Tanzania alle informatie

Tanzania alle informatie

Background mask

Tanzania – het bekende land in Afrika van de savannes gevuld met leeuwen, zebra’s en giraffen. Maar ook de eindeloos witte stranden aan de kust en op de eilanden. Tanzania is een land in ontwikkeling, wat betekent dat niet alles gaat zoals wij gewend zijn. Hieronder zetten we wat feiten en tips op een rij, zodat jullie goed voorbereid op reis kunnen!

  1. Tanzania in vogelvlucht
  2. Feiten over Tanzania op een rijtje:
  3. Tanzania bezoeken? Maak een safari
  4. Nationale parken in Tanzania
  5. Stammen om te bezoeken
  6. Belangrijke reisinformatie voor Tanzania
  7. Heb je een visum nodig voor Tanzania?
  8. Ambassades en consulaten
  9. Het klimaat in Tanzania
  10. Is Tanzania een veilig vakantieland?
  11. Gezondheidszorg in Tanzania
    1. Vaccinaties
    2. Vaccinatieboekje en EHBO-pakket
  12. Kleding in Tanzania
  13. Eten en drinken
  14. Betalen in Tanzania
  15. Hoeveel fooi geef je in Tanzania?
  16. Fotografie en video
  17. Telefoneren vanuit Tanzania
  18. Stroomvoorziening
  19. Verzekeringen tijdens je reis
    1. Reisverzekering
    2. Annuleringsverzekering
    3. Flying doctors verzekering
  20. Feestdagen in Tanzania
  21. Bezoek Tanzania!

Tanzania in vogelvlucht

Waar ligt Tanzania? Tanzania ligt in Oost-Afrika, ingeklemd tussen de Indische Oceaan en buurlanden als Kenia, Mozambique, Congo, Malawi en Rwanda. Het land heeft 56 miljoen inwoners behorend tot meer dan 120 verschillende stammen. Dar Es Salaam, ligt aan de kust en is de grootste stad met 2,6 miljoen inwoners. De officiële hoofdstad van Tanzania is het veel kleinere Dodoma, meer centraal gelegen in het land.

In Tanzania leven ruim 120 verschillende stammen en alles bij elkaar worden er meer dan 100 talen gesproken. De grootste stammen zijn de Sukuma-, Nyamwezi-, Haya-, Nyakyusa- en Chaggastam met elk meer dan een miljoen leden. Toch is er niet een stam die overheerst in Tanzania, wat bijdraagt aan het stabiele politieke klimaat in het land.

group image of the local tribe

Tanzania kent twee officiële talen: Engels en Swahili. Daarnaast hebben veel stammen een eigen taal. Niet alleen in Tanzania, maar ook in Kenia, Oeganda, Rwanda, Burundi, Mozambique en de Democratische Republiek Congo spreken ze (ten dele) Swahili. Swahili is ontstaan uit het Bantoe, maar kent ook veel Engelse en Arabische leenwoorden. In Tanzania spreken de meeste mensen vooral Swahili, vaak ook hun stamtaal en soms Engels.

Feiten over Tanzania op een rijtje:

  • Hoofdstad: Dodoma
  • Valuta: Tanzaniaanse Shilling
  • Aantal inwoners: 66 miljoen
  • Taal: Swahili en Engels
  • Landoppervlakte: 886,000 vierkante kilometer
  • Wateroppervlakte: 59,000 vierkante kilometer
  • Buurlanden: Kenia, Uganda, Congo, Rwanda, Burundi, Zambia, Malawi en Mozambique
  • Hoogste punt: 5895 meter (je kunt via ons de Kilimanjaro beklimmen)
  • Tijdsverschil: zomertijd – een uur later; wintertijd – twee uur later dan in Nederland.
  • Bekendste attracties: Serengeti National Park, Ngorongoro Krater, Kilimanjaro en Zanzibar

Tanzania bezoeken? Maak een safari

Veel mensen die Tanzania bezoeken willen een safari maken. Het begrip safari stamt uit het Swahili en betekent letterlijk reis. In de Westerse wereld associëren we een safari in Afrika echter vooral met een zoektocht naar wilde dieren.

De meest populaire dieren zijn dan de Big Five: leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns. Maar Tanzania kent nog talloze andere indrukwekkende diersoorten en honderden prachtige, kleurrijke vogels. Met Tanzania Specialist kunnen jullie ze allemaal op gaan zoeken. Jullie persoonlijke gids vertelt graag alles over de dieren, vogels en de planten die je onderweg tegenkomt.

Tijdens de safari maken jullie met Tanzania Specialist gebruik van een 4×4 Landcruiser of jeep met een opklapbaar dak. Tanzania Specialist organiseert alleen privé-safari’s, wat inhoudt dat de auto alleen voor jullie is. Jullie bepalen dus zelf hoe laat de safari begint en eindigt. In overleg met de gids kan je dat op de dag zelf bepalen. Mochten jullie bijvoorbeeld ineens zin hebben om de dag aan het zwembad af te sluiten, dan is dat geen probleem. Met een beetje geluk zie je ook daar nog het wild aan je voorbijtrekken.

Goed om te weten als je zelf je tijd indeelt, is dat de dieren het meest actief zijn bij zonsopkomst en bij zonsondergang. Dan zijn de temperaturen in Tanzania aangenaam en gaan ze op zoek naar voedsel. De kans om de dieren in actie te zien is dan het grootst. Maar ook midden op de dag is er nog genoeg wild te spotten.

Nationale parken in Tanzania

De nationale parken van Tanzania vormen een aaneenschakeling van hoogtepunten tijdens je reis. Laat je inspireren door onze voorbeeldreizen en stel samen met onze reisspecialisten jouw ultieme reisroute vast. Een aantal hoogtepunten die zeker niet mogen ontbreken zijn:

  • Seregengeti National Park
  • Ngorongoro krater
  • Lake Manyara
  • Tarangire National Park

Maar denk ook eens aan de minder bekende parken die Tanzania rijk is zoals Ruaha, Selous, Katavi en Mikumi. Bekijk en lees hier alles over de indrukwekkende Tanzaniaanse nationale parken.

Stammen om te bezoeken

Tijdens de safari in Tanzania is het mogelijk een traditionele stam te bezoeken. De bekendste stam in Tanzania is wellicht de Maasai stam. Dit is een van oorsprong nomadisch herdersvolk dat leeft met en van hun vee. De Maasai zijn bekend vanwege hun mooie kralensieraden, de lange speer in de hand en de rode shukkas (dekens die ze als kleding dragen). De Maasai leven in semipermanente hutten – manyatta’s– die uit gras en mest zijn opgetrokken. De traditionele dans bestaat uit het zo hoog mogelijk springen.

Rond het Eyasimeer leeft de oudste stam van Tanzania, de Hadzabe. Tot voor kort leefden zij zeer geïsoleerd, maar tegenwoordig ontvangen ze graag bezoek van toeristen. De Hadzabe hebben nog steeds een traditionele levensstijl, die inhoudt dat ze voornamelijk van de jacht leven. En net als de meer zuidelijk levende San en Xhosa hebben ze een klik in hun taal.

Belangrijke reisinformatie voor Tanzania

Als jullie ervoor kiezen met ons op reis te gaan naar Tanzania, is het goed te weten wat je te wachten staat. Hieronder geven we de meest nuttige voorbereidende reisinformatie. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Onze reisspecialisten kennen het land Tanzania als geen ander en helpen je graag.

Heb je een visum nodig voor Tanzania?

Wie op vakantie gaat naar Tanzania, kan een visum zowel online als bij aankomst aanvragen. Beide methodes zijn goed en officieel erkend, al geeft de Tanzaniaanse overheid de voorkeur aan de online optie, omdat ze graag laten zien dat Tanzania een modern land is.

Indien je uit een Europees land komt, betaal je 50 dollar voor een online visum (exclusief creditcardkosten).

Als je het visum bij aankomst aanvraagt, kun je kiezen om te betalen met 50 dollar of 50 euro. Wat op zich gek is, want 50 euro is natuurlijk meer waard dan 50 dollar.  Het voordeel van betalen in euro’s is dat je voor vertrek niet naar het geldwisselkantoor hoeft om 50 dollar te halen. Je kunt overigens ook met creditcard betalen. Dan kost het 50 dollar plus de kosten voor de creditcard.

Het is goed om voor de reis bij de ambassade te controleren of bovenstaande regels nog geldig zijn!

Ambassades en consulaten

Nederland:
Embassy of The United Republic of Tanzania
Groot Hertoginnenlaan 28
2517 EG Den Haag
Tel: +31 70 2 156 450

België:
Embassy of The United Republic of Tanzania
Avenue Franklin Roosevelt 72,
1050 Brussel
Tel: +32 2 640 65 00

Nederlandse Ambassade in Tanzania:
Umoja House, 4e etage
Hoek Mirambo Street / Garden Avenue
Dar Es Salaam
Tel. +255 222 110 000
Website: darQminbuza.nl

Belgische Ambassade in Tanzania:
Barack Obama Road 5
Dar Es Salaam
+255 22 211 26 88 / +255 75 478 21 56 (emergency number outside opening hours)

Het klimaat in Tanzania

Het klimaat van Tanzania kent twee verschillende seizoenen die weinig van elkaar verschillen. Er heerst een prettig klimaat dat door hoogteverschillen kan variëren. Normaliter is het klimaat in de hooglanden koel met een behoorlijk verschil tussen de dag- en de nachttemperatuur, terwijl het aan de kust warm en vochtig is. De temperatuur kan overdag oplopen tot meer dan 35°C.

Tanzania kent twee regenperiodes. Waarbij de kleine regenperiode loopt van half oktober tot eind november en de grote regenperiode van eind maart tot eind mei. Ook in deze periode kan je een rondreis door Tanzania maken. De meeste wegen zijn begaanbaar, de parken zijn fris en groen en er zijn minder toeristen. De regen valt meestal aan het einde van de middag, terwijl het overdag helder en zonnig is. Er is wel een kans dat onverharde wegen in de parken bij hevige regenval onbegaanbaar worden. In dat geval zoeken we altijd een alternatieve route!

Is Tanzania een veilig vakantieland?

Tanzania is een veilig vakantieland. Het wordt zelfs het meest veilige land van Afrika genoemd. Politiek gezien is het land stabiel. Toch is er nog relatief veel armoede in het land. Het is daarom verstandig, je aan een aantal spelregels te houden. Maar als je onderstaande regels – die eigenlijk in iedere grote Europese stad gelden – in acht neemt, kan je eigenlijk niets gebeuren:

  • Laat nooit je paspoort, geld en kostbaarheden open en bloot achter in de kamer. Stop je spullen in een kluisje of geef ze af aan de receptie waar ze in speciale kluisjes worden bewaard.
  • Laat belangrijke bezittingen (zoals geld of je jas) niet achter in de safari-auto, zelfs niet voor een kort ogenblik.
  • Laat de kostbare juwelen thuis. Je kunt wel een (eenvoudig) kettinkje, horloge of een trouwring dragen, maar vermijd het dragen van opzichtige sieraden.
  • Ga in het donker niet de straat op. Wees ook overdag beducht op zakkenrollers.
  • Maak, indien nodig, uitsluitend gebruik van geregistreerde taxibedrijven.

Gezondheidszorg in Tanzania

De gezondheidszorg in Tanzania is van wisselende kwaliteit. In de grote steden zijn de medische voorzieningen redelijk tot goed, maar vaak zijn er lange wachttijden en voorkomen is beter dan genezen.

Vaccinaties

Een vaccinatie in Tanzania is raadzaam. Aangezien wij niet medisch bevoegd zijn en adviezen in de loop van het jaar kunnen wijzigen, raden wij aan om minstens vier weken voor vertrek de GGD te raadplegen voor de laatste informatie over benodigde vaccinaties voor Tanzania. Behalve bij de GGD kun je hiervoor ook terecht bij de Vaccinatielijn voor Reizigers 0900 – 20 25 505 (niet gratis). Deze landelijke Vaccinatielijn voor Reizigers geeft (uitsluitend) algemene informatie over vaccinaties en malariaprofylaxe voor reizen korter dan drie maanden. Ook kunt u daar terecht voor adressen van dichtstbijzijnde vaccinatiebureaus.

Vaccinaties zijn behalve bij de GGD ook te krijgen bij de reiskliniek van het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of via huisarts. De website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) geeft eveneens informatie over vaccinaties.

De medische instanties hanteren uiteenlopende tarieven voor vaccinaties. Door verschillende instanties te benaderen is het mogelijk tientallen euro’s besparen. Er zijn verzekeringen die de vaccinaties vergoeden, dus het is goed dat even te checken!

Vaccinatieboekje en EHBO-pakket

Let er goed op dat alle vaccinaties worden bijgeschreven in je persoonlijke vaccinatieboekje. Mocht je dat nog niet hebben, dan ontvang je dat bij de desbetreffende instantie. Vergeet niet dit vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Bij aankomst kan de douane ernaar vragen. Daarnaast verschaft het belangrijke informatie bij een eventueel bezoek aan een arts.

Tot slot is het verstandig om zelf een EHBO-pakketje mee te nemen naar Tanzania. Met daarin onder andere pleisters, (steriele) gaasjes, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Het is ook raadzaam maandverband en tampons mee te nemen. Dat is in sommige gebieden minder goed te verkrijgen.

Kleding in Tanzania

Er wordt gebruikelijke kleding in Tanzania gedragen. Voor kleding is het gebruikelijk om schouders te bedekken en rokken en broeken te dragen die tot over de knie komen. Op Zanzibar bedekken de meeste vrouwen bovendien hun hoofd. Deze regels zijn echter niet heel strikt. De accommodaties waar jullie verblijven kennen geen strenge kledingvoorschriften. Een korte broek of rok is hier geen probleem.

Tanzania ligt net ten zuiden van de evenaar waardoor de zon zeer krachtig kan zijn. Te veel aan zon kan uitdroging, misselijkheid, duizeligheid of hoofdpijn veroorzaken. Het is daarom goed overdag een hoed of pet te dragen en een donkere zonnebril. Ook zonnebrandcrème is geen overbodige luxe.

Na zonsondergang is het verstandig een lange broek (en eventueel lange mouwen) te dragen vanwege de muggen. Neem een trui of jas mee voor de vroege ochtenden en de koelere avonden, vooral in de bergachtige gebieden van Tanzania. Daarnaast zijn comfortabele (sport-)schoenen aan te bevelen, en zwemkleding voor je vakantie op Zanzibar en voor bij de lodges met een zwembad.

Tijdens de safari is het gebruikelijk om vrijetijdskleding te dragen, bij voorkeur van katoen en in safarikleuren. Wij adviseren geen donkere kleuren (zwart, blauw of rood) te dragen tijdens de safari – dit trekt eventuele vliegen en insecten aan. Beter zijn kleuren die niet opvallen, zoals kaki of olijfgroen.

Eten en drinken

Het eten en drinken in Tanzania zijn in de lodges, tentenkampen en resorts meestal Europees georiënteerd, met een aantal Tanzaniaanse gerechten als toevoeging. In de ochtend is er een uitgebreid Engels ontbijt met eieren, spek, tomaten, muesli en heerlijke tropische vruchten. Lunches bestaan vaak uit warme gerechten en de diners hebben drie of meerdere gangen. In de kleinere lodges en kampen zijn de maaltijden doorgaans vastgesteld of er is een keuzemenu. De grotere lodges bieden de lunch en het diner meestal in buffetvorm aan. Het lokale bier (de meest bekende zijn Kilimanjaro, Serengeti en Safari) is goed te drinken en er is vaak keuze uit meerdere wijnen.

Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie. Op jullie kamer staat daarom een fles of een kan met gezuiverd drinkwater. Ook kan je in iedere lodge flessen drinkwater kopen. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt. De warmte in Tanzania kan ervoor zorgen dat je onbewust veel vocht verliest. Tijdens de safari krijgen jullie de lunch in een lunchbox mee, die je onderweg op speciale picknickplekken kunt nuttigen.

Betalen in Tanzania

Betalen in Tanzania doe je met de lokale valuta. De lokale valuta is de Tanzaniaanse shilling, die verkrijgbaar is in briefjes van 1000, 2000, 5000 en 10.000 Tsh en in munten van 50, 100, 200 en 500 Tsh.

De Tanzaniaanse shilling is buiten Tanzania niet verkrijgbaar en verhandelbaar. Je kan daarom het beste contante euro’s (biljetten van maximaal vijftig euro) of Amerikaanse dollars (biljetten vanaf 2006) meenemen. Het is ook fijn om wat kleingeld mee te nemen om daarmee in de hotels ook fooien te kunnen geven. Houd daar ook rekening mee als je geld gaat omwisselen, wat overigens het beste kan op het vliegveld bij aankomst.

Pinautomaten vind je zowel op de internationale vliegvelden als in de grotere dorpen en in de stad. Helaas werken ze niet altijd, dus het is goed om op tijd te pinnen.

Creditcards zijn ook te gebruiken; Mastercard is overal geaccepteerd, Visa en American Express worden soms niet geaccepteerd. In de lodges kan je met euro’s, dollars of creditcard betalen, en eventueel kan je hier ook dollars of euro’s omwisselen naar shillings tegen een (meestal) normale wisselkoers. In de tentenkampen kan het soms lastig zijn om met creditcard te betalen vanwege de afgelegen liggen en slechte verbindingen.

Hoeveel fooi geef je in Tanzania?

Fooien zijn in Tanzania niet verplicht. De lonen liggen niet hoog in Tanzania en het personeel zal een fooi dus altijd waarderen. Ons advies is om alleen fooi te geven als je ook echt tevreden bent over de service. Vaak gaat het om kleine bedragen, zoals bijvoorbeeld een dollar per persoon fooi voor de mensen die bij het hotel jullie koffer naar de kamer dragen. Vaak is het ook mogelijk bij het uitchecken een algemene fooi te geven voor het personeel. Bij de receptie staat of hangt meestal een doos speciaal voor dit doeleinde.

De chauffeur kunnen jullie aan het einde van de safari een fooi geven. Een fooi moet uiteraard altijd uit het hart komen en mag geen verplichting zijn. Als algemene richtlijn kan je 10 dollar per dag per persoon in de groep aanhouden (voor de duur van de safari), omdat onze gids tijdens de hele safari volledig tot jullie beschikking staat. Onze gidsen krijgen goed betaald, maar gebruiken de fooien vaak als spaargeld en om de uitgebreide familie te ondersteunen (om bijvoorbeeld een nichtje te helpen studeren).

