten, gelden er strikte regels voor het veilig uitvoeren van primaatsafari’s in Tanzania.

Reistijd naar Mahale Mountains National park

Met het vliegtuig (naar Kigoma) is de gemakkelijkste manier om Mahale te bereiken. Vanaf Kigoma naar Mahale is het 7 uur rijden. Er is ook een Airstrip bij Mahale maar het is niet eenvoudig om hier een goede verbinding mee te krijgen. Uiteraard geven we je graag advies over hoe je Mahale op de meest comfortabele en goedkoopste manier kunt bereiken. Je kunt dan zelf vergelijken en beslissen wat voor jou het beste is.

Reistips van onze experts over Mahale National Park

Mijn naam is Nixon en ik ben al 13 jaar gids in Mahale Mountains National Park. Onze gasten zijn zo opgewonden als ze chimpanseefamilies in het bos spotten en ze van dichtbij mogen bekijken. De meeste chimpansees zijn gewend aan mensen en tonen geen angst, wat deze ervaring uniek maakt!

Mijn advies:

Hoe lang blijf je?: Minimaal 2 dagen

Welk hotel?:

 • Mahale Mango Bandas (zilver – low budget)
 • Kungwe Beach Lodge (goud)
 • Greystoke Mahale (platinum)

De beste tijd om Mahale Mountains National Park te bezoeken

Dit park is het hele jaar door te bezoeken. De beste tijd om dit park te bezoeken is in het lange droge seizoen van juli tot oktober. Gedurende deze periode worden chimpansees meestal in grote groepen gezien, de zon verlicht de vissen in het meer en het strand is een uitnodigende plek om te ontspannen.

Informatie en feiten

Mahale Mountains National Park ligt in het westen van Tanzania. Je vindt hier één van de twee beschermde gebieden voor chimpansees in Tanzania. De chimpanseepopulatie in Mahale Mountain National Park is de grootste bekende en het is de enige plaats waar chimpansees en leeuwen naast elkaar leven.

Meest voorkomende dieren in Mahale Mountains National Park

 • Chimpansee
 • Angola Colobus
 • Rode Colobus
 • Roodstaart- en blauwe aap
 • Bos vogels

Minder vaak voorkomend en zelden gezien:

 • Olifant
 • Leeuw
 • Wilde hond
 • Roan antilope
 • Buffalo
 • Giraffe

Feiten over Mahale Mountains National park

 • gelegen in het westen van Tanzania (ten zuiden van Kigoma)
 • oppervlakte van 1.650 km²
 • geopend in 1985

Mahale Mountains National Park hoogtepunten

 • grenst aan het Tanganyikameer, het langste, op één na diepste en minst vervuilde zoetwatermeer ter wereld met naar schatting 100 vissoorten
 • geweldig om chimpansees te zien
 • prachtige flora en fauna in het bos

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania