Kigoma stad

Kigoma

Background mask

Kigoma

Kigoma is een havenstad in het noordwesten van Tanzania en ligt aan de oevers van het prachtige Tanganyikameer, niet ver van de grens met Burundi en de Democratische Republiek Congo. Als hoofdstad van de gelijknamige regio is Kigoma niet alleen qua geschiedenis een interessante plaats om te bezoeken, maar ook een ideale uitvalsbasis voor iedereen die chimpansees wil observeren in Gombe Stream National Park of in de Mahale Mountains.

Historie van Kigoma

Als havenstad aan één van de grootste meren in Afrika, kent Kigoma een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk werd de plaats bewoond door inheemse stammen, zoals de Wafipa en Waha. Later groeide de stad uit tot een belangrijke handelspost voor Europeanen en Arabieren, die met name in ivoor en slaven handelden. Tijdens de Duits-koloniale periode werd Kigoma een belangrijke havenstad voor de export van goederen naar Europa.

Bezienswaardigheden en activiteiten in de stad

Dat Kigoma een rijk en cultureel verleden kent, is nog altijd goed te merken. Zo kun je dwalen over de kleurrijke markten om je dagelijkse boodschappen te doen, maar is dit ook de plek waar je traditionele en ambachtelijke producten koopt. Historische bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere het oude treinstation, de kathedraal en het Dr. Livingstone Memorial Museum.

Het museum vertelt de verschrikkingen van de slavenhandel die in deze regio plaatsvond, maar is ook de plek waar journalist Henry Morton Stanley in 1871 de beroemde ontdekkingsreiziger Dr. Livingstone ontmoette. Onder de twee mangobomen die hier staan, zouden de mannen elkaar voor de eerste keer hebben ontmoet, waarbij Stanley de onsterfelijke woorden “Dr. Livingstone, I presume?” uitsprak.

Ook de haven van Kigoma is een interessante stop tijdens je bezoek aan de stad, evenals het Tanganyikameer. Langs de oevers kun je een heerlijke wandeling maken, terwijl je op het meer zelf kunt kajakken, kanoën of een ontspannen boottocht maakt.

Chimpansees observeren in de wilde natuur

Hoewel Kigoma een interessante stad is aan de oevers van een prachtig meer, vormt de stad de ideale uitvalsbasis om Gombe Stream National Park en de Mahale Mountains te bezoeken. Beide parken hebben een prachtige natuur, maar zijn vooral beroemd en geliefd vanwege de troepen wilde chimpansees die er leven. Gombe geniet internationale bekendheid door Jane Goodall, die hier al vanaf 1960 chimpansees onderzoekt. Doordat de dieren gewend zijn aan de nabijheid van mensen, kun je de chimpansees in dit park van dichtbij in hun natuurlijke habitat zien. Ook in de Mahale Mountains wordt onderzoek verricht naar chimpansees en heb je kans om deze intelligente primaten in het wild te zien.

Reistijd naar Kigoma

De beste manier om naar Kigoma te reizen is per vliegtuig. Dagelijks gaan er rechtstreekse vlucht tussen Dar es Salaam en Kigoma. Vlieg je vanuit andere steden, dan maak je meestal een overstap in Dar es Salaam.

 • Dar es Salaam: circa 2 uur (directe vlucht)
 • Kilimanjaro: circa 4 uur (overstap in Dar es Salaam)
 • Zanzibar: circa 6 uur (overstap in Dar es Salaam)
 • Mwanza: circa 7 uur (overstap in Dar es Salaam)

Het is mogelijk om de stad met de auto te bezoeken, maar door de grote afstand tussen Kigoma en andere steden in Tanzania, kan een reis over land erg lang duren. Ook de staat van de weg is niet altijd optimaal, waardoor de autoreis niet alleen lang, maar ook oncomfortabel is.

Beste tijd om Kigoma te bezoeken

Kigoma kun je het beste bezoeken in de maanden juni tot oktober en van december tot februari. De temperatuur is dan aangenaam en er valt weinig regen. Zowel de stad als omgeving zijn dan goed bereikbaar, in tegenstelling tot het regenseizoen wanneer de wegen slecht begaanbaar zijn.

Informatie en feiten

Kigoma ligt in het noordwesten van Tanzania en is eenvoudig te bereiken met het vliegtuig vanuit Dar es Salaam, Arusha, Moshi of Kilimanjaro. De stad is de ideale plaats voor wie chimpansees wil spotten in Gombe Stream NP en Mahale Mountains. In het Livingstone Memorial Museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad, waaronder de periode waarin Kigoma een belangrijke plaats was voor de Oost-Afrikaanse slavenhandel.

Feiten over Kigoma

 • Havenstad in het noordwesten van Tanzania
 • Gelegen aan de oevers van het Tanganyikameer
 • Hoofdstad van de gelijknamige regio
 • Snel en eenvoudig te bereiken per vliegtuig

Hoogtepunten van Kigoma

 • Uitvalsbasis voor het spotten van chimpansees in Gombe Stream NP en Mahale Mountains
 • Livingstone Memorial Museum
 • Lokale markt en traditionele keuken
 • Activiteiten op en langs het Tanganyikameer

 

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 35 2016
De grote trek Tanzania