Fotografie en video

Veel mensen willen mooie natuurfoto’s maken tijdens de gamedrives. Het is goed in dat geval een paar dingen voor ogen te houden:

  • Neem voldoende geheugenkaarten en extra batterijen mee. Deze zijn niet of moeilijk verkrijgbaar in Tanzania.
  • Neem lenskapjes, schoonmaakdoekjes en een goed sluitende cameratas mee om de camera te beschermen tegen stof.
  • Neem een UV- of skylightfilter mee voor in de hooglanden en ter bescherming van de lens.
  • Een zoomlens (van bijvoorbeeld 300mm) is aan te raden voor het fotograferen van wild.
  • Houd er bij het opladen van batterijen rekening mee dat sommige tentenkampen slechts enkele uren per dag stroom hebben via een generator en dat de spanning daarvan fluctueert.
  • Het gebruik van drones is niet toegestaan.
  • Vraag bij het fotograferen van mensen altijd om toestemming voordat je je camera tevoorschijn haalt. Tegenwoordig zijn mensen meer gewend aan camera’s, maar nog steeds is niet iedereen ervan gediend. Toestemming vragen kweekt goodwill.

Telefoneren vanuit Tanzania

Met een mobiele telefoon heb je op veel plekken bereik, maar er zijn gebieden waar er geen dekking is. De lodges en tentenkampen in de wildparken hebben wel altijd een radioverbinding. In geval van nood bent u dus wel bereikbaar, maar deze verbinding is niet bedoeld om lange gesprekken met het thuisfront te voeren. Het landnummer van Tanzania is +255.

Stroomvoorziening

De stroom in Tanzania is niet hetzelfde als hier. De hotels in Tanzania hebben een netspanning van 220-240 volt, maar deze kan sterk wisselen. De stopcontacten zijn driepolig (Engels). Het beste is hiervoor een wereldstekker aan te schaffen. Houd er rekening mee dat de stroom in veel lodges en kampen niet 24 uur per dag beschikbaar is.

Verzekeringen tijdens je reis

Reisverzekering

Wij vragen onze klanten om een goede reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering dekt niet alleen medische kosten, maar ook schade aan of verlies van bagage.

Annuleringsverzekering

Wij adviseren ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Soms betaalt de verzekering bij verre reizen maar tot een bepaald bedrag terug bij annulering – het is goed dit even te controleren!

Flying doctors verzekering

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw voert de AMREF Flying Doctors medische evacuatievluchten uit in Kenia, Tanzania en Oeganda. Deze Flying Doctor Service is de enige vliegende ambulance met eigen medici en piloten die 24 uur per dag standby staan. De Flying Doctors verzekering is een aanvulling op uw gewone reisverzekering en is niet verplicht. Maar in geval van nood zorgen zij voor onmiddellijke evacuatie vanuit afgelegen gebieden naar het ziekenhuis in Nairobi. De verzekering kost 25 euro per persoon bij een safari van maximaal veertien dagen in Kenia en Tanzania.

Feestdagen in Tanzania

Naast de bekende christelijke feestdagen kent Tanzania de volgende nationale feestdagen:

12 januari: Zanzibar Revolution Day
26 april: Union Day
1 mei: Dag van de Arbeid
7 juli: Saba Saba (Dag van de Boeren)
14 oktober: Nyerere Day
9 december: Onafhankelijkheidsdag

Bezoek Tanzania!

We hebben je de belangrijke tips reisinformatie over Tanzania gegeven en de hoogtepunten beschreven. We hopen dat je hiermee bent geholpen in de voorbereiding van je reis of dat je er nu echt van overtuigd bent dat Tanzania een bezoek waard is!

Zie je het al voor je; lekker relaxen op de witte stranden van Zanzibar met een cocktail in je hand en spannende en unieke ervaringen opdoen tijdens de safari. Tanzania kent veel hoogtepunten en onvergetelijke herinneringen. Wil je meer weten over het boeken van een vakantie naar Tanzania? Bekijk dan eens onze Tanzania reizen. De reizen zijn door ons persoonlijk samengesteld, maar je kan ook zelf jouw reis naar Tanzania samenstellen. Heb je bepaalde vragen? Neem dan contact met ons op en wij informeren je graag over de mogelijkheden!

Je reis op maat laten samenstellen?

Vraag een offerte, gratis en vrijblijvend

STEL NU JOUW DROOMREIS SAMEN!

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

NL: +31 174 35 2016 andere landen
De grote trek Tanzania