Background mask

Selous Game Reserve

Selous Game Reserve is het grootste wild reservaat van Afrika. Het uitgestrekte gebied is gelegen naast de Tanzaniaanse kust. Selous is populair onder reizigers die graag een bootsafari willen doen. Selous is afgelegen van de beroemde noordelijke safariparken, zoals Serengeti, Ngoronogoro Krater en Tarangire. Het is hierom wel iets moeilijker om Selous te combineren met andere parken, omdat je een extra vlucht moet nemen voor een Selous safari.

[toc]

Wat kun je verwachten in Selous Game Reserve:

Hoewel de concentratie van het wild er niet zo hoog is als in de Noordelijke nationale parken, biedt het wel andere voordelen. Zo is het er een stuk rustiger en kun je tijdens de safari off-road rijden (net zoals in Zuid-Serengeti, ofwel Ndutu area).

In Selous komt de big five voor, al heeft maar een handje vol klanten van ons ooit de neushoorn gespot in Selous. We spreken eigenlijk meestal in Selous over de big Four. Zeker omdat de paar neushoorns die in Selous voorkomen altijd graag verblijven in de dik begroeide gebieden. Hierdoor is de kans dat je deze zult tegenkomen tijdens je safari erg klein.

Wel komen in Selous grote groepen olifanten en buffels voor en zul je rond de Rufiji River veel dieren spotten. Dit is ook de plek waar de Leeuwen en Luipaarden hun kans afwachten om hun prooi te vangen. Dit is iets dat onze klanten altijd erg waarderen aan hun gamedrive in Selous Game Reserve.

Selous game reserve boat safari

Daarnaast heeft Selous Game Reserve de hoogste concentratie wild dogs van Afrika. Dit in combinatie met de rust in Selous is een veel gehoorde reden dat klanten ervoor kiezen om toch een Selous safari te maken.

Wilde honden zie je tijdens je Selous safari

Selous safari gecombineerd met de parken in het noordelijke circuit

De meeste klanten combineren een Selous safari uiteraard met de nationale parken in het Noordelijke circuit (Serengeti, Ngorongoro, Tarangire, Lake Manyara, Kilimanjaro en Arusha). In in deze nationale parken bevinden alle hoogtepunten zich, dit is wat Tanzania zo populair maakt en wat klanten als prioriteit hebben. In deze parken vind je ook de hoogste concentratie wilde dieren. Je kunt hier zelfs 3 van de 7 Afrikaanse wonderen bezichtigen. De noordelijke Nationale parken zijn ook allen goed per auto aan te rijden.

Wat maakt de combinatie met Selous Game Reserve zo uniek

Klanten die wat meer willen zien, vliegen vaak nadat zij de hoogtepunten van het Noordelijke circuit hebben gezien door naar Selous Game reserve. Een bezoek aan Selous wordt ook vaak gecombineerd met “het andere park in het Zuiderlijke Circuit” Ruaha National Park. Velen die naar Selous afreizen doen dit omdat zij willen genieten van de rust en stilte. Om het wild te spotten zul je wel iets harder moeten werken, maar dat zal zeker beloond worden. De meeste mensen verblijven in een van de luxe tentenkampen, gelegen aan de Rufiji River of één van de aangrenzende meren. Deze waterwegen zijn de bronnen die het wild aantrekken en dus ook goede plekken om te verblijven. Tanzania Specialist werkt samen goede accommodaties waar onze klanten altijd erg tevreden over zijn.

Rufiji River Selous Game Reserve

Hoe is het wild in Selous Tanzania:

Er zijn enorm veel plantenetende dieren langs de oevers van de rivier en rondom de meren. Uiteraard zijn er in de buurt van deze kuddes planteneters ook roofdieren te vinden. Naast leeuwen leven er ook luipaarden en chita’s in Selous Game Reserve. Onze klanten hebben regelmatig een aanval gezien en dit is erg indrukwekkend.

Dieren die ondermeer in Selous Game Reserve voorkomen zijn: zebra, giraffe, diverse soorten antilopen, eland, impala, waterbok, impala, thomson gazelle, gnoe en de wilde hond en toch wel één van de hoofdattracties van dit natuur reservaat.

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ook ophalen in Selous Game Reserve. Er zijn hier namelijk meer dan 450 vogelsoorten geregistreerd.

Wanneer kun je kiezen voor een Selous safari?:

Selous game reserve is een klassieke plek die je het beste kunt bezoeken in het droge seizoen. Juli en Augustus is de beste reistijd om Selous te bezoeken. In deze periode tref je het wild aan langs de rivieren en rondom de meren om hier te drinken. De bossen zijn droog en dunner bebost en hierdoor het is makkelijker om het wild te spotten.

In het natte seizoen zijn in Selous de wegen minder goed begaanbaar dan in de noordelijke parken. En omdat er geen schaarste aan water meer is, is het wild niet meer alleen rondom de rivier, maar erg verspreid door het gehele wild reservaat. Omdat er in Selous veel bossen zijn, die in het natte seizoen erg volgroeid zijn, is het moeilijker om wild te spotten.

Hierom is in onze ervaring lastiger om buiten juli en augustus wild te spotten in Selous. Daarnaast is de rust een veel gehoorde reden dat klanten naar Selous Game Reserve gaan. Maar buiten de maanden juli en augustus zijn ook de noordelijke natuurparken erg rustig en kun je ook daar prima van alle rust genieten en het is makkelijker om daar het wild te spotten. Ons advies is dan ook echt om Selous Game Reserve puur te zien als een toevoeging indien je het programma in de noordelijke parken te kort vindt.

Activiteiten in Selous Game Reserve:

Selous is bekend vanwege de bootsafari, dit een een unieke kans dat bijna nergens anders gedaan kan worden. Ook is het in Selous Game reserve toegestaan om wandelsafari’s te doen. Dit komt doordat het een wild reservaat is en niet de status van Nationaal park heeft. Want in Nationale parken is wandelsafari verboden. Veel tentenkampen bieden wandelsafari’s aan, deze kun je dan ook lokaal nog boeken indien het kamp waar je verblijft dit aanbiedt.

Tips voor je Selous Safari

  • Het Siwandu gebied, dit is het beste gebied om wild te spotten in Selous Game Reserve
  • Selous is niet compleet zonder een bezoek aan Ruaha National Park! Hier vind je wild op zijn meest authentieke manier. Selous is geweldig en erg mooi, maar heeft een lage concentratie katachtige dieren, zoals leeuwen, luipaarden en chita’s. Ruaha heeft wél een hoge concentratie katachtige dieren (net zoals Serengeti).
  • Indien je van plan bent om een walking safari te gaan doen, zorg vraag dan on de ranger die je begeleid een “licensed gun carrier certificate” heeft.

Ons reisaanbod in Selous Game Reserve

Wil je Selous game reserve bezoeken? Bekijk dan hier ons aanbod Tanzania rondreizen. Je kunt door ons je gehele reis op maat laten samenstellen, inclusief een Selous safari. Laat je dromen uitkomen en vraag nu een geheel vrijblijvend reisvoorstel aan.

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Tanzania Specialist.

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Tanzania Specialist kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Leeuwen in Ngorongoro

Vakantie in Tanzania voor koppels

Stel je voor: samen met je geliefde bewonder je de leeuwen in Serengeti of ontdek je de spectaculaire diepten van de Ngorongoro krater. Nadat je in slaap valt onder de sterrenhemel, word je bij het ontwaken verwelkomd door de eerste zonnestralen. Of geniet van quality time op een van de parelwitte stranden die Zanzibar rijk […]

Lees verder

Ontdek Tanzania met vrienden

Zijn jij en je vriendengroep altijd op zoek naar nieuwe avonturen? Maak je dan klaar voor een fenomenale ervaring, want Tanzania heeft heel wat voor je in petto. Een boeiende cultuur, prachtige fauna en flora, dromerige stranden, muziek, dans en feest… kom maar op! Waag je dan aan de beklimming van de beroemde Kilimanjaro. Of […]

Lees verder

Wereldrecord op de Kilimanjaro… met Tanzania Specialist

Zondag 6 augustus 2023. Een dag die Ognjen, Zoran, Musa en Wilson nooit meer vergeten. Waarom? Op deze dag bereikten ze de top van Afrika’s hoogste berg: de wereldberoemde Kilimanjaro. Het klinkt misschien niet als een uitzonderlijke prestatie. Want wandelaars van over de hele wereld doen dit dagelijks. Toch is er nu iets bijzonders aan […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania